Изгубен од островот измама: Чудниот случај на Едвард Ален Оксфорд

Едвард Ален Оксфорд беше затворен две години за време на крајот на Првата светска војна на, како што тврдеше, затворен не повеќе од шест недели на населен тропски остров во близина на брегот на Антарктикот. Официјалните лица го нарекоа „луд“.
Црни снежни планини Вулкански кратер Телефон Беј, Остров на измама, Антарктик. © Shutterstock
Црни снежни планини Вулкански кратер Телефон Беј, Остров на измама, Антарктик. © Shutterstock

Во 1916 година, германски U-boat потопи трговски поморски брод што леташе со сојузничките бои во близина на брегот на Антарктикот, некаде помеѓу островот Слон и островот измама во јужниот шетландски архипелаг.

Германски U-Boat Sinks Allied Ship, од Вили Стовер, 1916 година © Конгресна библиотека
Германски U-Boat Sinks Allied Ship, од Вили Стовер, 1916 © Библиотеката на Конгресот

Се веруваше дека сите души на бродот биле изгубени, заедно со товарот со храна и медицински материјали наменети за западниот фронт. Односно, додека еден осамен преживеан не беше пронајден околу две години подоцна во 1918 година на неименуван плимски остров веднаш до северо-западниот брег на Антарктичкиот Полуостров.

Црни снежни планини Вулкански кратер Телефон Беј, Остров на измама, Антарктик. © Shutterstock
Црни снежни планини на вулканскиот кратер Телефон Беј, островот измама, Антарктик. © Shutterstock

Преживеаниот се идентификуваше како Едвард Ален Оксфорд, британски империјален државјанин. И покрај тоа што поминале две години, тој тврдел дека бил ограден не повеќе од шест недели на блискиот поголем остров за кој инсистирал дека е топол и тропски, со изобилство вегетација и див свет.

Бидејќи островот на кој бил откриен бил остров со плима, не се разбрало како преживеал толку долго. Независно од тоа, бидејќи не се знаеше дека постои таков остров толку далеку на југ, и имаше значителна разлика во времето помеѓу неговото сметководство и реалноста.

П. Михајлов, Првата руска антарктичка експедиција, 1820 година. © Wikimedia Commons
П. Михајлов, Првата руска антарктичка експедиција, 1820 година. © Заедничката Ризница

Затоа, Оксфорд беше прогласен за „луд“ од царските власти - што беше очигледна последица на околностите - и беше испратен во установа за опоравување во Нова Шкотска да се опорави.

Во таа установа, тој се запознал и се заљубил во една Милдред Констанс Ландсмајер, таканаречена „сина птица“ или сестра која се грижи за медицинскиот корпус на канадската армија. Тој бил ослободен по 18 месеци, а двајцата се венчале и се преселиле на запад за да живеат во близина на братучед од Оксфорд кој водел мала фарма за млечни производи во провинцијата Квебек; каде што Оксфорд му помагал на својот братучед во земјоделските работи.

Оксфорд подоцна се вработил како шумар, бидејќи немал вештина за земјоделство и земјоделство. Ваквиот работен живот го натера да биде далеку од својата сакана Милдред со недели, а понекогаш и со месеци, начин на живот со кој добро го познавал како трговски море.

Во текот на овој период, тој напиша многу писма до својата сопруга, во кои ја исповеда својата бескрајна посветеност кон неа, и во кои опширно ги бележи своите сеќавања дека бил затрупан на неговиот наводен тропски остров во близина на брегот на Антарктикот.

И покрај официјалните негирање на каква било таква географска аномалија во регионот, Оксфорд се држел до неговата приказна во текот на целиот свој живот и се верува дека напишал околу двесте писма до неговата сопруга во кои опишува различни аспекти на чудесната земја што наводно ја открил таму.

Многу од писмата пронајдени неодамна во нивната куќа во Квебек детално го опишуваат неговиот живот во камповите за дрва во регионот, заедно со неговите живописни сеќавања дека бил затрупан на наводен тропски остров во близина на брегот на Антарктикот за време на Големата војна.

На крајот, официјалните царски записи стари повеќе од сто години потврдија дека Едвард Ален Оксфорд бил трговски морнар, дека неговиот брод бил торпедиран и дека тој навистина бил обновен околу две години подоцна без никакво рационално објаснување за тоа како успеал да преживее. толку долго во толку сурово опкружување.

Денес, приказната на Оксфорд е заборавена, а она што цел свет го даде приоритет во врска со неговата приказна е тоа што официјалните лица го нарекоа „луд“. Но, никој не можеше да понуди никакво објаснување за тоа како толку долго преживеал на температури под нулата без храна.


За да дознаете повеќе за чудниот случај на Едвард Ален Оксфорд, прочитајте ја оваа интересна статија на Изгубени книги/медиум

Оваа статија е повторно објавена накратко од Quatrian Folkways Institute/Medium

Претходен член
џиновски камен споменик под Галилејското море Стоунхенџ

Огромниот карпест споменик скриен под Галилејското Море би можел да биде стар 12,000 години!

Следна член
Откриени повеќе од десетина мистериозни праисториски тунели во Корнвол, Англија 1

Откриени повеќе од десетина мистериозни праисториски тунели во Корнвол, Англија