Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан

Џинот Кандахар беше огромно хуманоидно суштество високо 3-4 метри. Американски војници наводно налетале на него и го убиле во Авганистан.
Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан 1
© Сè што е интересно

Има нешто во човечкиот ум кој сака чудни и мистериозни легенди. Особено оние кои вклучуваат чудовишта, џинови и други работи кои се судрат во ноќта. Низ историјата имало многу приказни раскажани за чудни и страшни суштества кои демнат на изолирани места низ светот. Но, што ако сето тоа беше вистина?

Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан 2
Илустрација на џин во шумата. © Shutterstock

Постојат безброј приказни за чудовишта од митологијата, бајките и локалниот фолклор од речиси секоја култура на земјата. Речиси во секој случај овие суштества се претерани верзии на човек; поголеми од животот со неприродни способности или атрибути за нив што ги издвојуваат од типичните мажи или жени.

Или така мислиме, што ако овие митови не беа само приказни туку реални извештаи за вистински средби со чудни суштества? Имаше бројни извештаи во текот на годините за џиновски луѓе кои шетаат низ оддалечените региони на светот - некои дури тврдат дека виделе еден со свои очи.

1980-тите беа период кога светот беше зафатен од страв од нуклеарна војна. Избувнувањето на иранско-ирачката војна и советската окупација на Авганистан, сето тоа го зголеми чувството Армагедон може да биде веднаш зад аголот. Во тоа време, имаше чуден џин за кој се вели дека живеел во оддалечен регион на Кандахар.

Стивен Квејл ја раскажа оваа приказна на популарната американска паранормална радио станица „Брег до брег“ во 2002 година. Повеќе од триесет години, тој истражува антички цивилизации, гиганти, НЛО и биолошка војна. Според Квејл, американската влада го класифицирала целиот инцидент и долго време го чувала скриен од јавноста.

Така се започна кога еден одред американски војници не се врати од мисија еден ден за време на американската воена операција во Авганистан. Тие се обиделе да контактираат со нив преку радио, но никој не реагирал.

Како одговор, во пустината беше испратена единица за специјални операции со задача да ја пронајде и извлече исчезнатата единица. Се претпоставуваше дека одредот може да падне во опсада, а војниците беа убиени или заробени од непријателот.

Пристигнувајќи во областа каде што заминала исчезнатата чета, војниците почнале да ја проверуваат областа и набрзо наишле на влезот во големата пештера. На влезот во пештерата лежеа некои работи, кои по повнимателен увид се покажа дека се оружјето и опремата на исчезнатиот одред.

Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан 3
Кандахар Сити сликан во 2015 година со планини кои се издигнуваат на север. © Заедничката Ризница

Групата претпазливо гледаше околу влезот во пештерата, кога наеднаш излета џиновска личност, повисока од двајца обични луѓе наредени еден врз друг.

Тоа беше дефинитивно човек со разбушавена, бушава црвена брада и црвена коса. Тој врескаше од бес и се упати кон војниците со тупаници. Истите се повлекле и почнале да го гаѓаат џинот со нивните 50 пушки БМГ Барет.

Дури и со таква огромна огнена моќ, на целиот тим му требаа цели 30 секунди континуирано гранатирање на гигантот за конечно да го собори на земја.

Откако џинот беше убиен, тимот на SWAT ја пребара внатрешноста на пештерата и ги пронајде телата на мажите од исчезнатиот одред, изглодани до коска, како и постари човечки коски. Војниците дошле до заклучок дека овој човекојадски џин живеел во оваа пештера долго време и ги голтал луѓето што минуваат.

Што се однесува до телото на џинот, тоа тежело најмалку 500 килограми, а потоа со хеликоптер бил пренесен во локалната воена база, а потоа испратен во поголем авион, а никој друг не го видел или слушнал.

Кога војниците на SWAT се вратија во САД, тие беа принудени да потпишат договори за необјавување и целиот инцидент беше наведен како доверлив.

Скептиците ја отфрлија оваа приказна како измислена и обична измама. Како одговор, многу луѓе прашаа каков личен интерес имаат, во оваа конкретна приказна, ако лажат. Додека други сугерираат, можно е тоа да се масовни халуцинации како резултат на изложеност на штетно зрачење, што влијае на умовите на војниците или на нивната свест.

Претходен член
Откриен првиот доказ за библиската вавилонска кула 4

Откриени првите докази за библиската вавилонска кула

Следна член
Инцидентот во Вела: Дали навистина беше нуклеарна експлозија или нешто помистериозно? 5

Инцидентот во Вела: Дали навистина беше нуклеарна експлозија или нешто помистериозно?