Homunculi: Дали постоеле „малите човечиња“ на античката алхемија?

Практиката на алхемија се протега уште од античко време, но самиот збор датира само од почетокот на 17 век. Доаѓа од арапската кимија и претходна персиска фраза ал-кимиа, што значи „Уметноста на трансмутирање на метали“— со други зборови, менување на еден метал во друг.

Алхемичарот во потрага по филозофскиот камен
Алхемичарот во потрага по филозофскиот камен од Џозеф Рајт од Дерби, сега во музејот и уметничката галерија Дерби, Дерби, Велика Британија © Извор на слика: Викимедија (Јавен домен)

Во алхемиското размислување, металите беа совршени архетипови кои ги претставуваа основните својства на целата материја. Тие беа исто така корисни - алхемичарите можеа да ги претворат основните метали како железо или олово во злато, сребро или бакар со мешање со други супстанции и загревање на оган.

Алхемичарите веруваа дека овие процеси откриваат нешто за природата на материјата: се сметаше дека оловото е слаба верзија на Сатурн; Железо, Марс; Бакар, Венера; и така натаму. Потрагата по „еликсир на животот“ продолжува и денес меѓу биолозите и биотехнолозите кои се обидуваат да разберат како стареат клетките и организмите.

Некогаш постоел средновековен алхемичар по име Парацелзус кој верувал дека е можно да се создаде вештачки создадено „рационално животно“, или човечко суштество, кое тој го нарекол Хомункулус. Според Парацелзус, „Хомункулус ги има сите екстремитети и карактеристики на дете родено од жена, освен многу помали“.

Homunculus во Kunstkammer во Државниот музеј Виртемберг, Штутгарт
Homunculus in Kunstkammer во Државниот музеј Виртемберг, Штутгарт © Кредит на сликата: Wuselig | Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Алхемијата ја практикувале неколку цивилизации од античкиот период, од Кина до Античка Грција, мигрирајќи во Египет за време на хеленистичкиот период. Подоцна, околу средината на 12 век, таа била вратена во Европа преку латински преводи на арапски текстови.

Постојат четири главни цели во алхемијата. Еден од нив би бил „трансмутација“ на инфериорни метали во злато; другиот да го добие „Еликсирот на долгиот живот“, лек кој би ги излечил сите болести, дури и најлошите од сите (смртта) и ќе им даде долг живот на оние што го проголтале.

Двете цели може да се постигнат со добивање на Каменот на Филозофот, мистична супстанција. Третата цел беше да се создаде вештачки човечки живот, хомункулус.

Има истражувачи кои го идентификуваат еликсирот на долг живот како супстанца произведена од самото човечко тело. Изворот на оваа непозната супстанца наречена „Адренохром“ се адреналинските жлезди од живо човечко тело. Има референци за оваа мистериозна супстанција и во традицијата на Таи Чи Чуан.

Елизабет Бетори Крвницата грофица
Портрет Елизабет Батори од уметникот Зеј © Извор на сликата: Викимедија комонс (јавен домен)

Елизабет Батори, озлогласената крвна грофица, била унгарска благородничка од 17 век која систематски убила безброј млади слугинки (600 според сите сметки), не само со мачење, туку и земајќи им ја крвта за консумирање и капење за да ја задржи својата младост.

Терминот хомункулус првпат се појавува во алхемиските списи што му се припишуваат на Парацелзус (1493 – 1541), швајцарско-германски лекар и филозоф, револуционер од неговото време. Во неговата работа „De natura rerum“ (1537), преглед на неговиот метод за создавање хомункулус, тој напиша:

„Нека човечкото семе се гнили само по себе во запечатена кукурбита со највисоко гниење на venter equinus [коњско ѓубриво] четириесет дена или додека конечно не почне да живее, да се движи и да се вознемирува, што лесно може да се види …Ако сега, после ова, секојдневно се храни и се храни претпазливо и разумно со [арканум] човечка крв…тоа отсега станува вистинско и живо бебе, кое ги има сите членови на дете родено од жена, но многу помал“.

Фигури на хомункули во спермата.
Фигури на хомункули во спермата. © Кредит на слика: Wellcome Images | Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Постојат дури и остатоци од средновековно пишување кои преживеале до ден-денес кои ги содржат состојките за создавање на хомункулус, и тоа е прилично бизарно.

Постојат и други начини да се направи хомункулус, но ниеден не е толку збунувачки или груб како овие. Подлабоко во мистицизмот, формирањето на овие чудовишта станува многу поезотерично и позагадочно, до точка каде што само иницираните вистински го сфаќаат кажаното.

Гравура од 19 век на Хомункулус од Гетеовиот Фауст
Гравира од 19 век на Homunculus од Гетеовиот Фауст © Извор на слика: Wikimedia Commons (јавен домен)

По времето на Парацелзус, хомункулусот продолжил да се појавува во алхемиските списи. Кристијан Розенкројц „Хемиски брак“ (1616), на пример, завршува со создавањето на машка и женска форма позната како пар хомункули.

Алегорискиот текст му сугерира на читателот дека крајната цел на алхемијата не е хризопот, туку вештачкото генерирање на човечки форми.

Во 1775 година, грофот Јохан Фердинанд фон Куфштајн, заедно со Абе Гелони, италијански свештеник, се смета дека создале десет хомункули со способност да ја предвидат иднината, кои фон Куфштајн ги чувал во стаклени контејнери во неговата масонска ложа во Виена.

Хомункулите се многу корисни слуги, способни не само за физичко насилство, туку и за многу магични способности.

Во повеќето случаи, хомункулите се многу лојални слуги, дури и убиваат по команда ако така нареди алхемичарот. Но, има многу приказни за алхемичари кои непромислено се однесуваат кон своето творештво, до тој степен што хомункулусот се врти кон својот господар во најпогодниот момент, убивајќи ги или внесувајќи голема трагедија во нивните животи.

Денес, никој не знае со сигурност дали Хомункулус некогаш постоел. Некои веруваат дека се создадени од волшебник или волшебник, додека други тврдат дека тие биле производ на експериментот на луд научник кој тргнал наопаку.

Имаше многу видувања на Хомункулус со текот на годините, дури и во денешно време. Некои велат дека изгледаат како минијатурни луѓе, додека други ги опишуваат како животни или дури и чудовишта. За нив се вели дека се многу брзи и агилни и дека можат лесно да се качуваат по ѕидови и тавани.

Се вели дека хомункулусите се многу интелигентни и се способни да комуницираат со луѓето. За нив се вели и дека се многу палави и уживаат да си играат со луѓето.

На крајот на приказната, не постои начин со сигурност да се знае дали постои Хомункулус. Неговото постоење сè уште е мистерија. Сепак, идејата за вештачко создавање човечко суштество ги фасцинира луѓето со векови, па дури и инспирирала некои научници да се обидат да создадат такво суштество.

Значи, без разлика дали навистина постои или не Homunculus, идејата е дефинитивно интересна, и секако е можно такво суштество да постои некаде во светот; и приказните и видувањата за нив во текот на годините можеби се реални.