Пронајдено тркало старо 300 милиони години во рудник во Украина!

Изненадувачки откритие беше направено во рудник за јаглен во украинскиот град Доњецк во 2008 година. Поради структурата на песочник во кој бил сместен, мистериозниот артефакт што наликува на античко тркало можеби сè уште останува заробен во рудникот.

Пронајдено тркало старо 300 милиони години во рудник во Украина! 1
OOPpart: Две фотографии од структура слична на тркало на таванот од песочник на тунелот на рудникот, Донецк. © Кредит на слика: В.В. Кружилин

Работниците беа шокирани кога видоа како изгледа впечатокот на тркалото над нив на таванот од песочник на тунелот што штотуку го ископаа додека го дупчеа слојот за коксирање јаглен наречен J3 „Sukhodolsky“ на длабочина од 900 метри (2952.76 стапки) од површина.

За среќа, тогашниот заменик началник В.В. Кружилин го фотографираше чудниот отпечаток и го сподели со мојот надзорник С. Касаткин, кој ја пренесе веста за откритието заедно со прекрасните фотографии.

Без да може дефинитивно да се датира слоевите во кои е откриен отпечатокот на фосилизираните тркала, беше забележано дека Ростовскиот регион околу Доњецк се наоѓа на карбонформна карпа датирана помеѓу 360 и 300 милиони години, а јаглените за коксирање широко распространети потекнуваат од средината до доцна карбонифера, што значи дека отпечатокот би можел да биде стар дури 300 милиони години.

Според многумина теоретичари, ова би значело дека вистинското тркало се заглавило пред милиони години и се распаднало со текот на времето поради дијагенезата, процес во кој седиментите се литифициран во седиментни карпи, како што е вообичаено со фосилните остатоци.

Следното е извадок од писмото испратено од С. Касаткин (преведено од украински) како одговор на неговата приказна дека го видел аномалниот впечаток на тркалото што го откри неговиот тим рудари во 2008 година - тој не бил задоволен од малиот случај направен поврзан со откритие:

„Ова откритие не е акција за односи со јавноста. Во догледно време (2008) ние како тим од инженери и работници побаравме од директорот на рудникот да покани научници за детално испитување на објектот, но директорот, следејќи ги упатствата на тогашниот сопственик на рудникот, забрани такви разговори и наместо тоа, само нареди да се забрза работата (...)“.

„Имам врски со луѓето кои први ги откриле овие отпечатоци, а исто така и со оние кои ги фотографирале. Имаме над десетина сведоци. Како што разбирате, пристапот во рудникот е строго ограничен и добивањето таква лиценца е доста тешко и комплицирано“.

„Тркалото беше испечатено во песочник (...). Некои се обиделе да го исечат наодот со чекани (чекани) и безбедно да го извадат на површината, но песочникот бил толку силен (цврст) што, плашејќи се да не го оштети отпечатокот, го оставиле на своето место. Во моментов, рудникот е затворен (официјално од 2009 година) и пристапот до објектот во моментов е целосно невозможен – опремата е демонтирана и слоевите се веќе поплавени“.

Само со оваа писмена изјава и со онаа на другите сведоци, фотографиите остануваат важен доказ за оваа аномална архаична трага, но тие треба да се сметаат за вредни за споменување и покрај сите тешкотии во проверката на деталите во рудникот.

Покрај тоа, според Косаткин, рударите откриле уште еден впечаток на тркалото околу истиот временски период и во истиот тунел; сепак, овој беше далеку помал по големина.

Затоа, ако фотографскиот доказ е навистина легитимен (како што дури и укажуваат сите докази), тогаш треба да се запрашаме како вештачки направено тркало се вградило во такви древни слоеви, кога, според традиционалната историја, друга напредна цивилизација како нашата уште не еволуирала.