Реинкарнација: Чудниот случај на Џејмс Артур Флаурдју

Flowerdew беше прогонуван од визии за град опкружен со пустини многу години.
Реинкарнација: Чудниот случај на Џејмс Артур Флаурдју 1

Џејмс Артур Флаурдју беше човек од двојни делови. Тој исто така беше човек кој веруваше дека живеел порано. Всушност, Флауердју - Англичанец роден на 1 декември 1906 година - тврдел дека има детално сеќавање на неговиот претходен живот како некој што бил роден во познат антички град.

Реинкарнација: Чудниот случај на Џејмс Артур Флаурдју 2
Будистичко тркало на животот, во историскиот локалитет Баодингшан, резби на карпи Дазу, Сечуан, Кина, кои датираат од династијата Песна на Јужната (АД 1174-1252). Таа стои во рацете на Аника (непостојаноста), една од трите знаци на постоење како што ја разбираат будистите. Шест реинкарнации на сите живи суштества се прикажани во тркалото и ја покажуваат будистичката карма и одмаздата. © Shutterstock

Но, тоа не беше се. Според Флавердју, тој повторно бил реинкарниран како себе, околу 2,000 години подоцна, со сите детали заклучени во неговата глава уште еднаш.

Во ера кога малку луѓе би слушнале за такви идеи или би ги испрашувале толку директно и толку јавно, оваа декларација мора да биде прилично шокантна за оние околу него во тоа време.
За наша несреќа, сепак, денес малку се знае за Џејмс Артур Флаурдју - и многу од она што го знаеме доаѓа од само некои написи на интернет.

Чудниот случај на Џејмс Артур Флаурдју

Џејмс Артур Флаурдју © MysteriousUniverse
Џејмс Артур Флаурдју © MysteriousUniverse

Имаше еден постар човек во Англија по име Артур Флаурдју. Тој го живееше целиот свој живот во приморскиот град Норфолк и ја напушти Англија само еднаш, за да патува до францускиот брег. Меѓутоа, целиот свој живот, Артур Флаурдју го мачеа живописни ментални слики на голем град опкружен со пустина и храм издлабен во карпа. Тие му беа необјасниви, сè додека еден ден не виде телевизиски документарец за античкиот град Петра во Јордан. На негово изненадување, Петра е градот што го втиснал во својот ум!

Flowerdew наскоро стана популарен

Реинкарнација: Чудниот случај на Џејмс Артур Флаурдју 3
Петра, првично позната на нејзините жители како Ракму или Ракемо, е историски и археолошки град во јужен Јордан. Областа околу Петра била населена уште од 7000 п.н.е., а Набатејците можеби се населиле во она што ќе стане главен град на нивното кралство уште во 4 век п.н.е. © Shutterstock

Флаурдју им зборуваше на луѓето за своите визии и, како резултат на тоа, Би-Би-Си дојде да слушне за Артур Флаурдју и ја објави неговата приказна на телевизија. Јорданската влада слушнала за него и понудила да го донесе во Петра за да види какви ќе бидат неговите реакции на градот. Археолозите го интервјуирале пред да замине на своето патување и ги снимиле неговите описи на неговите ментални впечатоци од овој антички град.

Археолозите беа само збунети

Кога Flowerdew бил донесен во Петра, тој можел да ги идентификува локациите и на ископаните и на неископаните структури кои биле дел од античкиот град. Да се ​​каже, тој го опиша градот со неверојатна точност. Имал сеќавања дека бил чувар на храмот и ја идентификувал структурата што била негова стражарска станица и каде бил убиен.

Тој исто така објасни многу веродостојна употреба на уред чие објаснување ги збуни археолозите, па дури и правилно ги идентификуваше локациите на многу знаменитости кои допрва треба да се откопаат. Многу експерти рекоа дека Фловердју имал повеќе знаење за градот отколку многу професионалци кои го проучуваат.

Експертскиот археолог на Петра беше воодушевен и им рече на новинарите документирајќи го патувањето на Фловердју:

„Тој е пополнет со детали и многу од нив се многу конзистентни со познати археолошки и историски факти и ќе биде потребен ум многу различен од неговиот за да може да одржи ткаенина на измама на размерите на неговите сеќавања - барем оние што тој ги пријавил. на мене. Мислам дека не е измамник. Мислам дека тој нема капацитет да биде измамник од вакви размери“.

Многу духовни водачи, вклучително и тибетскиот будистички лама Согјал Ринпоче, веруваат дека искуството на Фловердју нуди многу сугестивни докази за постоењето на повторното раѓање или реинкарнација.

Финале мисли

Искуството на Џејмс Артур Флаурдју е едно од многуте што нудат сугестивни докази за постоењето на повторно раѓање или реинкарнација. Иако научниците допрва треба да најдат конкретен начин да го проучат овој феномен, приказните на оние кои го доживеале се моќни и честопати го менуваат животот. Ако сте заинтересирани да прочитате повеќе за случаи како што е Flowerdew's, проверете некои од ресурсите наведени подолу. И ако и вие самите сте имале искуство за кое верувате дека може да сугерира реинкарнација, би сакале да слушнеме од вас!


Ако уживавте во читањето на оваа статија, тогаш прочитајте ги чудните приказни за реинкарнација на Дороти Еди и Близнаци Полок.

Претходен член
Античка арамејска магија опишува мистериозен „голтач“ кој им носи „оган“ на жртвите! 4

Античка арамејска магија опишува мистериозен „голтач“ кој им носи „оган“ на жртвите!

Следна член
Мајкл Рокфелер

Што се случи со Мајкл Рокфелер откако неговиот брод се преврте во близина на Папуа Нова Гвинеја?