Античка перуанска маска на смртта од 10,000 п.н.е.? Направено е од неземен материјал!

Истражувачите ја открија најстарата маска на богот на Инките направена од материјал кој буквално го нема на Земјата!
Античка перуанска маска на смртта од 10,000 п.н.е.? Направено е од неземен материјал! 1
Вкупно седум артефакти, вклучувајќи ја и античката перуанска маска на смртта, беа пронајдени на плажата Мелбурн, во близина на брегот на Флорида.

Во јануари 2019 година, на брегот на Флорида во Соединетите држави беа откриени голем број мистериозни артефакти. Нивната антика беше очигледна, но нивното потекло не беше познато. Вкупно седум предмети паднале во рацете на научниците. Сите тие се создадени од бакар, злато, сребро и клучен материјал кој практично не се наоѓа на Земјата - иридиумот.

Античка перуанска маска на смртта од 10,000 п.н.е.? Направено е од неземен материјал! 2
Вкупно седум артефакти, вклучувајќи ја и античката перуанска маска на смртта, беа пронајдени на плажата Мелбурн, во близина на брегот на Флорида. © Кредит на слика: Малком Данска/Флорида денес

Се разбира, овие предмети се создадени од човечки раце и во сосема земни услови. Факт е дека иридиумот се наоѓа во големи количини во паднатите метеорити. Очигледно, античките луѓе го забележале „знакот“ од небото и тргнале по него. Откако го добија најскапоцениот камен, тие почнаа да создаваат култни предмети.

Античка перуанска маска на смртта од 10,000 п.н.е.? Направено е од неземен материјал! 3
Иридиумот, многу тврд, кршлив, сребрено-бел преоден метал од групата на платина, тој се смета за втор најгуст природен метал. Тој е најотпорниот метал на корозија, дури и на температури високи до 2,000 °C (3,630 °F). © Кредит на слика: Јавен домен

Анализите на артефактите покажаа дека се стари најмалку 10,000-12,000 години. Имајќи предвид дека иридиумот е многу огноотпорен и тврд материјал, веројатно вреди да се преиспита нивото на длабочина на металургијата кај старите од тој регион.

Веројатно, овие предмети им припаѓаат ним, и се разбира, античките цивилизации поседувале трансцендентално знаење во оние области кои сè уште не се освоени од современото човештво. Затоа, нема сомнеж дека мајсторите биле во можност да ги создадат овие ремек-дела пред илјадници години.

Најголем интерес беше маската на богот Виракоча. Неговата дебелина е само 1.7 мм. Во исто време, на него има цртеж на големо божество и разни верски симболи.

Античка перуанска маска на смртта од 10,000 п.н.е.? Направено е од неземен материјал! 4
Металната маска била стопена од древна јужноамериканска цивилизација долго пред европскиот контакт, објаснувајќи дека ќе се смета за еден од најраните примери на човечка металопреработка. © Кредит на слика: Малком Данска/Флорида денес

Познато е дека пред доаѓањето на конквистадорите, цивилизацијата на Инките го доживеа својот врв. За разбирање, мора да се каже дека помеѓу 1,200 и 1,500 година од нашата ера, Инките вешто можеле да работат само со злато, сребро и други метали со ниска топење.

Нивните металуршки печки произведуваат температури малку над 1300 степени. За да се стопи иридиумот, мора да биде многу блиску до 2500 степени.

Сликата на богот Виракоча ви овозможува точно да го одредите потеклото на артефактот - го создале Инките. Сепак, модерната историја покажува дека Империјата на Инките е една од најмладите цивилизации. Па, како го направија тоа? И како овие артефакти воопшто би можеле да бидат стари 10,000-12,000 години? - Ова се збунувачките прашања на кои истражувачите си ја чешаат главата.

Многумина мислат дека главните историчари намерно ја кријат вистината за античките Инки или знаат многу малку за нивната автентична култура. Запомнете, англосаксонците ја уништија големата историја на Индијанците, така што имаше чувство дека Америка е изградена не на смртта на индиските цивилизации, туку на териториите окупирани од необразовани номадски племиња.

Нашето знаење е подложено на слична чистка. На историјата не може да и се верува. Фала му на Бога, артефактите како овие помагаат да се дознае заборавената (забранета) вистина.

Претходен член
Случајната мумија: Откритието на беспрекорно сочувана жена од династијата Минг 5

Случајната мумија: Откритието на беспрекорно сочувана жена од династијата Минг

Следна член
3,400 години стара палата од мистериозна цивилизација откриена од сушата 6

3,400 години стара палата од мистериозна цивилизација откриена од сушата