Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина

Археолозите со помош на генетско тестирање докажаа дека Кавкајците талкале низ кинескиот басен Тарим илјадници години пред да пристигнат луѓето од Источна Азија.
Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина 1

Хитлер верувал дека лицата со висина од 6 стапки 6 инчи или повеќе се најблиските генетски роднини на првобитните протоариевски племиња кои потекнуваат од централна Азија и дека кавкаскиот народ и цивилизациите се претпоставува дека потекнуваат од овие племиња.

Адолф Хитлер мафтајќи со толпата од својот автомобил на чело на парадата. Улиците се украсени со различни транспаренти со свастика. Ca. 1934-38. Хитлер имал згодна, но лажна причина да го избере симболот свастика за нивна ознака. Ја користеле ариевските номади од Индија во вториот милениум. Според нацистичката теорија, Аријците биле со германско потекло, а Хитлер заклучил дека свастиката била вечно антисемитска.
Адолф Хитлер мафтајќи со толпата од својот автомобил на чело на парадата. Улиците се украсени со различни транспаренти со свастика. Ca. 1934-38. Хитлер имал згодна, но лажна причина да го избере симболот свастика за нивна ознака. Ја користеле ариевските номади од Индија во вториот милениум. Според нацистичката теорија, Аријците биле со германско потекло, а Хитлер заклучил дека свастиката била вечно антисемитска. © Shutterstock

Откритието на стотици антички мумии во Азија принуди преиспитување на старата кинеска литература. Овие книги го прикажуваат древниот кинески народ како со огромна висина, светло сини очи, долг нос, голема брада и црвена или руса коса.

Откритијата на џиновската 4,000-годишна „Убавицата на Лулан“ и (шест стапки, шест инчи) „Човекот Чарчан“ ги поддржуваат легендите за овие митски антички Аријци.

Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина 2
Мумијата е позната како Убавицата на Лулан, таа е една од мумиите Тарим. Таримските мумии се серија мумии откриени во басенот Тарим во денешен Ксинџијанг, Кина, кои датираат од 1800 п.н.е. до првите векови п.н.е., со нова група на поединци неодамна датирани помеѓу в. 2100 и 1700 п.н.е. Мумиите, особено раните, често се поврзуваат со присуството на индоевропските тохарски јазици во Таримскиот басен. © Wikimedia Commons
Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина 3
Черчен човек или Ур-Давид е модерното име дадено на мумијата пронајдена во градот Черчен, кој се наоѓа во сегашниот регион Ксинџијанг во Кина. Мумијата е исто така член на мумиите Тарим.

По долгогодишни контроверзии и политички интриги, археолозите користеа ДНК тест за да покажат дека Кавкајците го населувале кинескиот басен Тарим илјадници години пред да пристигнат луѓето од Источна Азија, со што ставија крај на долгогодишните дебати и политички интриги.

Студијата, за која кинеската влада се чини дека го одложи објавувањето во јавноста поради стравувањата од вентилација Ујгурски Муслиманскиот сепаратизам во неговата најзападна провинција Ксинџијанг се заснова на складиште од антички исушени тела откриени во последните децении во близина на басенот Тарим.

Според Виктор Х. Мер, специјалист за антички трупови и коавтор на „Мумиите Тарим“, жално е што прашањето е толку политизирано бидејќи создаде многу тешкотии. Тој смета дека би било подобро сите да пристапат на ова од чисто научна и историска перспектива.

Невознемирената 4,000-годишна „Убавицата на Лулан“ и помладото 3,000-годишно тело на „Човекот Чарчан“ откриени во 1980-тите се легендарни во меѓународните археолошки кругови за извонредната состојба на зачувување и количината на знаење што го даваат. на современите истражувања.

Наодите долж древниот пат на свилата беа споредувани со откривањето на египетските мумии во историските и научните кругови. Сепак, загриженоста на Кина за нејзиниот авторитет во немирниот Ксинџијанг нашироко се смета дека спречува поголемо истражување и пошироко јавно објавување на наодите.

„Мумијата Ксијаохе“, изложена во музејот Ксинџијанг, е една од најстарите мумии Тарим, која датира пред повеќе од 3800 години.
„Мумијата Ксиаохе“, изложена во музејот Ксинџијанг, е една од најстарите мумии Тарим, која датира пред повеќе од 3800 години. © Wikimedia Commons

Античките трупови, кои избегнаа природно распаѓање поради сувата атмосфера и алкалните почви на басенот Тарим, не само што им овозможија на научниците увид во нивните физички биологии, туку и нивната облека, алатки и ритуали на погребот им овозможија на историчарите поглед во животот во Бронзено доба.

Истражувачите кои беа успешни да ги донесат резултатите до западните истражувачи во 1990-тите интензивно работеа за да добијат кинеско овластување за пренос на примероци надвор од Кина за убедливо тестирање на ДНК.

Една неодамнешна мисија успеа да собере 52 примероци со помош на кинески истражувачи, но домаќините на Маир потоа се премислија и дозволија само пет од нив да ја напуштат земјата.

„Поминав шест месеци во Шведска минатата година, правејќи ништо друго освен генетско истражување. Мер изјави во 2010 година, од неговиот дом во САД каде што сè уште предава кинески на Универзитетот во Пенсилванија.

„Моето истражување покажа дека во вториот милениум п.н.е., најстарите мумии, како убавицата Лулан, биле најраните доселеници во басенот Тарим. Од достапните докази, откривме дека во текот на првите 1,000 години по убавината на Лулан, единствените доселеници во басенот Тарим биле кавказоиди“.

„Источноазиските народи почнаа да се појавуваат во источните делови на басенот Тарим пред околу 3,000 години“, рече Мајр, „додека ујгурските народи пристигнаа по распадот на кралството Орхон Ујгури, главно со седиште во денешна Монголија, околу 842 година“. Тој додаде дека „модерната ДНК и античката ДНК покажуваат дека Ујгурите, Казаците, Кригизите и народите од Централна Азија се сите мешани кавкаски и источноазијци. Модерната и античката ДНК ја кажуваат истата приказна“.

Кавкаски централноазиски монах, веројатно индоевропски согдијанец или тохариец, кој учи источноазиски монах, можеби турски ујгур или кинески, на фреска од 9 век од нашата ера од пештерите Безеклик Илјада Буда во близина на Турфан, Ксинџијанг, Кина.
Синоок кавкаски централноазиски монах, веројатно индоевропски согдијанец или тохариец, кој учи источноазиски монах, можеби турски ујгур или Кинез, на фреска од 9 век од нашата ера од пештерите Безеклик Илјада Буда во близина на Турфан, Ксинџијанг, Кина . © Wikimedia Commons

На Кина и требаа неколку години да дозволи генетско истражување; и студија од 2004 година, спроведена од Универзитетот Џилин, која откри дека ДНК на мумиите вклучува гени на Еуропоид, што покажува дека раните доселеници на Западна Кина не биле источно-азијци.

Подоцна, во 2007 и 2009 година, научниците од кинескиот универзитет Џилин и Универзитетот Фудан ја тестираа ДНК на убавицата Лулан. Откриле дека таа е барем делумно Европејка, но нејзините луѓе можеби живееле во Сибир пред да мигрираат во Ксинџијанг. Но, сите открија дека убавицата Лулан не е жена Ујгур, што значеше дека има помалку причина луѓето да се расправаат за неа.

Претходен член
Која мистерија се крие зад мајмунот на Лој? 4

Која мистерија се крие зад мајмунот на Лојс?

Следна член
Џинот од Одесос: Откопан скелет во Варна, Бугарија 5

Џинот од Одесос: Откопан скелет во Варна, Бугарија