Цутому Јамагучи: Човекот што преживеал две атомски бомби

Утрото на 6 август 1945 година, САД фрлија атомска бомба врз јапонскиот град Хирошима. Три дена подоцна, втората бомба беше фрлена врз градот Нагасаки. Нападите ја завршија Втората светска војна, но исто така предизвикаа стотици илјади жртви.

Бомбардирање на Хирошима и Нагасаки
Облаци од атомска бомба печурки над Хирошима (лево) и Нагасаки (десно). Img Извор: Заедничката Ризница

Се проценува дека загинале најмалку 125,000 луѓе. Многу луѓе успеаја да ги преживеат нападите, но само еден човек може да каже дека ги преживеал и Хирошима и Нагасаки: Цутому Јамагучи.

Цутому Јамагучи
Цутому Јамагучи, како млад инженер.

Се вели дека имало околу 160 луѓе погодени од двата бомбашки напади, но Цутому Јамагучи беше единствениот кој беше официјално признат од владата на Јапонија дека ги преживеал двете експлозии.

Цутому Јамагучи имаше 29 години кога беше на службено патување во Хирошима. Во тоа време работел во Мицубиши хеви индустри. На 6 август 1945 година, кога беше фрлена атомската бомба врз Хирошима, тој беше само два милји подалеку од нултата земја.

Тој беше еден од среќните преживеани и ја помина ноќта во засолниште за бомби во Хирошима обидувајќи се да сфати што понатаму. Детонацијата му ги раскинала ушното тапанче и привремено бил заслепен од светлиот блесок на светлината. Се сеќава дека го видел облакот од печурки пред да се онесвести.

Во засолништето каде што отиде да преноќи, ги пронајде своите тројца колеги од работа, кои исто така ја преживеаја експлозијата. Четворицата го напуштија засолништето следното утро; стигнале до железничката станица и се качиле со воз до нивниот роден град Нагасаки.

Господинот Јамагучи беше сериозно повреден, но тој одлучи дека е доволно добро да се врати на работа на 9 август, само три дена по експлозијата во Хирошима.

Атомски облак се надвиснува над Нагасаки
Атомски облак се наѕира над Нагасаки веднаш по бомбардирањето. 9 август 1945 година © Wikimedia Commons

Господинот Јамагучи беше во својата канцеларија во Нагасаки и му кажа на шефот за експлозијата во Хирошима, кога „одеднаш истото бело светло ја наполни просторијата“ - Американците ја активираа втората бомба во Нагасаки.

„Мислев дека облакот од печурки ме следеше од Хирошима“. - Цутому Јамагучи

САД не планираа да ја фрлат бомбата врз Нагасаки. Нагасаки беше секундарната цел; првобитната цел беше градот Кокура, но поради лошите временски услови, Нагасаки беше избран наместо тоа. Јапонија се предаде шест дена по нападот во Нагасаки.

Цутому Јамагучи успеа повторно да преживее. За три дена преживеал два напади со нуклеарна бомба. Бомбите беа фрлени во центарот на градот и Цутому беше повторно на околу две милји. Самиот г -дин Јамагучи немаше непосредна повреда од оваа втора експлозија, иако тој, се разбира, беше изложен на уште една висока доза на јонизирачко зрачење.

Цутому Јамагучи
Фотографија на Цутому Јамагучи од Justастин Меккари. 25 март 2009 година.

Господинот Јамагучи полека се опорави и продолжи да живее релативно нормален живот. Она што е поинтересно, Јамагучи имаше 93 години кога почина во јануари 2010 година. Причината за неговата смрт беше ракот на желудникот.