Бољшој Тјач Черепи - двата мистериозни черепи откриени во античка планинска пештера во Русија

Черепите на Бољшој Тјах се сместени во мал музеј во градот Каменомостски, во Република Адигеја, Русија.
Бољшој Тјач Черепи - двата мистериозни черепи откриени во античка планинска пештера во Русија 1

Во јануари 2016 година, на голем број веб-страници и медиуми се појави приказна за два многу чудни черепи пронајдени во Кавкаски планини регион на Русија, каде што истражувачите претходно пронајдоа нацистички предмети од нацистичката окупација на таа провинција во Втората светска војна.

Бољшој Тјач Черепи - двата мистериозни черепи откриени во античка планинска пештера во Русија 2
Подножјето на кавкаските планини на Република Адигеја, регионот Краснодар. Јужно од Русија. © Dreamstime/Владимир Востриков

Черепите се сместени во мал музеј во градот Каменомостски (Каменномостский), во Република Адигеја, кој е федерален субјект на Русија, кој се наоѓа во близина на Црното Море. Градот е на неколку десетици милји од градот Мајкоп (Майкоп). Музејот во овој град се вика Беловоде (&Беловодье), а Владимир Маликов е сопственик на овој неверојатен музеј.

Фосилизираните амонити изложени во музејот Беловоде.
Внатрешноста на музејот Беловоде во градот Каменомостски © Cosmick Traveler

Музејот Беловоде е туристичка атракција во која се сместени секакви предмети пронајдени во регионот. Има голема колекција на фосили, сауриски коски и секакви други артефакти. Има и артефакти од нацистичката окупација на тој регион. Забележано е дека сите овие нацистички предмети се во добра состојба, што доведе до претпоставка дека Маликов нашол добро сочувано кеш.

Фосилизираните амонити изложени во музејот Беловоде.
Фосилизираните амонити изложени во музејот Беловоде. © Cosmick Traveler

Владимир Маликов рече дека пред неколку години, пештерите пронашле два необични черепи во една пештера на планината Бољшој Тхач (Большой Тхач), која е на околу 50 милји југоисточно од Каменомостски - селото низ кое поминуваат многу туристи за да одат во кавкаските планини. .

Еден од двата черепи е многу необичен. Маликов вели дека присуството на дупката на дното на черепот каде што се закачува 'рбетот, докажува дека ова суштество одело исправено на две нозе. Исто така, многу е невообичаено што черепот нема кранијален свод како кај луѓето. Исто така, нема вилици. Целата глава е една фиксирана коскена обвивка. Големите очни приклучоци се свртуваат наназад, а потоа имаме екстензии слични на рогови.

Тој испратил фотографии до палеонтолозите, но тие не можеле да го објаснат тоа како што треба. Според изворите, некои истражувачи спровеле серија тестови на еден од черепите (черепот 1) и откриле дека е стар најмалку 4,000 години.

Освен овие основни информации и некои слики направени од луѓе кои го посетиле музејот, нема дополнителни детали за овие два многу чудни черепи. Сепак, Владимир Маликов им дозволи на посетителите да ги фотографираат черепите од сите агли, и тие се прилично убедливи дека тоа се вистински черепи.

Во овој случај, извонредната поента е: двата черепа се толку чудни и необични што можеме да отфрлиме какво било човечко потекло, па дури и хоминидно потекло. Можевме да ги повикаме хуманоидни но тие се многу различни од нормалниот човечки череп.

На следните слики ги гледате двата черепи изложени во музејот. Горниот череп на првата слика привлече најголемо внимание, но и долниот череп е многу различен од нормалниот човечки череп.

Бољшој Тјач Черепи - двата мистериозни черепи откриени во античка планинска пештера во Русија 3
Двата мистериозни черепи пронајдени на планината Бољшој Тјач се изложени на ѕидот на музејот. © Cosmick Traveler
Преден поглед на черепот Бољшој Тјач 1: Очите се свртени напред, што укажува на суштество од типот предатор. Очната празнина е испружена и не е заоблена како кај луѓето. Неговиот раб не е мазен, туку повлажна. Особено горниот дел од раб на очната празнина има раб на заб за пила. Дупките за носот се многу мали квадратни. Во човечкиот череп, дупките за носот се поголеми и триаголни во форма. Двете дупки одоздола, од двете страни имаат канал кој оди нагоре и настрана. Дали се овие дополнителни пасуси на дишните патишта или места каде што бил закачен силен мускул?
Преден поглед на черепот 1: Очите се свртени нанапред, што укажува на суштество од типот на предатор. Очната празнина е испружена и не е заоблена како кај луѓето. Неговиот раб не е мазен, туку повлажна. Особено горниот дел од раб на очната празнина има раб на заб за пила. Дупките за носот се многу мали квадратни. Во човечкиот череп, дупките за носот се поголеми и триаголни во форма. Двете дупки одоздола, од двете страни имаат канал кој оди нагоре и настрана. Дали се овие дополнителни пасуси на дишните патишта или места каде што бил закачен силен мускул? © LiveJournal
Бољшој Тјач Черепи - двата мистериозни черепи откриени во античка планинска пештера во Русија
Страничен поглед на черепот 1: Лицето оди право надолу и се спушта наназад на дното. Забележете ја шиењето. Нема долна вилица, како кај луѓето. Целата глава е направена од плочи на черепот споени заедно на конците. © LiveJournal
Бољшој Тјач Черепи - двата мистериозни черепи откриени во античка планинска пештера во Русија
Заден поглед на черепот 1: Изгледа како а тревојади черепот на животното од овој агол. © LiveJournal
Бољшој Тјач Черепи - двата мистериозни черепи откриени во античка планинска пештера во Русија 4
Долен поглед на черепот 1: Лицето на черепот лежи на масата. Очните приклучоци се на дното на сликата. Можете да го видите отворањето на „устата“ на врвот на сликата. Погледнете ги чудните вдлабнатини, лево и десно, над дупките. © vk.com
Бољшој Тјач черепи
Череп 2: Очите се свртени напред, што сугерира дека и ова е суштество од типот предатор. Овој череп има и две странични екстензии, но повеќе нагоре од Черепот 1. Горните делови се откинати. Очните приклучоци се помали од Черепот 1, но овде тие се малку накосени нагоре од страните. Се чини дека ова суштество има голем нос. Иако дупките за носот се сè уште помали од оние на човекот, гребените околу него и густата коска за поделба меѓу двете дупки, укажуваат на густ, месест нос. Дупките за носот се исто така правоаголни. Можеби имаше долна, отстранлива вилица, која се изгуби. © Cosmick Traveler

Што мислиш, дали овие черепи се резултат на некаков деформитет? Или ова се навистина докази за поинакво битие и а различна цивилизација кои никогаш не нашле место за потекло во нашите конвенционални историски книги?

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Египетска астрономија на папирус алгол

Алгол: Старите Египќани нашле нешто чудно на ноќното небо што научниците го откриле дури во 1669 година

Следна член
Скелетот на мажот бил пронајден со рамен камен во устата, а новото истражување покажува дека неговиот јазик можеби бил ампутиран кога човекот бил жив.

Археолозите открија човек чиј јазик бил заменет со камен