Алатки што му претходат на првите луѓе - мистериозно археолошко откритие

Пред приближно 3.3 милиони години некој почнал да откопува карпа покрај река. На крајот, ова отсекување ја формирало карпата во алатка, која можеби се користи за подготовка на месо или кршење ореви. И овој технолошки подвиг се случи пред луѓето да се појават на еволутивната сцена.

Во 2015 година, група американски палеонтолози откопаа збирка врежани алатки на археолошкиот локалитет на плиоцен, кој е стар повеќе од 3.3 милиони години. Пред околу 3.3 милиони години, некој почнал да откопува карпа покрај реката. Овој чипс на крајот ја трансформирал карпата во алатка, која можеби се користи за подготовка на месо или кршење на јаткастите плодови. И ова техничко достигнување се случи долго пред луѓето да се појават на еволутивниот пејзаж.

Алатки што му претходат на првите луѓе - мистериозно археолошко откритие 1
Истражувачите веруваат дека алатките откриени на локацијата на ископувањето Ломекви 3 во Кенија, како што е опишаниот погоре, се најстариот познат доказ за камени алатки стари 3.3 милиони години. © Кредит на слика: Јавен домен

Уште од раните хоминиди, Хомо хабилис, дојде стотици години подоцна, откритието е вознемирувачка енигма: кој ги произведува овие алатки? Наодот се случи на археолошкиот локалитет Ломекви 3, Кенија, а научниците веруваат дека има потенцијал да ја промени археологијата и да ја принуди историјата да се препише.

Ова откритие е додадено на списокот на други мистериозни откритија кои според мејнстрим археологијата не се можни. Меѓу речиси 150-те алатки пронајдени на археолошкиот локалитет се чекани, наковални и врежани камења кои можеле да се користат пред милиони години за отворање и кршење на ореви или клубени и резба на стеблата на паднатите дрвја за да се добијат инсекти за храна.

Според статија објавена на Nature.com, Кнаперите Lomekwi 3, со развиено разбирање за својствата на фрактура на каменот, комбинираа намалување на јадрото со активности за тепање.

Алатки што му претходат на првите луѓе - мистериозно археолошко откритие 2
Харманд и Луис, погоре, пронајдоа белези на камењата пронајдени на локацијата Ломекви во Кенија, што сугерира дека тие најверојатно биле користени како алатки од раните хоминини. © Кредит на слика: Јавен домен

Со оглед на импликациите на склопот Lomekwi 3 за моделите кои имаат за цел да ги спојат промените во животната средина, еволуцијата на хоминините и технолошкото потекло, го предлагаме името „Lomekwian“, кое претходи на Олдован за 700,000 години и означува нов почеток на познатиот археолошки запис. .

„Овие алатки фрлаат светлина на неочекуван и претходно непознат период на однесување на хоминините и можат да ни кажат многу за когнитивниот развој кај нашите предци што не можеме да го разбереме само од фосилите. Нашето откритие ја побива долгогодишната претпоставка дека Хомо хабилис бил првиот производител на алатки. рече д-р Харманд, главен автор на трудот објавен во Nature.

Алатки што му претходат на првите луѓе - мистериозно археолошко откритие 3
Камен алат откриен на локалитетот Ломекви во Кенија штрчи од седиментот. © Кредит на слика: Јавен домен

„Оттогаш, конвенционалната мудрост во човечките еволуциски студии претпоставува дека потеклото на камените алатки за кисење е поврзано со појавата на родот Хомо, а овој технолошки развој бил поврзан со климатските промени и ширењето на пасиштата во саваните“. рече коавторот д-р Џејсон Луис од Универзитетот Стони Брук.

„Премисата беше дека само нашата лоза го презеде когнитивниот скок на удирање камења заедно за да ги уништи остри снегулки и дека тоа беше основата на нашиот еволутивен успех“.

Досега, најраните камени алатки поврзани со Хомо беа датирани на 2.6 милиони години и потекнуваа од наоѓалишта во Етиопија во близина на фосилните остатоци на првиот претставник на Хомо хабилис, што бараше нивна исклучителна способност да ги користат рацете за производство на алатки.

Олдован е името на овој „прв“ човечката индустрија. А археолошкиот термин „Олдован“ е првата археолошка индустрија за камени алатки во праисторијата. Олдованските алатки биле користени од античките хоминиди во поголемиот дел од Африка, Јужна Азија, Блискиот Исток и Европа за време на ерата на долниот палеолит, која траела од пред 2.6 милиони години до пред 1.7 милиони години. Понапредната Ахелеанска индустрија дојде по ова техничко претпријатие.

Авторството на овие камени алатки е едно од главните прашања што ги поставува нивното откритие. Долго време, антрополозите веруваа дека нашите роднини од хомо родот, линија која оди директно до Homo sapiens, беа првите кои произведоа вакви алатки. Меѓутоа, во оваа ситуација, истражувачите не знаат кој ги создал овие навистина стари алатки, кои не би требало да постојат според стандардната археологија. Значи, дали ова неверојатно откритие го докажува т.н „измислени истории“ некои познати книги да бидат вистинити?