Научниците кои бараат вонземјани открија мистериозен сигнал од Проксима Кентаур

Научниците кои бараат вонземјани открија мистериозен сигнал од Проксима Кентаури 1
Вонземјански НЛО и сателит во орбитата на Земјата. © Shutterstock

Тим астрономи од научен проект во потрага по вонземски живот, од кој дел беше и починатиот Стивен Хокинг, тукушто откри што може да биде најдобриот доказ досега за вонземјански сигнал што доаѓа од вселената.

Овој дијаграм ги илустрира локациите на theвездените системи најблиску до сонцето. Годината кога е одредено растојанието до секој систем е наведена по името на системот.
Овој дијаграм ги илустрира локациите на theвездените системи најблиску до сонцето. Годината кога е одредено растојанието до секој систем е наведена по името на системот © Wikimwdia Commons

Поточно, истражувачите открија „интригантен радио сигнал“ што доаѓа од Проксима Кентаури, најблискиот сончев систем, само 4.2 светлосни години оддалечени од Сонцето.

Сигналот

Научниците кои бараат вонземјани открија мистериозен сигнал од Проксима Кентаури 2
Вонземјански НЛО и сателит во орбитата на Земјата. © Shutterstock

Мистериозниот радио сигнал од нашиот најблизок neighborвезден сосед, Проксима Кентаури, е „внимателно истражен“ од тимот астрономи од проектот Пробив Слушај.

Сигналот, кој се појави со само мали флуктуации во тесен опсег на фреквенции од околу 980 мегахерци - што одговара на регион од радио спектарот на кој вообичаено му недостасуваат преноси од сателити и вештачки или човечки вселенски летала - веќе беше примен од австралиското радио Паркес телескоп во април и мај 2019 година, според извештајот објавен од Гардијан.

Сигналот, според научниците, доаѓа од правецот на starвездата Проксима Кентаури, која е најблискиот сосед на нашето сонце во вселената.

Следно б

Проксима б
Впечаток на уметникот за егзопланетата Проксима-
Кентаури Б прикажан како сушна (но не целосно без вода) карпеста Супер-Земја. Овој изглед е еден од неколкуте можни исходи на тековните теории во врска со развојот на оваа егзопланета, додека вистинскиот изглед и структура на планетата во овој момент не се познати во никој случај. Проксима Кентаури б е најблиската егзопланета до Сонцето, а исто така и најблиската потенцијално вселива егзопланета, исто така. Орбитира околу Проксима Кентаури, црвено џуџе со површинска температура од 3040 К (на тој начин потопло од сијалиците и затоа е побело, како што е прикажано овде). Бинарниот систем Алфа Кентаури е прикажан во позадина © ESO

Проксима Кентаури е 4.2 светлосни години од Земјата (речиси 40 трилиони километри) и има две потврдени планети, гасен гигант сличен на Јупитер и карпест свет сличен на Земјата наречен Проксима Б во „зоната за вселување“, во која се наоѓа област каде течна вода може да тече по површината на планетата.

Меѓутоа, бидејќи Проксима Кентаури е црвено џуџе, зоната за живеење е многу близу до starвездата. Ова значи дека планетата најверојатно е зафатена од плима и е изложена на интензивно зрачење, со што е малку веројатно дека би можела да се формира некоја цивилизација, барем на површината.

Трета планета во системот?

Сигналот, кој не се припишува на ниту еден копнен или човечки извор близу до Земјата, сепак, најверојатно, сепак има природно објаснување. И покрај тоа, астрономите -ловци на вонземјани се запрепастени од мистериозниот сигнал.

Така, радио сигналот откриен во опсег од 980 мегахерци, покрај промените во фреквенцијата откриени од телескопот Паркс, е во согласност со движењето на една планета. Ова сугерира дека тоа би можело да биде доказ за трета планета во системот, а не знаци за вонземјанска цивилизација, нешто што според истражувачите би било „многу малку веројатно“.

Пит Ворден, директор на Пробивните иницијативи, изјави за Гардијан дека најверојатно сигналите се мешање од копнени извори што с yet уште не можеме да ги објасниме. Сепак, тој рече дека е важно да почекаме и да видиме што заклучуваат проектните научници со внимателно испитување на сигналот.

Леле!

Wow!
Леле! Сигнал

Тимот вели дека ова е еден од највозбудливите радио сигнали оттогаш Леле! што доведе многумина да шпекулираат дека потекнува од далечна туѓа цивилизација.

Леле! беше краткотраен, радио сигнал со тесен опсег, земен за време на потрагата по програма за вонземска интелигенција (Сети), од Радио опсерваторијата Биг уво во Охајо во 1977 година.

Необичниот сигнал, кој го доби своето име откако астрономот Jerери Еман напиша „Леле!“ Заедно со податоците, тие предизвикаа бран возбуда, иако Еман предупреди да не се извлечат „огромни заклучоци од податоците со средна должина“.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Мозокот на Хеслингтон

Мозок на Хеслингтон: Овој чуден антички човечки мозок бил добро сочуван 2,600 години

Следна член
Дали КГБ случајно откри мистериозна мумија стара 13,000 години во Египет? 3

Дали КГБ случајно откри мистериозна мумија стара 13,000 години во Египет?