Античка арамејска магија опишува мистериозен „голтач“ кој им носи „оган“ на жртвите!

Анализата на пишувањето на магијата покажува дека тој бил впишан некаде помеѓу 850 п.н.е. и 800 г.п.н.е.
Античка арамејска магија опишува мистериозен „голтач“ кој им носи „оган“ на жртвите! 1
Илустрација на мистериозен пустински црв, кој ја отвора својата црвена незаситна забна уста, во пустинска бура и силен ветер. © Shutterstock

Има многу застрашувачки приказни за вештерки, духови и чудовишта од античкиот фолклор кои продолжуваат да ги ужаснуваат модерните заедници. Лесно е да се отфрлат овие приказни како чиста фикција без основа во историска вистина, но што ако има повеќе за тоа?

Античка арамејска магија опишува мистериозен „голтач“ кој им носи „оган“ на жртвите! 2
Илустрација на мистериозен пустински црв, кој ја отвора својата црвена незаситна забна уста, во пустинска бура и силен ветер. © Shutterstock

Античкиот свет бил исполнет со чудни митови и необјасниви појави. Натприродните ентитети честопати беа обвинувани за трагични настани како чуми, природни катастрофи и болести. Сепак, овие митови можеби произлегле од некаква реалност!

Откритието направено во август 2017 година на 2,800 години стара арамејска магија беше опишано како „прв документ од ваков вид“ од археолозите. Текстот е пронајден врежан во страната на антички камен сад ископан во Пергамон во денешна Турција. Се верува дека натписот е архаична приказна со вистинско потекло.

Античката инкантација имала илустрации на животни како што се скорпии на предната и задната страна (прикажано овде). Анализата на пишувањето на магијата покажува дека тој бил впишан некаде помеѓу 850 п.н.е. и 800 г.п.н.е. © Фотографија од Роберто Цекачи/Ударност од експедицијата Чикаго-Тибинген во Зинчирли
Античката инкантација имала илустрации на животни како што се скорпии на предната и задната страна (прикажано овде). Анализата на пишувањето на магијата покажува дека тој бил впишан некаде помеѓу 850 п.н.е. и 800 г.п.н.е. © Фотографија од Роберто Цекачи/Ударност од експедицијата Чикаго-Тибинген во Зинчирли

Камениот сад пронајден во античка градба налик на светилиште во Зинџирли во Турција првично чуваше козметика, но беше повторно искористена за да се прикаже енигматичното опело.

На површината беше издлабена приказна, опишувајќи го фаќањето на нешто што се нарекува „голтач“ за кое се вели дека им носи „оган“ на своите жртви. Очигледната последица беше болна смрт. Единствениот начин на кој човек можеше да се опорави беше да ја употреби крвта на самиот голтач.

Во написот не е прецизирано како треба да се администрира крвта - не е јасно дали крвта му била дадена на настраданото лице во напивка што може да се проголта или дали била намачкана на нивното тело - или идентитетот на суштеството.

Илустрациите сугерираа дека тоа е или стоногалка или скорпија. „Огнот“ звучи како болно убод - ова звучи слично на необјаснето Монголски смртен црв.

Авторот бил волшебник по име Рахим, кој го издлабил советот на арамејски пред околу 2,800 години. Ова го направи најстарото арамејско опело некогаш пронајдено. Археолозите веруваат дека магијата била доволно важна за да се зачува по животот на волшебникот, бидејќи натписот бил стар повеќе од еден век до времето на изградбата на храмот.

Овој древен арамејски волшебник е страшен опис на непознато суштество кое им носи оган на своите жртви. Иако можеби никогаш нема да го дознаеме идентитетот на ова мистериозно суштество, интересно е да размислиме за каква цел им служела на оние кои ја создале магијата.

Претходен член
Огромен мегалитски комплекс од 5000 п.н.е. откриен во Шпанија 3

Огромен мегалитски комплекс од 5000 п.н.е. откриен во Шпанија

Следна член
Реинкарнација: Чудниот случај на Џејмс Артур Флаурдју 4

Реинкарнација: Чудниот случај на Џејмс Артур Флаурдју