Мистериозното потекло на „џиновските“ антички мегалити во каменоломот Јангшан

Мистериозното потекло на „џиновските“ антички мегалити во каменоломот Јангшан 1

Има огромно количество докази распространети низ целиот свет кои даваат доверба на теоријата дека древна цивилизација на интелигентни суштества некогаш ја населувала нашата планета, водејќи нè кон подобра иднина преку споделување на нивната мудрост со нас и нè учејќи нè на нивните начини. Сепак, постојат многу мистерии околу оваа теорија.

Од некоја непозната причина, приближно во исто време, повеќето антички цивилизации одеднаш почнаа да градат мегалитски структури. Иако различни објаснувања беа развиени и детално артикулирани во текот на претходните неколку години, ова останува необјаснето. На Античка теорија на астронаутите сугерира дека вонземска цивилизација од многу одамна е одговорна за овој развој.

Мегалити на каменоломот Јангшан

Каменоломот Јангшан, од друга страна, е сосема различен од повеќето други структури поради тоа колку е мистериозен и масивен. Дваесет километри источно од Нанџинг, Кина, на планината Јанмен Шан, е местото каде што може да се открие легендарниот каменолом Јангшан.

Еден дел од стелата за кој се тврдеше дека е исечен за императорот; тоа е стотици пати поголемо од сè што некогаш било познато дека човекот се преселил
Еден дел од стелата за кој се тврдеше дека е исечен за императорот; тоа е стотици пати поголемо од сè што некогаш било познато дека човекот се преселил. © Wikimedia Commons

Масивна нецелосна стела што остана недовршена во каменоломот Јангшан за време на ерата на императорот Јонгл, третиот император од кинеската династија Минг, кој владеел од 1402 до 1424 година, е тврдењето на каменоломот за слава.

Во 1405 година, императорот Јонгл наредил сечење на џиновска стела во овој каменолом, за употреба во мавзолејот Минг Ксијаолинг на неговиот починат татко.

Од планината се сечеа и изработуваа три одделни парчиња. Откако беше завршен најголемиот дел од работата за сечење камен, архитектите сфатија дека блоковите што ги сечеа се премногу големи и преместувајќи ги камените блокови од каменоломот до Минг Ксијаолинг и инсталирајќи ги таму на соодветен начин, не е физички возможно.

Недовршеното стелско тело (десно) и стелната глава (лево). Работата на дизајнот на змејот беше започната на главата пред проектот да биде напуштен
Недовршеното стелско тело (десно) и стелната глава (лево). Работата на дизајнот на змејот беше започната на главата пред проектот да биде напуштен © Wikimedia Commons

Како директна последица на ова, проектот беше напуштен, а трите недовршени стели компоненти оттогаш се таму.

Големината на џиновските камени блокови

Базата Стела има димензии од 30.35 метри должина, 13 метри дебелина и 16 метри височина, а тежи 16,250 метрички тони. Каросеријата е со димензии од 49.4 метри должина, 10.7 метри ширина и 4.4 метри дебелина, а тежи 8,799 тони. Главата на стелата е висока 10.7 метри, ширина 20.3 метри, дебелина 8.4 метри и тешка 6,118 тони.

Споредба на големината на мегалитот од 30,000 тони © Мајкл Јамашита
Споредба на големината на мегалитот од 30,000 тони © Мајкл Јамашита

Ако се склопи, стелата за која се вели дека погрешно се обиделе би била висока над 73 метри - и тежина над 31,000 тони. Како основа на референца, стандарден автомобил тежи помеѓу 1 и 1.5 тон. Најголемиот монолит и во античкиот и во модерниот свет е каменот гром тежок 1,250 тони, кој Русија го премести во 1,770 година и наликува на груб излив што никогаш не бил издлабен.

Градежен неуспех?

Треба да се издигнат неколку црвени знамиња ако претпоставиме дека овој извештај се заснова на вистински историски настани: Што ги натера мајсторите на царот да помислат дека можат да преместат блокови од 31,000 тони на 20 километри низ планините?

Фактот дека кроевите се многу различни по големина, форма и поставеност покажува дека тие никогаш не биле наменети да се спојат или дури и да се преместуваат. Да беа, немаше да бидат исечени одеднаш и на толку многу различни начини.

Мистериозното потекло на „џиновските“ антички мегалити во каменоломот Јангшан 2
Друга недовршена џиновска камена градба се наоѓа во северниот регион на каменоломите на древниот Египет во Асван, Египет. Креаторите на обелиск почнаа да го резбаат директно од основата, но на гранитот се појавија пукнатини и проектот беше напуштен. Првично се мислеше дека каменот има неоткриена маана, но исто така е можно дека процесот на вадење камен овозможил пукањето да се развие со ослободување на стресот. Долната страна на обелискот сè уште е прикачена на основата.

Неверојатни количества карпи беа поместени

Се чини дека на локалитетот е поместена значителна количина камен, што е една од најнеобичните карактеристики на локацијата. Гледајќи ги областите помеѓу големите блокови и околните планини, се чини дека се отстранети милиони тони карпи.

Иако е општо познато дека областа некогаш била користена како каменолом, овој факт сам по себе не може да ги објасни огромните количества карпи кои се чини дека се преместени.

Понатаму, ако локацијата се користела за вадење карпи и транспортирање некаде, тоа се правело на многу необичен метод; како да имало намерен обид да се остават зад себе високи, рамни ѕидови, што не се гледа во ниту еден друг антички каменолом.

Неодговорена мистерија

Изградба на пирамида
Уметнички приказ на непознати пирамиди за градење напредна технологија

Значи, или претпоставуваме дека некој или нешто им пружил рака за помош, или веруваме дека тие магично сфатиле на ист начин како што го сфатиле повеќето древни цивилизации за да се движат околу многу тешки предмети и да ги користат во конструкции, за да го изгубат ова. знаењето истовремено и никогаш повеќе не го спомнувај во кој било свиток или нешто од овој вид.

Претходен член
Вонземска ДНК во телото на најстариот човечки предок на светот!

Вонземска ДНК во телото на најстариот човечки предок на светот!

Следна член
Белиот град: мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас 3

Белиот град: Во Хондурас откриен мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“.