Праисториски Doggerland: Тајните на Атлантида на Британија

Догерленд ја обедини Британија со Европа. Пред 8,000 години потона во водите на Северното Море.
Праисториски Догерленд: Тајните на Атлантида на Британија 1
Се смета дека Догерленд бил населен околу 10,000 п.н.е., а модерната технологија веројатно ќе помогне во длабинско истражување за стекнување увид во тоа како изгледал животот на праисториските луѓе кои живееле во регионот додека разорните поплави не го поплавија континентот помеѓу 8,000 и 6,000 п.н.е. © Shutterstock

Догерленд, често познат како камено доба Атлантис на Британија или праисториска рајска градина, долго време го буди интересот на истражувачите. Сега, модерната технологија напредна до точка каде што нивните фантазии можат да станат реалност.

Праисториски Догерленд: Тајните на Атлантида на Британија 2
Догерленд, Каменото доба Атлантида на Британија, ја обедини Британија со Европа. Пред 8,000 години потона во водите на Северното Море. © Shutterstock

Се смета дека Догерленд бил населен околу 10,000 п.н.е., а модерната технологија веројатно ќе помогне во длабинско истражување за стекнување увид во тоа како изгледал животот на праисториските луѓе кои живееле во регионот додека разорните поплави не го поплавија континентот помеѓу 8,000 и 6,000 п.н.е.

Праисториски Догерленд: Тајните на Атлантида на Британија 3
Карта што го прикажува хипотетичкиот опсег на Догерленд (околу 10,000 п.н.е.), кој ги поврзувал Велика Британија и континентална Европа. © Кредит на слика: Wikimedia Commons

Сместено во Северното Море, се верува дека Догерленд некогаш имал околу 100,000 квадратни милји (258998 квадратни километри). Сепак, крајот на леденото доба забележа голем пораст на нивото на морето и зголемување на бури и поплави во регионот, што предизвика Догерленд постепено да се намалува.

Праисториски Догерленд: Тајните на Атлантида на Британија 4
Локација на Догерленд (во светло зелена боја). © Кредит на слика: Универзитетот во Бредфорд

Локацијата е позната по тоа што обезбедува праисториски животински коски и, во помала мера, човечки остатоци и артефакти. Со користење на мапирање на морското дно, археолозите и научниците од Универзитетот во Бредфорд ги следеа промените во античката средина на Догерленд.

Тие заклучиле дека климатските промени ја намалиле територијата на Догерленд толку многу што таа се претворила од огромна територија во остров, а потоа на крајот била потрошена од околните води околу 5,500 п.н.е.

Поточно, цунами од 5 метри (16 стапки) бранови, предизвикано од огромно лизгање на земјиштето во близина на Норвешка, е виновникот за катастрофата што заврши со човечките жители во Догерленд, според студијата презентирана од Империал колеџот во 2014 година.

Освен мапирањето на морското дно, бродовите за истражување во понатамошната студија исто така беа испратени да собираат полен, инсекти, растителна и животинска ДНК (со користење на технологијата sedaDNA), заедно со артефакти за подобра слика за пејзажот, начинот на живот и човечката употреба на Doggerland. би можело да се открие.

Праисториски Догерленд: Тајните на Атлантида на Британија 5
„Mapping Doggerland“ дел од Проектот за палеопејсажи на Северното Море, беше објавен во 2008 година (Универзитет во Бирмингем)

Според водечкиот истражувач, професор Винс Гафни од Универзитетот во Бредфорд, студијата ќе обезбеди голема заработка во однос на разбирањето на повторната колонизација на Северна Европа од страна на луѓето од каменото доба.

На крајот од студијата, истражувачите потврдија дека потонатата земја некогаш била составен дел од Европа. Регионот бил откриен пред околу 12,000 години, кога мразот престанал на крајот од последното ледено доба. Догерленд имаше на својата височина површина од илјадници квадратни километри и ги поврзуваше денешните Британски острови со континентална Европа.

Оваа област била проследена со илјадници години. Тоа беше обемна, густо пошумена низина населена со многу видови животни. Покрај тоа, научниците се на работ да потврдат дека овие области биле населени со луѓе. Токму Догерленд требало да емигрира од Европа во областите на денешна Британија, каде што на крајот се населиле.

Досега тоа не успеаја да го потврдат, но, како што велат, најверојатно во блиска иднина. Во одреден момент во Doggerland ќе наидат на траги од праисториски човечки населби.

Сигурни сме дека ќе најдеме решение. Бројот на историски артефакти од овој регион ни кажува дека има нешто таму. Сега ги идентификувавме областите каде што Мезолит површината на земјиштето е блиску до површината на морското дно. Можеме да користиме комода или граппл за да добиеме поголеми примероци од оваа површина.

Затоа, не е доцна кога ќе го дознаеме деталниот живот на праисториските жители кои престојувале во областа Догерленд околу 6,000 години.

Претходен член
Кинотаурот: Дали Меровинзите потекнуваат од чудовиште? 6

Кинотаурот: Дали Меровинзите потекнуваат од чудовиште?

Следна член
Пронајдено тркало старо 300 милиони години во рудник во Украина! 7

Пронајдено тркало старо 300 милиони години во рудник во Украина!