Телата на мочуриштето Виндовер, меѓу најчудните археолошки наоди досега откриени во Северна Америка

Тела на мочуриште
Тела на мочуриште

Дури откако се утврди дека коските се многу стари и не се резултат на масовно убиство, 167 тела откриени во езерце во Виндовер, Флорида, почнаа да го будат интересот на археолозите. Истражувачите од Државниот универзитет во Флорида пристигнале на местото, верувајќи дека се откриени повеќе скелети од Индијанци во мочуриштата.

Тела на мочуриштето Windover
Илустрација што го прикажува погребот на телата на мочуриштето Виндовер © ️ Трага на индиското наследство на Флорида

Тие проценуваат дека коските се стари 500-600 години. Коските потоа биле датирани со радиојаглерод. Возраста на труповите се движеше од 6,990 до 8,120 години. Академската заедница стана екстатична во овој момент. Мочуриштето Виндовер се покажа како едно од најзначајните археолошки откритија во Соединетите држави.

Стив Вандерјагт, откривачот, користел ровокопач за да го раздели езерцето во 1982 година за развој на нова поделба на половина пат помеѓу Дизни Ворлд и Кејп Канаверал. Вандерјагт бил збунет од големиот број карпи во езерцето бидејќи тој дел од Флорида не бил познат по карпестиот терен.

виндовер мочуриште
Езерцето на кое Стив налетал. © ️ Историско друштво на Флорида

Вандерјагт излезе од неговиот ровокопач и отиде да провери, за да открие дека нашол огромен куп коски. Тој веднаш ги контактирал властите. Местото беше зачувано само поради неговата природна curубопитност.

Откако медицинските испитувачи изјавија дека се премногу стари, беа донесени специјалисти од државниот универзитет во Флорида (уште еден брилијантен потег на Вандерјагт- многу често локалитетите се уништуваат затоа што не се повикуваат експерти). Корпорацијата ЕКС, развивачите на страницата, беа толку фасцинирани што го финансираа датирањето со радиојаглерод. По откривањето на запрепастувачките датуми, државата Флорида обезбеди средства за ископувањето.

За разлика од човечките остатоци откриени во европските мочуришта, телата откриени во Флорида се само скелети - на коските не останува месо. Сепак, ова не ја намалува нивната вредност. Мозочна материја е пронајдена во скоро половина од черепите. Најголемиот дел од коските се откриени како лежат на левата страна, главите свртени кон запад, можеби кон сонцето што заоѓа, а лицата насочени кон север.

Повеќето беа во фетална положба, со кренати нозе, но тројца лежеа исправено. Интересно е што секое тело имаше скок низ широката ткаенина што го обвиваше, најверојатно за да не се издигне до врвот на водата, бидејќи распаѓањето го исполнува со воздух. Оваа практична мерка на крајот ги заштитила остатоците од чистачите (животни и разбојници на гробови) и ги зачувала на соодветно место.

ровови тела на виндовер кои копаат
Копање тела на Виндовер во Флорида © ️ Историско друштво на Флорида

Откритието дава невиден увид во културата на ловци-собирачи кои живееле во таа област пред околу 7,000 години, повеќе од 2,000 години пред Пирамидите во Египет беа подигнати. Во децениите по нивното откривање, коските и предметите откриени заедно со нив биле испитувани скоро постојано. Студијата претставува слика за тешко, но наградувачко постоење во предколумбиската Флорида. И покрај тоа што претежно живееја на она што можеа да го ловат и соберат, групата беше во мирување, сугерирајќи дека сите проблеми што ги имаа беа помали во споредба со придобивките од регионот во кој избраа да живеат.

Нивната беше навистина lovingубовна цивилизација. Речиси сите откриени тела на децата имаа мали играчки во рацете. Една постара жена, можеби во педесеттите години, изгледаше дека има повеќе скршеници на коските. Фрактурите се случиле неколку години пред нејзината смрт, што укажува дека и покрај нејзината попреченост, другите селани се грижеле и и помагале дури и откако таа повеќе не можела значајно да придонесе за обемот на работа.

Друго тело, тело на 15-годишно момче, откри дека има спина бифида, тешка состојба на раѓање во која пршлените не се развиваат правилно заедно околу 'рбетниот мозок. И покрај многуте оштетени коски, доказите покажуваат дека бил сакан и се грижел цел живот. Кога ќе се земе предвид колку антички (па дури и неколку сегашни) култури ги напуштиле слабите и обезличени, овие откритија се зачудувачки.

Археолошки локалитет Виндовер
Археолошки локалитет Виндовер. © ️ Историско друштво на Флорида

Содржината на телата, како и другите органски остатоци откриени во мочуриштето, покажуваат разновидна средина. Палеоботанистите пронајдоа 30 видови за јадење и/или терапевтски растенија; бобинки и ситни плодови беа особено неопходни за исхраната на заедницата.

Една дама, можеби 35 години, беше откриена со мешавина од бозел, ноќе и светилка на местото каде што ќе беше стомакот, што значи дека консумира медицински растенија за лекување на некоја болест. За жал, комбинацијата не функционираше, и каква било болест, жената на крајот ја уби. Изненадувачки, жената од бозел беше едно од ретките тела што беа раширени, а не извиткани, со лицето гледано надолу. Бозел исто така се користеше за лекување на вирусни заболувања во други индијански култури.

Друга значајна разлика помеѓу луѓето од мочуриштето Виндовер и нивните европски колеги е дека ниту еден од Флориѓаните не умрел насилно. Мажи, жени и деца се меѓу труповите. Кога починале, речиси половина од телата биле помлади од 20 години, додека неколку биле далеку над 70 години.

Ова беше релативно ниска стапка на смртност со оглед на локацијата и периодот. Присуството на мозочно ткиво во 91 од труповите подразбира дека тие биле погребани набргу по смртта, во рок од 48 часа. Научниците го знаат ова затоа што, со оглед на жешката, влажна средина на Флорида, мозокот би се стопил во тела кои не биле погребани веднаш.

Изненадувачки, ДНК испитувањето на коските открива дека овие трупови немаат биолошки врски со поновите домородни американски популации за кои се знае дека живееле во таа област. Признавајќи ги ограничувањата на најновите технологии, приближно половина од локацијата Виндовер беше зачувана како назначена Национална историска знаменитост, така што археолозите би можеле да се вратат во блато за 50 или 100 години за да откријат непречени остатоци.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Случајот со Долорес Бариос.

Се сеќавате на Долорес Бариос, жената од планетата Венера ??

Следна член
Мистеријата на Марс се продлабочува бидејќи нејзините необични радарски сигнали се покажаа дека не се од вода: Што се подготвува на Црвената планета? 1

Мистеријата на Марс се продлабочува бидејќи нејзините необични радарски сигнали се покажаа дека не се од вода: Што се подготвува на Црвената планета?