Џинот од Одесос: Откопан скелет во Варна, Бугарија

Скелетот со огромна големина беше откриен за време на спасувачките ископувања спроведени од археолозите од Археолошкиот музеј во Варна.
Џинот од Одесос: Откопан скелет во Варна, Бугарија 1
Џиновски скелет со прекар „Голиат“ пронајден во Санта Маре, Романија. © Satmareanul.net

Претходно, во март 2015 година, спасувачките ископувања во Варна, Бугарија открија скелет на џиновска личност закопана под ѕидот на тврдината на античкиот град Одесос.

Џинот од Одесос
Откопаниот скелет од 4-5 век од нашата ера на високиот човек закопан под ѕидот на тврдината Одесос лежи „in situ“ откако беше пронајден на 17 март 2015 година.© Нова ТВ

Првичните извештаи покажаа дека научниците биле многу зачудени од големината на коската пронајдена во областа, што ги навело да заклучат дека лицето живеело во 4 или 5 век.

Скелетот беше откриен за време на спасувачките ископувања спроведени од археолозите од Археолошкиот музеј во Варна (исто така наречен Регионален историски музеј во Варна).

Според проф. д-р Валери Јотов, кој беше задолжен за тимот што вршеше ископувања таму, големината на коските беше „импресивна“ и дека тие припаѓаат на „многу висок човек“. Сепак, Јотов не ја откри точната висина на скелетот.

Археолозите од Варна пронајдоа и остатоци од ѕидот на тврдината Одесос, фрагменти од земјени ќупови и рачна мелница од доцната антика.

„Додека почнавме да го откриваме ѕидот на античката тврдина, почнавме да си поставуваме многу прашања и, се разбира, моравме да продолжиме да копаме за да стигнеме до темелите на ѕидот. Така налетавме на скелетот“, - Др. Валери Јотов

Џинот од Одесос: Откопан скелет во Варна, Бугарија 2
Приказ на скелетот на „џиновскиот“ човек кој делумно бил закопан под доцноантичкиот ѕид на тврдината на антички Одесос во центарот на бугарскиот црноморски град Варна. © Археологија во Бугарија

Археолозите откриле дека телото првично било закопано на длабочина од три метри. Бидејќи гробовите со таква длабочина се многу ретки, тие претпоставуваат дека јамата мора да била ископана како градежен ров во времето кога се подигал ѕидот на тврдината на Одесос.

Според проф. Јотов, лицето починало на делото, а фактот што бил погребан со раката потпрена на половината и телото ориентирана кон исток, е доказ за ритуално погребување.

Иако археолозите не нашле ништо особено вредно за нивното откритие, многу истражувачи се прашуваат од каде потекнува скелетот. Многу експерти тврдат дека праисторискиот човек е пример за „долго изумрената раса на џинови од Атлантида“.

Не е првпат во Источна Европа да биде откриен скелет на ненормално голема единка. Скелет на џиновски воин од 1600 година п.н.е. бил откриен во 2012 година во близина на Санта Маре, Романија.

Џинот од Одесос: Откопан скелет во Варна, Бугарија 3
Џиновски скелет со прекар „Голиат“ пронајден во Санта Маре, Романија. © Satmareanul.net

Воинот, познат како „Голиат“, бил висок повеќе од 2 метри, што било сосема невообичаено за тоа време и за регионот бидејќи повеќето поединци биле краткотрајни (приближно 1.5 метри во просек). Кај него во гробот беше пронајдена импресивна кама која го покажа големиот статус на воинот.

Дали сите овие неверојатни откритија докажуваат дека гигантите некогаш навистина талкале низ Европа? Дали трката на гигантите од Атлантида е тешка реалност на човечката историја? Дали тие митолошки приказни засновани на вистински настани се случиле во далечното минато?

Претходен член
Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина 4

Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина

Следна член
Нерешената мистерија за случајот со убиството на Мерилин Шепард 5

Нерешената мистерија за случајот со убиството на Мерилин Шепард