Дали КГБ случајно откри мистериозна мумија стара 13,000 години во Египет?

Античките Египќани и Вавилонци наводно биле посетувани од интелектуални суштества кои потекнуваат од други светови, а советските шпиони ги ловеле нивните зачувани тела за да ги откријат „воените тајни“.
Дали КГБ случајно откри мистериозна мумија стара 13,000 години во Египет? 1
Снимки од видеото. Ова зрнесто видео може да покаже како агенти на КГБ ископуваат тело на вонземјани старо 13,000 години во египетската пустина како дел од големиот план за обезбедување на советската воена доминација. © DailyMail

Има само малку информации за оваа чудна (вонземјанска) мумија, а има само еден документарен филм емитуван исклучиво од Sci-Fi мрежата во 1998 година, наречен „Тајните датотеки за киднапирање на КГБ“.

Дали КГБ случајно откри мистериозна мумија стара 13,000 години во Египет? 2
Снимки од видеото. Ова зрнесто видео може да покаже како агенти на КГБ ископуваат тело на вонземјани старо 13,000 години во египетската пустина како дел од големиот план за обезбедување на советската воена доминација. © DailyMail.co.uk

Истата американска телевизиска мрежа го даде единственото овластено мислење на преносот. Тимот експерти одговорен за евалуација на видео филмот ја потврди неговата автентичност.

Американскиот синџир го емитуваше филмот само еднаш, а нема друга копија од видеото, освен овие кратки филмови кои се достапни на интернет, благодарение на оние кои одвоија време да го снимаат емитувањето.

Долго време се смета дека на Египќаните и Вавилонците биле посетени од вонземјани познат како „антички астронаути“ кои им помогнале да изградат структури како што се пирамидите. А филмот ќе прикаже тајна експедиција на КГБ во Египет како дел од „Проектот ИСИС“, во кој советското разузнавање открило постоење на нешто што изгледа како мумија на мистериозно непознато суштество.

Сè започна со откритијата на Виктор Иванович, руски невролог и астрофизичар ангажиран од Кремљ како научен советник за развој на напредни погонски системи.

Како што самиот раскажува за Sci-Fi, Иванович имал пристап до некои тајни досиеја на КГБ во кои се зборувало за експедиција во 1961 година како дел од „Проектот ИСИС“. Неговата цел беше да открие траги од знаењето и технологијата на древниот Египет што може да се користат за воени апликации.

Тимот на мисијата се состоеше од египтолози на Советската академија на науките, еден Херман Алексин, како египтолог на музејот Ермитаж. Воени експерти се специјализирани за хемија и радиоактивност, а некои астрономи, меѓу кои Владимир Јури и Сами Шараф, секретарот на Гамел Абдел Насер, вториот претседател на Република Египет, беа вклучени во проектот.

Ако го земеме предвид историскиот период во кој би се одвивала пратката, не изненадува политичката оска меѓу Египет и Советскиот Сојуз. Веќе во конфликтот во 1956 година, кога Израел ја нападна египетската територија, СССР застана на страната на Египет поради кризата во Каналот.

Експедицијата беше организирана по случајното откривање на мистериозна гробница од двајца бедуини од Магбарат Алзоар во една од пирамидите во Гиза.

Откако влегле во гробот, на двете жртви им се слошило и биле хоспитализирани. Кога агентите на КГБ и египетското разузнавање ги испрашувале, бедуините повториле дека го нашле „Богот што го посетува“. Оттогаш, „Проектот Исис“ стана главен приоритет и беа организирани сите напори да се најде и анализира гробницата што ја открија двајцата бедуини.

Двете земји заедно ја организираа експедицијата во тајност од страв дека ЦИА и американските разузнавачки служби би можеле да станат свесни за откритието.

Најизненадувачкото откритие се однесува на мумијата. Се чини дека мумијата има висина од повеќе од 2 метри, многу поголема од просечната висина на жителите на древниот Египет. И анализата на јаглерод-14 од молекуларниот биолог Борис Тимојев откри дека телото датира пред околу 13,000 години, илјадници години пред египетскиот династичен период.

Чија содржина на телото на мумијата може да биде во ковчегот? Она што го поттикна интересот на научната фантастика за оваа тема е филмот што американскиот радиодифузер се чини дека го добил од руската мафија преку посредник.

Филмот добиен од архивата на КГБ и сликите со висока безбедност го покажуваат откривањето на саркофагот во гробницата на посетителите. Научно-фантастични експерти ја гарантираат автентичноста на филмот.

Значи, каква вредност може да му се даде на овој видео клип? Дали е тоа „чиста фикција“ заснована на откритијата на Иванович? Нема сомнеж дека видеото покажува согласност со податоците содржани во документите на Иванович. Ова, според некои, би било уште еден доказ за поддршка на автентичноста на филмот.

Доколку информациите откриени од д-р Иваночих се точни, мораме да го преиспитаме нашето стекнато знаење за културната еволуција на човечката цивилизација. Зарем не е тоа?

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Научниците кои бараат вонземјани открија мистериозен сигнал од Проксима Кентаури 3

Научниците кои бараат вонземјани открија мистериозен сигнал од Проксима Кентаур

Следна член
Портал Naupa Huaca: Дали е ова доказ дека сите древни цивилизации биле тајно поврзани? 4

Портал Naupa Huaca: Дали е ова доказ дека сите древни цивилизации биле тајно поврзани?