Бесмртност: Научниците ја намалија возраста на глувците, дали сега е можно обратно стареење кај луѓето?

Резимето на секој живот на овој свет е „распаѓање и смрт“. Но, овој пат тркалото на процесот на стареење може да се сврти во спротивна насока.

Кој нема очекување за бесмртност? Но, факт е дека старееме и умираме. Овој пат тркалото на таа возраст може да се сврти во спротивна насока. Експериментална студија спроведена од тим истражувачи од Медицинскиот факултет Харвард го сугерира токму тоа.

Бесмртност: Научниците ја намалија возраста на глувците, дали сега е можно обратно стареење кај луѓето? 1
Дејвид Ендрју Синклер (роден на 26 јуни 1969 година) е австралиски биолог кој е професор по генетика и ко-директор на Центарот за биологија на стареењето Пол Ф. Глен на Медицинскиот факултет Харвард. © Кредит на слика: YouTube

Не, тоа не е научно-фантастична приказна. Тим истражувачи од Медицинскиот факултет Харвард, предводени од Дејвид Синклер, истражувач по молекуларна биологија, ја намалија возраста на глувчето во лабораторија!

Научниците тврдат дека одредени видови на протеини можат да ги регенерираат старите клетки во матични клетки. Користејќи го овој метод, тие успеаја да му го вратат видот на глувчето во 2020 година. Ретината на глувчето беше оштетена со стареење, но научниците успеаја да ги регенерираат тие ретинални клетки. Користејќи го ова искуство, научниците овој пат ја намалија возраста на глувчето.

Бесмртност: Научниците ја намалија возраста на глувците, дали сега е можно обратно стареење кај луѓето? 2
Слики од двата глушеци родени во исто време. © Кредит на слика: HMS

Во 2006 година, јапонскиот научник Шинја Јаманака успеа вештачки да ја зголеми возраста на клетките на кожата. Добитник е и на Нобеловата награда за тоа откритие. Денес, третманот против стареење на кожата веќе широко се користи во медицинската област.

Истражувачите од Медицинскиот факултет Харвард долго време се обидуваат да го променат процесот на стареење кај луѓето. Во експериментите на два глувци родени во исто време, научниците извршија специјални протеини и генетски модификации кај еден од глувците. Забележано е дека иако еден глушец постепено стареел, другиот глушец не бил засегнат од неговата возраст.

Сепак, експертите велат дека иако студијата укажува на нови хоризонти во областа на биологијата, нема потреба да се доаѓа до заклучок во моментов за целото прашање, потребно е подетално истражување.