Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град?

Мистериозното исчезнување на Алфред Исак Мидлтон. Каде е исчезнатиот град Долиту и ковчегот со злато?
Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 1

Во викторијанската ера, истражувачите и авантуристите оставија свој белег во историјата. Откривањето на изгубени култури, скриени храмови и скриени градови било вообичаено. Од Индијана Џонс до Алан Кватермејн; сите постоеле во свое време.

Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 2
Тропска џунгла од митска приказна. © Shutterstock

Ако сакате да читате за големи истражувања и откритија, веројатно знаете дека многу од нив биле направени од британски истражувачи. Но, дали знаевте дека малку познат британски истражувач е заслужен за откривањето на легендарниот изгубен град во суматранските џунгли? Продолжете да читате за да дознаете повеќе!

Во доцните 1800-ти, извонреден британски истражувач исчезна во џунглите на Суматра. Зборуваме за Алфред Исак Мидлтон - мистериозното име што лебдеше наоколу во различни онлајн заедници, вклучително и на reddit за некое време. Се вели дека Мидлтон исчезнал додека ги барал урнатините на античкиот изгубен град познат како Долито.

Британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон ги пребарувал најоддалечените делови на светот во потрага по зоолошки, ботанички и археолошки чуда на крајот на 19 век. Неколку новооткриени фотографии помагаат да се расветли некои неверојатни откритија за време на серијата тогаш непознати мисии, во регионите на Југоисточна Азија, Африка и дождовната шума на Амазон.
Британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон ги пребарувал најоддалечените делови на светот во потрага по зоолошки, ботанички и археолошки чуда на крајот на 19 век. Неколку новооткриени фотографии помагаат да се расветли некои неверојатни откритија за време на серијата тогаш непознати мисии, во регионите на Југоисточна Азија, Африка и дождовната шума на Амазон. © Дневни мистерии

Тоа беше сосема поинакво време, западните истражувачи талкаа низ светот во потрага по нови места и артефакти, а џунглите на Суматра беа примамлива дестинација во тоа време. Дури и денес, многу делови од овие благодатни џунгли не се целосно истражени.

Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 3
Историски поглед на планината Таланг (2,597 m) – активен стратовулкан во Западна Суматра, Индонезија. Гравирање на дрво, објавено во 1893 година. © iStock

Ова е античко, ова е гроздобер и ова е чудно, така Смитсонијан мора да се вклучи, вели историјата. Според извештајот на списанието Смитсонијан, поранешен асистент на Артур Конан Дојл, пријател на истражувачот Сер Џон Морис, имал збирка документи за Алфред Исак Мидлтон, а еден од нив ја открил неверојатната приказна на истражувачот.

Копија од е-пошта од британскиот конзулат била испратена до помошникот на Дојл, во која се споменува изгубениот кеш на документи и можна експедиција на британски истражувач по име г-дин Алфред Исак Мидлтон. Необично, овој човек е современик на друга чудна личност по име Едвард Ален Оксфорд. Прочитајте ја фасцинантната приказна на Оксфорд овде.

Мидлтон бил истражувач кој ловил заборавен град наречен Долито, за кој се шпекулираше дека е на пат до езерото наречено Лоп Нур, според поранешниот помошник на Дојл. Лоп Нур е поранешно солено езеро, сега главно пресушено, сместено во источниот раб на басенот Тарим, помеѓу пустините Такламакан и Кумтаг во југоисточниот дел на Ксинџијанг.

Се претпоставува дека Мидлтон се дезориентирал и изгубил во густа шумска област на патеката до езерото Лоп Нур. Во е-поштата се споменува и богатство за кое се вели дека Мидлтон го собрал и го закопал во ковчег.

Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 4
© Dailymysteries.com
Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 5
© Dailymysteries.com
Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 6
© Dailymysteries.com
Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 7
© Dailymysteries.com
Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 8
© Dailymysteries.com

Очигледно, не знаеме многу за сметката на Мидлтон освен овие горенаведени фотографии кои веќе некое време кружат на интернет.

Да, некои од овие фасцинантни слики можеби не се поврзани со вистинскиот настан, но приказната за Алфред Исак Мидлтон и изгубениот град Долиту може да биде од вистинско потекло.

Според книгата, Изгубениот ковчег на Долиту (1881):

„Мисијата наводно пронашла град во џунглата, наречен Долиту. Според Мидлтон, постоела мапа на која имало златен град кој се спуштал до езерото, како и златна статуа на жена која дошла од изгубениот континент наречен Атлантида.

Група луѓе биле испратени од Мидлтон да го пронајдат градот, а еден од мажите наводно пронашол закопан ковчег исполнет со злато. Во извештајот се тврди дека според писмото пронајдено во црковната архива, Мидлтон бил изгубен во џунглата и бил заробен од група мажи кои го барале златото и статуата. Мидлтон очигледно умрел во заробеништво“.

Иако, никој не знаеше точно каде Мидлтон го закопал целото свое богатство, човек по име Џон Харгривс се вели дека бил вториот човек во мисијата и тој водел друг тим на луѓе во џунглата за да го врати богатството. На крајот, што стана со експедицијата на Мидлтон е непознато.

Дали британскиот истражувач Алфред Исак Мидлтон открил мистериозен изгубен град? 9
Сликата е уметнички приказ од 18 век на изгубениот град Долиту, заснован на локалниот суматрански фолклор. © Јавен домен

Многу мејнстрим историчари сугерираа дека приказните на Алфред Исак Мидлтон се обична измама и дека мисијата на Мидлтон да го пронајде Долиту никогаш не се случила; но многу теоретичари се толку убедени дека експедицијата била вистинска, но дека Мидлтон исчезнал и никогаш не се вратил.

Дали Алфред Мидлтон навистина открил митски град изгубен во времето? Ако е така, до што мистериозна цивилизација припаѓал овој град? А што всушност се случи со Мидлтон, дали тој навистина се изгуби во џунглите на Суматра или никогаш не се врати намерно?

За да дознаете повеќе за приказната, прочитајте ја книгата: Изгубениот ковчег на Долиту (1881)


*Забелешка: Информациите за оваа статија се преземени од Medium.com, Wikipedia.org и DailyMysteries.com. Ќе се користи на начин кој се квалификува како фер употреба според американскиот закон за авторски права.

Претходен член
гробница со скелети на антички гиганти

200 антички „џиновски“ скелети откопани во Кајуга, Канада

Следна член
Египетскиот мит за интелигентни џиновски змии убиени од летечка ѕвезда на смртта

Египетскиот мит за интелигентни џиновски змии убиени од летечка ѕвезда на смртта