Мистеријата на Орион: Зошто толку многу древни структури се ориентирани кон Орион ??

Мистеријата на Орион: Зошто толку многу древни структури се ориентирани кон Орион ?? 1

Во 19 век, кога астрономите почнаа да го набљудуваат небото преку нивните примитивни телескопи, тие беа збунети од фактот дека скоро сите антички споменици, мегалитски камења и археолошки локалитети се насочени кон една одредена точка на небото - Орион.

Со Orвездието Орион
Соѕвездието Орион © Wikimedia Commons

Ова чудно откритие ги наведе да веруваат дека овие структури мора да имаат некаква врска со ѕвездите; дека овие мора да биле ориентирани кон Орион со причина. Истражувачите и историчарите, кои не можеа да ги сфатат овие откритија, почнаа да мислат дека древните луѓе мора да биле под влијание на ѕвездите и мора да ги обожавале.

Значи, во далечното минато, што се обидувале да ни пренесат нашите големи предци со нивните неверојатно неверојатни дела? Зошто толку многу антички споменици и археолошки структури се ориентирани кон Орион? Дали е ова од каде дојдоа нашите богови? - Овие прашања бараат одговори во последните неколку децении.

Орион и неговите древни врски

Нашите генијални предци создадоа уникатни споменици, календари и „опсерватории“ што им овозможија да ја следат положбата на блиските и подалечните небесни тела. Едно од најпроучуваните соelвездија на антиката е Орион. Нејзината слика беше пронајдена дури и во мамут затемнување пред 32,500 години.

Најстарата слика на patternвезда, онаа на познатата со constвездие Орион, е препознаена на слонова коска стара околу 32,500 години. Малиот дел од мамут-забен заби содржи резба на фигура слична на човек со раце и нозе испружени во иста поза како и starsвездите на Орион.
Најстарата слика на ѕвездена шема, онаа на познатото соѕвездие Орион, е препознаена на плоча од слонова коска стара околу 32,500 години. Малиот дел од забот на мамут содржи резба на фигура слична на човекот со раширени раце и нозе во иста поза како и ѕвездите на Орион. © Wikimedia Commons

Научниците кои ги проучувале античките хиперборејски светилишта на полуостровот Кола во Белото Море, ги нашле своите наоди со конвенционалните линии. На добиената карта, се појави со constвездието Орион.

Столб на манастирот Татев „Стапче“
Столб „Стало“ на манастирот Татев © Wikimedia Commons

„Осцилирачкиот столб на Татев“ (изграден приближно 893-895), сместен на територијата на Ерменија, е ориентиран кон појасот Орион, уникатен астрономски инструмент, „Вечен чувар на најточното броење на просторот-времето“.

Многу различни места на Земјата се поврзани со оваа соelвездие. Списокот само расте се повеќе и повеќе секоја година со нови откритија.

Се чини дека секоја земја е поврзана со соelвездието, обидувајќи се да ја покаже својата вмешаност во големата космичка сила. Историски, се случило дека за целиот свет - за Египет, за Мексико, за Стариот Вавилон и за Стара Русија - ова со constвездие беше центарот на небото.

Тој е наречен Орион уште од античко грчко време. Русите го нарекоа Кружилија или Коло, поврзувајќи го со јарила, Ерменците - Хајк (верувајќи дека ова е светлина на душата на нивниот предок замрзната на небото). Инките ја нарекоа Орион Чакра.

Но, зошто Орион е толку важен? Зошто толку многу споменици и археолошки структури се ориентирани кон него и се во корелација со неговото движење?

Спомениците распространети низ планетата Земја, имаат неверојатно, прецизно усогласување со три starsвезди Орион; Алнитак, Алнилам и Минтака
Спомениците распространети низ планетата Земја, имаат неверојатно, прецизно усогласување со три starsвезди Орион; Алнитак, Алнилам и Минтака © MRU

„Она што е погоре е слично со она што е подолу“, овој принцип го илустрираат египетските пирамиди, кои се копнени копии, тродимензионална карта, имитација на најсветлите starsвезди во Орион. И не само тие структури. Двете пирамиди Теотихуакан, заедно со храмот Кецалкоатл, се наоѓаат на ист начин.

Верувале или не, некои истражувачи забележаа сличности помеѓу појасот Орион и три големи вулкани на Марс. Само случајност? Или тие се вештачки, а не вулкани?… Не сме сигурни. Можеби овие „знаци“ беа оставени на сите планети во Сончевиот систем, а листата е бесконечна. Но, ова не е главната поента. Што значеа древните градители на пирамиди? Каква идеја се обидоа да им пренесат на нивните далечни потомци?

Мистериозна врска

Претставниците на древната египетска цивилизација веруваа дека нивните богови потекнуваат од небото, откако летале од Орион и Сириус во човечка форма. Орион (особено theвездата Ригел) за нив беше поврзан со Сах, кралот на theвездите и светецот -заштитник на мртвите, а подоцна и со богот Озирис. Сириус ја симболизира божицата Изида. Се веруваше дека овие две божества го создале човештвото и дека душите на мртвите фараони се вратиле во Орион за да се прероди подоцна: „Спиеш, за да можеш да се разбудиш. Умирате да живеете “.

Како што пишуваат многу научници, асоцијациите со Озирис тука не се случајни. Моќниот ловец Орион е првата слика на Бога во човечката свест, заедничка за сите копнени. Бог кој умира и повторно се раѓа. Воплотувања на мистеријата на животот и смртта.

Хопи врска

Трите Хопи Меси „совршено“ се усогласуваат со со constвездието Орион
Трите Хопи Меси совршено се усогласуваат со соlationвездието Орион © History.com

Индијанците Хопи живеат во Централна Америка, чии камени села личеа на проекција на со constвездието Орион во летната и зимската краткоденица.

Исто така, се верува дека со constвездието Орион е порта кон паралелниот тридимензионален универзум, кој е постар од нашиот и е на повисоко ниво на развој. Можеби од таму нашите претходници дојдоа на Сончевиот систем?

Коментарите се затворени.

Претходен член
Тесла

Никола Тесла тајно откри вонземски јазик што не го разбира, откри биографот на Тесла

Следна член
Легенда за мравки

Легендата на народот мравки за племето Хопи и врските со Анунаки