Лицето на Харакбут – античкиот чувар на заборавениот град Ел Дорадо?

Ова огромно лице, кое носи карактеристики на Андите, се надвива над водопад кој се влева во лагуна.
Лицето на Харакбут – античкиот чувар на заборавениот град Ел Дорадо? 1

Ел Дорадо е шпански за „златниот“, а терминот се однесува на митски град со големо богатство. Првпат се споменува во 16 век, Ел Дорадо инспирирал бројни експедиции, книги, па дури и филмови. Се вели дека ова баснословно место се наоѓало некаде северно од денешна Колумбија, што го прави достапно само за време на сезоната на дождови. Точната локација останува непозната.

Лицето на Харакбут – античкиот чувар на заборавениот град Ел Дорадо? 2
Илустрација на изгубен храм во џунгла, изгубена античка цивилизација. © iStock

Во 1594 година, англиски писател и истражувач по име Сер Волтер Рали тврдел дека го нашол Ел Дорадо. Ова беше наведено на англиските мапи и опишано како локација пронајдена на север. Сместен на надморска височина од 1550 метри надморска височина, ридот веројатно денес е познат како „Харакбут“.

Харакбут – античкиот чувар на изгубениот град Ел Дорадо

Лицето на Харакбут – античкиот чувар на заборавениот град Ел Дорадо? 3
Високотехнолошкиот антички град Ел Дорадо и напредната античка цивилизација. © Кредит на слика: Трендови на модели/Shutterstock.com

Стотици луѓе залудно го бараа Ел Дорадо, легендарен град за кој се вели дека бил првата технолошки напредна високотехнолошка цивилизација во светот. Според народните преданија, градот бил направен од злато, а се сметало дека жителите се прекриле со златен прав. Тие исто така рекоа дека поседуваат многу магични моќи.

Оние кои веруваат дека легендата е вистинска, мислат дека град Паитити (Ел Дорадо) а неговите богатства може да се најдат во провинцијата Мадре де Диос во планинската џунгла во југоисточниот дел на Перу.

Лицето на Харакбут – античкиот чувар на заборавениот град Ел Дорадо? 4
Лицето на Харакбут: Природниот резерват Амаракаери во Перу е дом на етничката група Харакбут, која неодамна повторно го откри своето античко лице на предците. Ова огромно лице, кое носи карактеристики на Андите, се надвива над водопад кој се влева во лагуна. Античкиот човек има свечен изглед на лицето. © Кредит на слика: ResearchGate
Лицето на Харакбут – античкиот чувар на заборавениот град Ел Дорадо? 5
Фотографија одблиску на Лицето на Харакбут. Домородниот резерват Амаракаери, каде што живее етничката група Харакбут, беше идентификуван како културно оружје за одбрана на нивната земја во 2013 година. © Image Credit: Enigmaovni

Лицето Харакбут е свето место во културата Харакбут, кое се наоѓа во Комуналниот резерват Амаракаери во Мадре де Диос (Перу). Овој монументален камен тотем ги интригира оние малкумина кои случајно ќе поминат или ќе го истражат, бидејќи прикажува човечко лице со совршени детали.

Лицето Харакбут е свето место во културата Харакбут, лоцирано во Комуналниот резерват Амаракаери на Мадре де Диос (Перу). Тие го нарекуваат „Инкакок“.

Според домородниот Харакбут, на јазикот амаракаери, Инкакок значи „Лице на Инките“. Старешините на Харакбут велат дека во шумата има две поголеми монолитни лица, поврзани со древни подземни патеки што водат до огромен град на предците, веројатно „Ел Дорадо“, но сите што знаеле да стигнат таму починале.

Тешко е да се дојде до; домородците ја држат локацијата со почит; областа е изолирана и недостапна; и мора да го пробиете патот низ густин од камења и кал за да стигнете до него, сето тоа додека се борите со пуми, јагуари, огромни змии и други опасни суштества.

Легендата за лицето на Харакбут

Лицето на Харакбут – античкиот чувар на заборавениот град Ел Дорадо? 6
Лицето на Харакбут. © Кредит на слика: ResearchGate

Една од најпознатите приказни за Ел Дорадо е легендата за човекот зад „Лицето на Харакбут“.

Легендата вели дека Лицето на Харакбут всушност бил човек кој бил проколнат од боговите. Тој беше претворен во камена статуа која го чуваше влезот во градот Ел Дорадо. Човекот зад Лицето на Харакбут се вели дека е последниот преостанат член на светиот народ Харакбут. За него се вели дека е чувар на изгубениот град и неговите неверојатни богатства.

Многу луѓе се обиделе да го пронајдат изгубениот град Ел Дорадо, но никој не бил успешен. А човекот зад Лицето на Харакбут останува мистерија. Некои веруваат дека тој сè уште е таму некаде и го чува влезот во изгубениот град. Други веруваат дека тој одамна го нема, и дека градот Ел Дорадо не е ништо повеќе од легенда.

Завршни зборови

Енигматичното лице на Харакбут е загатка уште од неговото откривање. Тој се појавува во домородните митови и легенди. Можеби го има клучот за тајната на изгубениот град Ел Дорадо, кој наводно му претходел на Империјата на Инките.

Дали човекот зад лицето Харакбут бил античкиот заштитник на изгубениот град Ел Дорадо и неговите неверојатни богатства?

Претходен член
Хомункули алхемија

Homunculi: Дали постоеле „малите човечиња“ на античката алхемија?

Следна член
Таблетата Диспилио - најстариот познат пишан текст може да ја препише историјата! 7

Таблетата Диспилио - најстариот познат пишан текст може да ја преработи историјата!