Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави!

Археолозите ископале 25 скелети од гробови во провинцијата Џилин во североисточна Кина. Најстарите биле стари 12 илјади години. Единаесет машки, женски и детски скелети - нешто помалку од половина од нив - имаа издолжени черепи.
Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави! 1

Кинезите се меѓу најстарите континуирани цивилизации во светот. Нивната запишана историја започнува во 5 век п.н.е., со појавата на династијата Џоу, но археолошките докази сугерираат дека нивната историја се протега многу поназад. Првите пишани записи се однесуваат на полумитскиот народ наречен „Жолтиот император“ и неговите ѕверски советници - познати како „Будавите старци“.

Глупавиот старец ги отстранува планините, слика на Ксу Беихонг
Глупавиот старец ги отстранува планините, слика од Ксу Беихонг © Заедничката Ризница

Овие шамани живееле во примитивни колиби направени од коски од мамут, украсени со гранчиња и лисја. Ловеле елен и елени за храна, крзна за облека и коски за алат. Нивните лекари смислувале магични напивки од локални билки и растенија за лекување на болести и повреди. Но, кога умреле, нивните тела биле закопани под купишта камења за да ги оддалечат злите духови од нивните останки. Но, гробовите неодамна откриени во провинцијата Џилин имаат поинаква приказна.

Истражувачите од археолошкиот факултет на Универзитетот Џилин и Универзитетот А&М на Тексас во Далас беа шокирани кога открија „аномалии“ - скоро 25 чудни антички скелети - од гробовите во провинцијата Џилин во североисточна Кина. Тие шпекулираа дека многу од нив биле „јајцеглави“ во тоа далечно време. Наодите беа објавени во Американскиот весник за физичка антропологија во јули 2019 година.

Черепот познат како М72. Овој преобликуван човечки череп е пронајден во североисточна Кина и намерно е модифициран
Черепот е познат како М72. Овој преобличен човечки череп е пронајден во североисточна Кина и намерно е изменет © Qian Wang

Не е тајна дека нашите далечни предци си ги лузниле главите на себе и на своето рано потомство користејќи различни методи направени од дрво, партали и јажиња. Со илјадници години, луѓето ширум светот посакуваат такво „подобрување“.

Некои, особено во Африка, сè уште продолжуваат. За која цел? Ова прашање нема дефинитивен одговор. Научниците се збунети, но тие се сигурни: мора да има некаков силен поттик што влијаел врз древните луѓе да се посветат на тортура.

Три цртежи на методи што ги користеле народите на Маите за обликување на главата на детето.
Три цртежи на методи што ги користеле народите на Маите за обликување на главата на детето. © Заедничката Ризница

Археолозите не можат да ја исклучат можноста дека деформираните биле обучени да преземаат клучни општествени функции. Можеби тие биле проектирани да бидат свештеници од одредена религија и сметале дека имаат издолжени глави ќе им дадат исклучителни таленти, како што е комуникацијата со повисоки сили. Со други зборови, ќе ги направат помудри.

Во најмала рака, тие веројатно верувале дека со туркање на главите наназад, ќе добијат нешто многу корисно, како што е социјалната положба. На антички теоретичари на астронаути Одговорот е јасен: главите од јајца беа, всушност, интелигентни суштества кои дошле од другите светови. Локалните жители си ги деформирале главите за да личат на нив.

Черепот познат како М45, најраниот познат случај на модификација на главата досега. Датира од пред околу 12,000 години.
Черепот познат како М45, најраниот познат случај на модификација на главата досега. Датира од пред околу 12,000 години. © Qian Wang

Се сметаше дека тенденцијата за промена на главата ја зафати планетата пред околу 9,000 години. Ова кинеско откритие го протега овој период речиси уште две илјади години наназад, давајќи рационална причина да се верува дека оваа опсесија првпат започнала во Кина.

И потоа се прошири низ целиот свет неколку илјади години, сè до Јужна Америка, Египет, областа Волга, Урал и Крим. Античките теоретичари на астронаути немаат што да кажат освен оваа извонредна идеја. На крајот на краиштата, таа ја поддржува приказната за вонземски суштества што ја посетуваат Земјата и ни овозможува да шпекулираме дека тие можеби слетале во провинцијата Џилин, Кина, пред илјадници години - за време на самиот почеток на модерната човечка цивилизација.

Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави! 2
Издолжени черепи на народот Паракас изложен во Museo Regional de Ica во градот Ика во Перу. © Заедничката Ризница

Постојат стотици издолжени черепи, а некои можеби биле од природно потекло. Затоа, можеби всушност личат на вонземски черепи, но како би можеле да ги препознаеме и разликуваме? Не можеме да пристапиме до сите откритија, но некои предизвикуваат сомневања.

Претходен член
110 милиони годишен диносаурус многу добро сочуван случајно откриен од рудари во Канада 3

110 милиони годишен диносаурус многу добро сочуван случајно откриен од рудари во Канада

Следна член
Пештерата Теопетра: Антички тајни на најстарата вештачка структура во светот 4

Пештерата Теопетра: Антички тајни на најстарата вештачка структура во светот