Откриени повеќе од десетина мистериозни праисториски тунели во Корнвол, Англија

Повеќе од десетина тунели се пронајдени во Корнвол, Англија, кои се единствени само за Британските острови. Никој не знае зошто луѓето од железното време ги создале. Фактот дека древните ги потпирале своите врвови и страни со камен сугерира дека тие сакале овие структури да траат.

Откриени повеќе од десетина мистериозни праисториски тунели во Корнвол, Англија 1
Fogous (пештери), како што се нарекуваат на корнски. © Кредит на слика: Wikimedia Commons

Многу од Fogous (пештерите), како што ги нарекуваат на корнски, биле ископани од антикварци кои не воделе записи, па нивната цел е тешко да се разбере, вели BBC Travel за мистериозните структури.

Пејзажот на Корн е покриен со стотици древни камени карактеристики, вклучувајќи области, замоци на карпи, бедеми и тврдини. Во однос на камените споменици, селата на Корн има колички, менхири, долмени, знаменитости и секако камени кругови. Покрај тоа, има 13 испишани камења.

„Очигледно, целата оваа градба на споменици не се случи во исто време. Човекот остава свој белег на површината на планетата со илјадници години и секоја цивилизација има свој метод на чествување на нивните мртви и/или нивните божества“. вели веб-страницата на Корнвол. во фокус.

Веб-страницата вели дека Корнвол има 74 бронзено време, 80 железно време, 55 неолит и една мезолитска структура. Покрај тоа, има девет римски и 24 постримски локалитети. Мезолитот датира од 8,000 до 4,500 п.н.е., па луѓето го окупираат овој полуостров во југозападна Британија долго, долго време.

Околу 150 генерации луѓе ја обработуваа земјата таму. Иако се уникатни, огнените тунели на Корниш се слични на јужните терени во Шкотска, Ирска, Нормандија и Бретања, вели Би-Би-Си.

Fogous бара значителна инвестиција на време и ресурси „И никој не знае зошто би го направиле тоа“, вели Би-Би-Си. Интересно е да се забележи дека сите 14 Фогоу се пронајдени во границите на праисториските населби.

Бидејќи општеството било предписмено, нема пишани записи што ги објаснуваат загадочните структури. „Има само неколку кои се ископани во модерното време - и се чини дека тие не се структури кои навистина ги откриваат нивните тајни. Сузан Грини, главен историчар на англискиот наследство, изјави за Би-Би-Си.

Мистеријата за неговата изградба е зголемена во Халиги Фогу, најдобро зачуваниот тунел во Корнвол. Висок е 1.8 метри (5.9 стапки). Преминот долг 8.4 метри (27.6 стапки) се стеснува на својот крај во тунел долг 4 метри (13,124 стапки) и висок 0.75 метри (2.46 стапки).

Уште еден тунел долг 27 метри (88.6 стапки) се разгранува лево од главната комора и станува се потемен додека одите - речиси како да влегувате во друг свет. Нешто што беше наречено „крајно лази“ од оние кои се вклучени во истрагата и студијата. Има некои стапици (тешкотии) на патот, што може да го отежнат пристапот.

„Со други зборови, ништо не се чувствуваше дизајнирано за лесен пристап - карактеристика што е толку иконска толку и збунувачка“, напиша Аманда Ругери од Би-Би-Си. Некои шпекулираа дека тие биле места за криење, иако надвратниците на многу од нив се видливи на површината и Ругери вели дека тие би биле забранети места за престој доколку некој побара засолниште.

Сепак, други шпекулираа дека тоа се погребни комори. Антиквар кој му се придружил на Халиги во 1803 година напишал дека има погребни урни. Но, не беа откриени коски или пепел во шесте тунели што ги испитаа современите археолози. Не се пронајдени остатоци од жито, можеби затоа што почвата е кисела. Не беа откриени рударски инготи.

Оваа елиминација на цели за складирање, рударство или погреб ги натера некои да шпекулираат дека можеби тоа биле церемонијални или религиозни структури каде луѓето ги обожавале боговите.

„Овие беа изгубени религии“, рече археологот Џејмс Госип, кој го предводеше Руџери на обиколката на Халигје. „Не знаеме што обожаваа луѓето. Нема причина да не можат да имаат духовна церемонијална цел како и, да речеме, складирање“. Тој додаде дека целта и употребата на Fogous најверојатно се промениле во текот на стотиците години што се користат.