Експертите се збунети од овие мистериозни антички ознаки „V“ пронајдени во Ерусалим

Ерусалим В

Експертите од областа на археологијата се збунети од некои мистериозни камени гравури кои беа откриени во ископувањата под Ерусалим.

Знаците врежани во камениот камен пред повеќе од 2,800 години, се видени во археолошкото ископување во градот Давид во близина на Стариот град во Ерусалим, 1 декември 2011 година
Знаците врежани во камениот камен пред повеќе од 2,800 години, се видени во археолошкото ископување во градот Давид во близина на Стариот град во Ерусалим, 1 декември 2011 година © Image Credit: Дени Херман (Користење на билетот)

Следниве ознаки беа откриени во 2011 година од страна на израелски багери кои работеа во најстариот дел на градот, кога открија мрежа од комори врежани во основата: Во една од просториите, подот од варовник имаше три форми „V“ кои беа исечени веднаш до една. други и беа приближно 5 сантиметри (2 инчи) длабоки и 50 сантиметри (9.6 инчи) долги.

Не е откриено ништо што би можело да фрли светлина врз тоа кој ги создал или за што се користени. „Ознаките се многу чудни и многу интригантни. Никогаш не сум видел нешто слично на нив“, Еден од директорите на ископувањето, Ели Шукрон, ја даде оваа изјава.

Античкиот град на Ерусалим Изменета илустрација од Конгресната библиотека на антички Ерусалим
Античкиот град Ерусалим. Уредена илустрација од Конгресната библиотека на древниот Ерусалим © Кредит на сликата: Стјуарт Ранкин | Flickr (CC BY-NC 2.0)

Тие утврдиле врз основа на присуството на одредени керамички парчиња дека собата последен пат била користена околу 800 п.н.е. кога јудејските владетели владееле со регионот; сепак, не се знае дали ознаките се направени тогаш или многу порано. Но, анонимните раце ги пресекоа формите најрано пред 3,000 години.

Целта на комплексот е дел од загатката. Правите линии на неговите ѕидови и рамните подови се доказ за внимателен напреден инженеринг, а тој се наоѓал блиску до најважното место во градот, изворот, што сугерира дека можеби имал важна функција.

Мистериозниот стоечки камен од Давидовиот град.
Мистериозниот стоечки камен од Давидовиот град. © Кредит на слика: Дени Херман (Користење на билетот)

Сепак, околината не е без интересни индиции. Во друга просторија имаше стоечки камен со ознаки кои потсетуваат на некоја паганска религија, единствената од ваков вид пронајдена во градот.

Британски истражувач нацртал мапа што датира од пред еден век и прикажува симбол „V“ во подземен премин што не е истражен во последно време.

Тие поседуваа таква напредна технологија; дали некое непознато вонземско суштество им ја обезбедило потребната моќ за да го постигнат ова, или тие сами ја развиле?

Претходен член
Conneaut Giants: Огромна гробница на џиновска раса откриена во раните 1800-ти 1

Conneaut Giants: Огромна гробница на џиновска раса откриена во раните 1800-ти

Следна член
Линеарно еламско писмо

Дали научниците конечно го дешифрираа мистериозното линеарно еламитско писмо?