ДНК тестовите откриваат дека черепите на Паракас не се луѓе

Паракас е пустински полуостров лоциран во провинцијата Писко, во регионот Ика, на јужниот брег на Перу. Тука перуанскиот археолог Хулио Ц. Теelloо направи едно од најмистериозните откритија во 1928 година. За време на ископувањата, Тело откри сложени и софистицирани гробишта во грубата почва на пустината Паракас.

Черепи Паракас
Паракас черепи © Wikimedia Commons

Во загадочните гробници, Тело откри серија контроверзни човечки остатоци што засекогаш ќе го сменат начинот на кој гледаме на нашите предци и на нашето потекло. Телата во гробниците ги имаа едни од најголемите издолжени черепи некогаш откриени на планетата, наречени черепи Паракас. Перуанскиот археолог откри повеќе од 300 мистериозни черепи за кои се верува дека се стари најмалку 3,000 години.

Како обликот на черепите да не е доволно мистериозен, неодамнешната анализа на ДНК извршена на некои од черепите ги прикажува некои од најингиматичните и најневеројатните резултати кои предизвикуваат с everything што знаеме за човечкото еволутивно дрво и потекло.

Мистеријата зад черепите Паракас

Черепи Паракас
Овие черепи се изложени во Museo Regional de Ica во градот Ика во Перу © Wikimedia Commons

Деформација на черепот: Античка верска практика

Додека различни култури низ целиот свет изведуваа практики за деформација на черепот (издолжување), користените техники беа различни, што значи дека и резултатите не беа исти. Постојат одредени јужноамерикански племиња кои ги „врзале черепите на бебињата“ за да ја сменат нивната форма, што резултира со драстично издолжена форма на черепот. Со примена на постојан притисок во текот на долг временски период со употреба на древни алатки, племињата успеале да извршат кранијални деформации кои се среќаваат и во античките култури во Африка.

Издолжување на главата
Три цртежи на методи што ги користеа народите на Маите за да ја обликуваат главата на детето.

Меѓутоа, иако овој тип на кранијална деформација го смени обликот на черепот, тој не ја смени кранијалната големина, тежина или волумен, од кои сите се карактеристични карактеристики на обичните човечки черепи.

Токму тука се покажуваат најинтересни карактеристиките на черепите Паракас. Черепите Паракас се ништо друго освен обични. Черепите Паракас се најмалку 25% поголеми и до 60% потешки од черепите на обичните човечки суштества. Истражувачите силно веруваат дека овие карактеристики не можеле да се постигнат со техниките што ги користеле племињата, како што сугерираат некои научници. Не само што се различни по тежина, туку и черепите Паракас се структурно различни и имаат само една париетална чинија, додека нормалните човечки суштества имаат две.

Овие чудни карактеристики ја додаваат мистеријата со децении, бидејќи истражувачите с still уште немаат идеја кои некогаш биле овие лица со такви издолжени черепи.

Подоцнежните тестови ги направија черепите на Паракас повеќе загадочни

Директорот на историскиот музеј Паракас испрати пет примероци од черепи на Паракас за генетско тестирање, а резултатите беа фасцинантни. Примероците составени од коса, заби, кожа и некои фрагменти од коски на черепот дадоа неверојатни детали што ја поттикнаа мистеријата околу овие аномални черепи. Генетската лабораторија каде што беа испратени примероците не беше претходно информирана за потеклото на черепите за да избегне „влијание врз резултатите“.

Интересно е дека митохондријалната ДНК, која е наследена од мајката, покажа мутации што беа непознати за секој човек, примат или животно пронајдени на планетата Земја. Мутациите присутни во примероците на черепот Паракас сугерираат дека истражувачите се занимавале со сосема нов „човек“, многу различен од хомо сапиенс, неандерталци и Денисовани. Слични резултати беа пронајдени од тестовите спроведени на Star Child Skull што беше откриено околу 1930 година во тунел за мини, околу 100 милји југозападно од Чивава, Мексико.

Наводно, луѓето во черепите на Паракас биле толку биолошки различни што би било невозможно луѓето да се вкрстат со нив. „Не сум сигурен дека ова се вклопува во познатото еволутивно дрво“, напиша генетичарот.

Кои беа овие мистериозни суштества? Дали тие еволуираа одделно на земјата? Што ги натерало да имаат толку драстични разлики од обичните човечки суштества? И дали е можно овие суштества да не потекнуваат од земјата? Сите овие можности се теории кои не можат да се поништат со оглед на сегашните докази. С All што знаеме досега е дека има многу работи што се надвор од разбирањето на истражувачите, историчарите и научниците. Можно е на крајот на краиштата, прашањето дали сме сами во универзумот да се одговори благодарение на черепите Паракас.