110 милиони годишен диносаурус многу добро сочуван случајно откриен од рудари во Канада

Остатоците изгледаат како да се стари само неколку недели и покрај фактот дека диносаурусот умрел пред повеќе од 110 милиони години.
110 милиони годишен диносаурус многу добро сочуван случајно откриен од рудари во Канада 1

Пред неколку години, во западна Канада, една рударска работа доведе до едно од најзначајните откритија во светот во последно време. Група рудари случајно наиде на она што е веројатно најнепроменетиот труп на диносаурус што науката некогаш го видела.

Borealopelta (што значи „Северен штит“) е род на нодосаурид анкилосаурус од раниот креда во Алберта, Канада. Содржи еден вид, B. markmitchelli, именуван во 2017 година од Кејлеб Браун и колегите од добро сочуваниот примерок познат како нодосаурус Suncor.
Borealopelta (што значи „Северен штит“) е род на нодосаурид анкилосаурус од раниот креда во Алберта, Канада. Содржи еден вид, B. markmitchelli, именуван во 2017 година од Кејлеб Браун и колегите од добро сочуваниот примерок познат како нодосаурус Suncor. © Wikimedia Commons

Нодосаурусот, тревојад кој беше долг 18 стапки и приближно 3,000 фунти, беше пронајден во 2011 година од тимот што работеше 17 милји северно од Алберта, Канада на рударски проект. Ова е фасцинантно откритие бидејќи фосилите на диносаурусите се толку добро сочувани; од нив, може да научиме многу за животот и смртта на диносаурусот.

Научниците тврдат дека остатоците изгледаат како да биле стари само неколку недели и покрај фактот дека диносаурусот умрел пред повеќе од 110 милиони години. Ова се должи на оптималните услови под кои биле зачувани.

Реставрација на Borealopelta markmitchelli.
3d реставрација на Borealopelta markmitchelli. © Wikimedia Commons

Диносаурусот - Borealopelta (што значи „Северен штит“) е род на нодосаурус кој живеел за време на периодот на креда - бил еден од многуте што го доживеале својот крај како резултат на тоа што бил однесен од надојдените води од реката додека се пробивал во океанот.

Дебелиот оклоп што го опкружува скелетот е одговорен за неговата совршена состојба. Тој е покриен од глава до пети со чинии слични на плочки и, се разбира, со сива патина од фосилизирани кожи.

Бореалопелта дорзален поглед нодосаурус
Дорзален поглед на нодосаурус наречен Бореалопелта

Шон Фанк, кој управувал со тешки машини во рудникот Милениум, дошол до изненадувачкото откритие кога неговиот багер удрил во нешто цврсто. Она што изгледаше како карпи со кафеава орев, всушност беа фосилизирани остатоци од нодосаурус стар 110 милиони години. Импозантниот тревојад беше доволно недопрен за да може да се врати предната половина - од муцката до колковите.

„Скаменетите останки на диносаурусот се чудо што може да се види“, вели Мајкл Грешко од National Geographic.

„Фосилизираните остатоци од кожа сè уште ги покриваат трнливите оклопни плочи кои го исцртуваат черепот на животното. Неговото десно предно стапало лежи покрај него, а неговите пет цифри се раздвижени нагоре. Можам да ја избројам вагата на нејзиниот ѓон“, пишува Грешко.

Поради брзото закопување под морето, диносаурусот изгледа многу како пред милиони години. Според палеонтолозите, фактот дека неговото ткиво не се распаѓало, туку фосилизирало е исклучително редок.

Холотип на Бореалопелта (оригинал), Изложен во музејот Кралски Тајрел, Алберта, Канада.
Холотип на Бореалопелта (оригинал), Изложен во музејот Кралски Тајрел, Алберта, Канада. © Wikimedia Commons

За разлика од неговиот близок роднина Ankylosauridae, нодосаурусите немале расцепување на потколениците до палки. Наместо тоа, носел бодлив оклоп за да ги држи предаторите подалеку. Диносаурусот долг 18 метри, кој живеел во периодот на Креда, можел да се смета за носорог на своето време.

Претходен член
Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго 2

Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго

Следна член
Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави! 3

Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави!