9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик!

„Човекот Чедар“, најстариот британски скелет, имаше темна кожа; и има жив потомок кој сè уште живее во истата област, покажа ДНК анализата.
9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик! 1

Остатоците од маж беа откриени во пештерата Гоф во клисурата Чедар, Сомерсет, Англија, и го добија името Чедар Човек. Човекот Чедар бил откриен околу крајот на дваесеттиот век и се смета дека е од мезолитската ера. Се чини дека Човекот Чедар не добил малку внимание, а тој најверојатно бил само уште една праисториска реликвија меѓу многумина.

Човекот Чедар
Сталагмити и сталактити во пештерата на Гоф. © Кредит на слика: Wikimedia Commons

Сепак, дури на крајот на векот беше направено едно од најневеројатните откритија за оваа праисториска личност: беше откриено дека тој има жив потомок кој живее на истата локација.

Откритието

9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик! 2
Аладин пештера, комора и базен со огледало во пештерата Гоф. © Кредит на слика: Јавен домен

Во 1903 година бил откриен Чедар Ман. Остатоците од овој праисториски човек се откриени на 20 метри (65 стапки) во пештерата Гоф, најголемата од 100-те пештери на клисурата Чедар, под слој сталагмит, кој потоа бил покриен со друг слој од понов материјал.

Човекот Чедар бил откриен закопан сам во устата на длабока пештера, а резултатите од датирањето покажуваат дека живеел пред околу 9000 години, во периодот на мезолит. Од неговото откритие, се чини дека малку истражување е направено за Човекот Чедар и тој може да се смета за малолетно лице.

Во 1914 година, 11 години по откривањето на Чедар Ман, беше објавен есеј со наслов „Човекот од чедар: скелет на датумот на доцниот палеолит“. Доделувањето на Човекот Чедар на доцниот палеолит, неколку илјади години порано во периодот на мезолитот во кој сега се претпоставува дека живеел, е еден од аспектите во насловот што може веднаш да го погоди читателот.

9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик! 3
Лицето на Човекот Чедар. © Кредит на слика: EPA

Мерењето на черепот на Чедар Ман беше една од анализите што ја направија авторите на трудот. Овие мерења потоа беа усогласени со оние на другите праисториски фосили на черепи. Освен тоа, беа испитани и други скелетни остатоци како што се забите и коските на екстремитетите.

ДНК на Чедар Ман

Човекот Чедар
Пронајден череп во пештерата на Гоф. © Кредит на слика: Заедничката Ризница

Според извештаите, преживеаниот потомок на Чедар Ман е откриен во 1997 година. Според наодите, ДНК е откриена во пулпата на еден од катниците на Чедар Ман. ДНК беше тестирана на Институтот за молекуларна медицина на Универзитетот во Оксфорд.

ДНК на 20 локални жители за чие семејство било познато дека живеело во Чедар со многу генерации потоа била споредувана со резултатите од истражувањето. Едно од овие луѓе беше идентификувано како потомок на човекот Чедар.

Семејството на човекот Чедар

9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик! 4
Г-дин Таргет, 42-годишен наставник по историја во Чедар, Сомерсет, со ДНК тестовите се покажа дека е директен потомок, според линијата на неговата мајка, на „Човекот Чедар“. © Кредит на слика: Јавен домен

Утврдено е дека ДНК-та на Адријан Таргет одговара на онаа на Чедар Ман, кој имал 42 години во моментот на откритието. Овој генетски отпечаток се тврди дека бил пренесен од мајка на дете, според истражувањето. Со други зборови, Таргет и Чедар Ман имаат заеднички предок по мајка.

Треба да се напомене дека Таргет не бил единствениот член од неговото семејство кој одбил да го напушти својот дом на предците. Неговото пошироко семејство наводно броело 46 луѓе, а повеќето од нив останале во областа Сомерсет.

Треба да се напомене дека, иако Човекот Чедар е најпознатата колекција на човечки останки откриени во клисурата Чедар, тој не е единствениот. Според една студија, локалитетот е „главно место во Британија за палеолитски човечки остатоци“.

9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик! 5
Палеолитски човечки череп од пештерата на Гоф. © Кредит на слика: Заедничката Ризница

Пред неколку децении, беше откопан уште еден сет на добро познати човечки останки. За создавање на овие три чаши биле користени черепи на две лица и тригодишно дете. Пред неколку години, овие останки беа повторно испитани, и беше откриено дека производството на чаши за черепи е традиционален занает и дека черепите се собирале откако нивните сопственици по природна смрт.

Освен тоа, откриени се и бројни човечки коски со траги од касапење, што укажува дека овие архаични поединци извршиле канибализам.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Сото Долмен

Долмен де Сото: Уникатната подземна градба стара милениуми останува збунувачка енигма

Следна член
Валент Тор

Кој беше Валијант Тор - странецот во Пентагон?