Мистериозни симболи и резби во вештачката пештера Ројстон

Мистериозни симболи и резби во вештачката пештера Ројстон 1
Ројстон пештерски резби и мистериозни симболи. © Јавен домен

Пештерата Ројстон е вештачка пештера во Хертфордшир, Англија, која содржи чудни резби. Не е познато кој ја создал пештерата или за што била користена, но има многу шпекулации.

Мистериозни симболи и резби во вештачката пештера Ројстон 2
Детали од пештерата Ројстон, Ројстон, Хертфордшир. © Кредит на слика: Заедничката Ризница

Некои веруваат дека го користеле витезите Темплари, додека други веруваат дека можеби бил складиште на Августин. Друга теорија претпоставува дека станува збор за неолитски рудник за кремен. Ниту една од овие теории не е потврдена, а потеклото на пештерата Ројстон останува мистерија.

Откритието на пештерата Ројстон

Мистериозни симболи и резби во вештачката пештера Ројстон 3
Плоча I од книгата на Џозеф Белдам Потеклото и употребата на пештерата Ројстон, 1884 година, прикажувајќи некои од бројните резби. © Кредит на слика: Wikimedia Commons

Пештерата Ројстон била откриена во август 1742 година од работник во малиот град Ројстон додека копал дупки за да изгради подножје за нова клупа на пазар. Пронашол воденички камен додека копал, а кога ископал наоколу за да го отстрани, го нашол окното што води во вештачка пештера, половина исполнета со нечистотија и камења.

Во моментот на откривањето, беа направени напори да се отстранат нечистотијата и карпите што ја пополнија вештачката пештера, која потоа беше фрлена. Некои дури веруваа дека ќе се најде богатство во пештерата Ројстон. Меѓутоа, отстранувањето на нечистотијата не открило никакво богатство. Меѓутоа, тие открија многу чудни скулптури и резби во пештерата. Вреди да се напомене дека доколку почвата не беше фрлена, денешната технологија можеше да дозволи анализа на почвата.

Сместена под раскрсницата на улицата Ермајн и Ајкнилд Веј, самата пештера е вештачка комора издлабена во креда основа, со димензии приближно 7.7 метри висока (25 стапки 6 инчи) и 5.2 метри (17 стапки) во дијаметар. Во основата, пештерата е подигнат октагонален чекор, за кој многумина веруваат дека се користел за клекнување или молитва.

По долниот дел од ѕидот, постојат необични резби. Експертите веруваат дека овие релјефни резби првично биле обоени, иако поради текот на времето останале видливи само многу мали траги од боја.

Изрезбаните релјефни слики се претежно религиозни, на кои се претставени Света Катерина, Светото семејство, Распетието, Свети Лоренс ја држи решетката на која бил маченик и фигура која држи меч кој може да биде или Свети Ѓорѓи или Свети Михаил. . Се чини дека во дупките лоцирани под резбите има свеќи или светилки кои би ги осветлиле резбите и скулптурите.

Неколку од фигурите и симболите допрва треба да се идентификуваат, но според градскиот совет на Ројстон, студијата за дизајните во пештерата сугерира дека резбите најверојатно биле направени во средината на 14 век.

Теории поврзани со пештерата Ројстон

Мистериозни симболи и резби во вештачката пештера Ројстон 4
Релјефна резба на Свети Кристофер во пештерата Ројстон. © Кредит на слика: Picturetalk321/flickr

Еден од главните заклучоци за потеклото на пештерата Ројстон, особено за оние кои сакаат теории на заговор, е тоа што го користел средновековниот религиозен ред познат како на Витези Темплар, пред нивното распуштање од страна на папата Климент V во 1312 година.

Лоша археологија го критикува начинот на кој веб-локациите низ мрежата ја повторуваат оваа асоцијација помеѓу Ројстонската пештера и Витезите Темплари, и покрај слабоста на доказите во корист на хипотезата и аргументите во корист на подоцнежен датум.

Некои веруваат и дека пештерата била поделена на две нивоа со помош на дрвен под. Фигурите во близина на оштетениот дел од пештерата прикажуваат двајца витези кои јаваат еден коњ, што можеби е остатоци од симбол на темпларите. Архитектонскиот историчар Николаус Певснер напишал дека: „Датумот на резбите е тешко да се погоди. Тие биле наречени англосаксонски, но најверојатно се од различни датуми помеѓу C14 и C17 (работа на неквалификувани мажи).

Друга теорија е дека пештерата Ројстон била користена како складиште на Августин. Како што имплицира нивното име, Августинците биле Ред создаден од Свети Августин, епископ Хипонски, во Африка. Основани во 1061 н.е., тие првпат дошле во Англија за време на владеењето на Хенри I.

Од 12 век, Ројстон во Хертфордшир бил центар на монашкиот живот, а Августинскиот приорист продолжил без прекин таму речиси 400 години. Се вели дека локалните монаси од Августин ја користеле пештерата Ројстон како кул простор за складирање на нивните производи и како капела.

Уште позначајно, некои шпекулираат дека можеби се користел како рудник за кремен од неолитот уште во 3,000 п.н.е., каде што кременот би бил собиран за правење секири и други алатки. Сепак, кредата во оваа област дава само мали јазли од кремен, генерално несоодветни за правење секири, така што ова може да фрли одреден сомнеж врз оваа теорија.

Откривање на мистериите на пештерата Ројстон

Мистериозни симболи и резби во вештачката пештера Ројстон 5
Приказ на распнувањето во пештерата Ројстон. © Кредит на слика: Picturetalk321/flickr

До денес, останува многу мистерија за тоа кој ја создал пештерата Ројстон и за каква цел. Секогаш е можно која било заедница што првично ја создала пештерата да ја напуштила во одреден момент, дозволувајќи да се користи од друга заедница.

Мистеријата околу пештерата и скулптурите во неа ја прават пештерата Ројстон интересна дестинација за посетителите кои би сакале да шпекулираат за потеклото на ова античко чудо.

Претходен член
Цивилизација на Сао: Изгубената античка цивилизација во Централна Африка 6

Цивилизација на Сао: Изгубената античка цивилизација во Централна Африка

Следна член
Кинотаурот: Дали Меровинзите потекнуваат од чудовиште? 7

Кинотаурот: Дали Меровинзите потекнуваат од чудовиште?