Вонземска ДНК во телото на најстариот човечки предок на светот!

Коските стари 400,000 години содржат докази за непознати видови, што ги натера научниците да се сомневаат во сè што знаат за човечката еволуција.
Вонземска ДНК во телото на најстариот човечки предок на светот!

Во ноември 2013 година, научниците открија една од најстарите човечка ДНК во светот, која содржи докази за непознат вид, од 400,000 години стара коска на бутот. ДНК од овие човечки предци, стари стотици илјади години, покажува комплексен модел на еволуција во потеклото на неандерталците и современите луѓе. Коската припаѓа на човек, но содржи „ДНК на вонземјани'. Ова извонредно откритие ги натера научниците да се сомневаат во сè што знаат за човечката еволуција.

Бутната коска на хоминин стар 400,000 години дала митохондријална ДНК за анализа.
Бутната коска на хоминин стар 400,000 години дала митохондријална ДНК за анализа. © Фликр

Генетскиот материјал стар 400,000 години потекнува од коски кои се поврзани со неандерталците во Шпанија - но неговиот потпис е најмногу сличен со оној на различна античка човечка популација од Сибир, познати како Денисовци.

Повеќе од 6,000 човечки фосили, кои претставуваат околу 28 индивидуи, беа пронајдени од локалитетот Сима де лос Хуесос, тешко достапна пештерска комора која се наоѓа на околу 100 стапки (30 метри) под површината во северна Шпанија. Фосилите се чинеше дека се невообичаено добро сочувани, делумно благодарение на постојаната студена температура на непречената пештера и високата влажност.

Скелетот од пештерата Сима де лос Хуесос е доделен на раниот човечки вид познат како Homo heidelbergensis. Сепак, истражувачите велат дека структурата на скелетот е слична на онаа на неандерталците - толку многу што некои велат дека луѓето од Сима де лос Хуесос всушност биле неандерталци, а не претставници на хомо хејделбергенсис.
Скелетот од пештерата Сима де лос Хуесос е доделен на раниот човечки вид познат како Homo heidelbergensis. Сепак, истражувачите велат дека структурата на скелетот е слична на онаа на неандерталците - толку многу што некои велат дека луѓето од Сима де лос Хуесос всушност биле неандерталци, а не претставници на хомо хејделбергенсис. © Светска историска енциклопедија

Истражувачите кои ја направија анализата рекоа дека нивните наоди покажуваат „неочекувана врска“ помеѓу два наши изумрени видови роднини. Ова откритие би можело да ја разбие мистеријата - не само за раните луѓе кои живееле во пештерскиот комплекс познат како Сима де лос Хуесос (шпански „Јама со коски“), туку и за другите мистериозни популации во Плеистоценска епоха.

Претходната анализа на коските од пештерата ги наведе истражувачите да претпостават дека луѓето Сима де лос Хуесос биле тесно поврзани со неандерталците врз основа на нивните скелетни карактеристики. Но, митохондријалната ДНК беше многу послична на онаа на Денисовците, рана човечка популација за која се сметаше дека се одвоила од неандерталците пред околу 640,000 години.

Трет вид луѓе, наречени Денисовци, се чини дека коегзистирале во Азија со неандерталците и раните модерни луѓе. Последните две се познати по обилните фосили и артефакти. Денисовците досега се дефинирани само со ДНК од еден чип на коски и два заба - но тоа открива нов пресврт на човечката приказна.
Трет вид луѓе, наречени Денисовци, се чини дека коегзистирале во Азија со неандерталците и раните модерни луѓе. Последните две се познати по обилните фосили и артефакти. Денисовците досега се дефинирани само со ДНК од еден чип на коски и два заба - но тоа открива нов пресврт на човечката приказна. © National Geographic

Научниците понатаму открија дека 1 процент од геномот на Денисова потекнува од друг мистериозен роднина наречен „супер-архаичен човек“ од научниците. За возврат, се проценува дека некои современи луѓе би можеле да држат околу 15 проценти од овие „супер-архаични“ генски региони. Затоа, оваа студија покажува дека луѓето од Сима де лос Хуесос биле тесно поврзани со неандерталците, Денисовците и непозната популација на раните луѓе. Значи, кој би можел да биде овој непознат човечки предок?

Еден потенцијален кандидат може да биде Хомо еректус, изумрен човечки предок кој живеел во Африка пред околу 1 милион години. Проблемот е што никогаш не најдовме H. еректус ДНК, па најмногу што можеме да направиме е да погодуваме во моментов.

Од друга страна, некои теоретичари изнесоа некои навистина интригантни мисли. Тие тврдат дека таканаречените 97 проценти од некодирачките секвенци во човечката ДНК не се ништо помалку од генетски нацрт на вонземски живот форми.

Според нив, во далечното минато, човечката ДНК била намерно дизајнирана од некој вид напредна вонземска раса; и непознатиот „супер-архаичен“ предок на народот Сима де лос Хуесос може да биде доказ за оваа вештачка еволуција.

Вонземска врска или непознат човечки вид, што и да е, наодите само дополнително ја комплицираат еволутивната историја на современиот човек - можно е да имало уште повеќе популации вклучени. Тие се мистериозни, тие се тајни и тие постојат (во нас) за милиони години.

Претходен член
Пештерата Теопетра: Антички тајни на најстарата вештачка структура во светот 1

Пештерата Теопетра: Антички тајни на најстарата вештачка структура во светот

Следна член
Мистериозното потекло на „џиновските“ антички мегалити во каменоломот Јангшан 2

Мистериозното потекло на „џиновските“ антички мегалити во каменоломот Јангшан