Астрофизичарот Рон Малет тврди дека знае како да изгради временска машина!

Астрофизичарот Рон Малет верува дека пронашол начин да патува назад во времето - теоретски. Стариот професор по физика на Универзитетот во Конектикат неодамна изјави за Си -Ен -Ен дека напишал научна равенка што може да послужи како основа за вистинска временска машина. Тој дури изгради прототип уред за да ја илустрира клучната компонента на неговата теорија - иако врсниците на Малет не се убедени дека неговата временска машина некогаш ќе дојде до реализација.

Рон Малет
Физичка равенка - Малет има клучна равенка за која вели дека докажува дека патувањето низ времето е можно © Рон Малет

За да ја разберете машината на Малет, треба да ги знаете основите на теоријата на Алберт Ајнштајн за специјална релативност, која вели дека времето се забрзува или забавува во зависност од брзината со која се движи објектот.

Алберт Ајнштајн
Инспириран од Ајнштајн – Голема инспирација за Малет беше Алберт Ајнштајн и неговата специјална теорија на релативност и општата теорија на релативноста © Wikimedia Commons

Врз основа на таа теорија, ако некое лице било во вселенски брод што патува со брзина на светлината, времето за него ќе помине побавно отколку за некој што останал на Земјата. Во суштина, астронаутот можеше да го заобиколи вселената за помалку од една недела, и кога ќе се вратат на Земјата, ќе поминат 10 години за луѓето што ги оставија, што на астронаутот им изгледаше како да патувале низ времето иднина.

Но, иако повеќето физичари прифаќаат дека прескокнувањето напред на време на тој начин веројатно е возможно, патувањето низ времето во минатото е сосема друго прашање - и еден Малет смета дека би можел да го реши користејќи ласери.

Како што објаснува астрофизичарот за Си -Ен -Ен, неговата идеја за временска машина зависи од друга Ајнштајнова теорија, општата теорија на релативноста. Според таа теорија, масивните објекти го виткаат просторот-време-ефект што ние го перцепираме како гравитација-и колку е посилна гравитацијата, толку поминува и побавното време.

„Ако можете да го свиткате просторот, постои можност да го извртувате просторот“. Малет изјави за Си -Ен -Ен. „Во теоријата на Ајнштајн, она што ние го нарекуваме простор вклучува и време-затоа се вика простор-време, што и да правите на просторот, се случува и со времето“.

Тој верува дека теоретски е можно да се преврти времето во јамка што ќе овозможи патување низ времето во минатото. Тој дури изгради прототип кој покажува како ласерите можат да помогнат да се постигне оваа цел.

„Со проучување на видот на гравитационото поле што беше произведено со ласерски прстен“, Малет изјави за Си -Ен -Ен, „Ова може да доведе до нов начин на гледање на можноста за временска машина базирана на циркулирачки зрак светлина“.

Колку и да е оптимист Малет за неговата работа, неговите врсници се скептични дека тој е на пат кон работна временска машина.

Време машина
Тоа беше романот на ХГ Велс „Временската машина“, прикажан овде адаптиран во филмот од 1960 година, кој првпат ги отвори очите на Малет кон оваа алтернативна реалност.

„Не мислам дека [неговата работа] нужно ќе биде плодна“, астрофизичарот Пол Сатер изјави за Си -Ен -Ен, „Затоа што мислам дека има длабоки недостатоци во неговата математика и неговата теорија, и затоа практичниот уред изгледа недостижен“.

Дури и Малет признава дека неговата идеја е целосно теоретска во овој момент. И дека дури и ако неговата временска машина навистина работи, тој признава, тоа би имало сериозно ограничување што би спречило некој, да речеме, да патува назад во времето за да го убие бебето Адолф Хитлер.

„Можете да испратите информации назад“, изјави тој за Си -Ен -Ен, „Но, можете само да го вратите назад до моментот кога ќе ја вклучите машината“.