Мозок на Хеслингтон: Овој чуден антички човечки мозок бил добро сочуван 2,600 години

Според наодите од неодамнешна студија, мистериозна хемикалија можеби го заштитила мозокот на Хеслингтон од распаѓање за центриус.
Мозокот на Хеслингтон

Мистериозен човек бил обесен со јаже, а потоа церемонијално бил обезглавен некаде помеѓу 673 п.н.е. и 482 п.н.е. во област што еден ден би била позната како Источен Хеслингтон Јорк. Неговата обезглавена глава беше закопана веднаш откако беше спуштена со лицето во дупка. Дали овој човек беше криминалец кој беше осуден на смрт со племенска правда, или беше тој жртва за да ги задоволи своите богови?

Мозокот на Хеслингтон
Мозок Хеслингтон (лево) и череп (десно). © Мајк Гроувс Рисрчгејт

Церемонијални акции како ова беа прилично распространети во бронзеното време и раното железно време во Европа. И жртвувањето и обезглавувањето беа извршени за да им угодат на нивните богови и да внесат терор во нивните противници.

Исечените глави и мртви тела исто така биле користени како знаци за светите места на водата од античките Британци и Келти. Подоцна, отсечените глави беа искористени како трофејни прикази за воините и лидерите, за да ги прераскажат своите борбени приказни и страшно стекнување на жртвуван човек гледајќи ги низ нивните празни скелетни очи.

Поцрнетиот череп на еден човек од железното време беше откриен во поплавен ров на локацијата А1, Хеслингтон, Северен Јоркшир, Велика Британија, во 2008 година. Черепот и вилицата беа темно обезцветен и лежеа со лицето надолу. Багерите мислеа дека овој поединец е жртва на церемонијално убиство.

Иако неговиот идентитет беше изгубен, неговите остатоци ќе го зачудат археолошкиот свет со прикажување на неговиот череп, врат и добро сочувана мозокот. Дали судбината на овој човек, кој беше свртен надолу во влажна јама, беше церемонијална? Зошто на ова лице му беше отсечена главата? И што предизвика неговиот мозок да биде зачувани?

Кратка културна историја на ерата на човекот во Хеслингтон

Оние што беа избрани за жртви во Британија од железното време (800 п.н.е. - 100 н.е.) беа или криминалци или воени заробеници. Луѓето кои не беа затвореници од некој вид, ретко беа жртвувани. Како и за северниот дел на Линдоу мумии од мочуриште, откако овие луѓе беа жртвувани, поголемиот дел од нивните остатоци беа потопени со лицето надолу во водата.

Во некои случаи, како што е черепот на дама од железното време откриен на бреговите на реката Сови во Сомерсет, археологот Ричард Бунинг верува дека нејзината смрт била дел од церемонија, со цел нејзиниот череп намерно да се стави во водена средина. Античките Британци верувале дека повеќето водни тела се портали во други области, можеби таму каде што живееле боговите.

Меѓутоа, само главата на човекот Хеслингтон, кој беше обесен, а подоцна и обезглавен, беше погребан. Дали неговиот случај беше формален како и другите?

Според научникот од Универзитетот во Лестер, Јан Армит, човечката глава имала значајна врска со плодноста, моќта, полот и престижот низ Европа во железното време. Овој ритуал беше забележан во снимената класична литература со докази за отстранување, изработка и изложување на главата. Ова традиционално се поврзува со паневропско „Култ на главата“, која наводно била искористена во праисторијата за да го поддржи концептот на обединет Селтик цивилизација (Армит, 2012).

Исечените глави на нивните противници беа балсамирани и прикажани од древните Келти. Овие награди беа споменати од грчките автори Диодор и Страбон. И двајцата сугерираа дека келтските воини користеле кедрово масло за да ги зачуваат черепите на своите непријатели.

Грчките извори ги опишаа ритуалните традиции на церемонијално отстранување на главите на непријателите убиени во борба во примерот на древните Келти. Тие беа балсамирани и изложени пред домот на победникот. Оружјето на жртвуваните лица ќе биде поставено со исечканите глави.

Откриени се неколку черепи заедно со античкото оружје од 3 век п.н.е., слично како и археолошките наоди направени во Ле Каилар, Франција, село старо 2,500 години на реката Рона. Ле Каилар бил келтски град каде што отсечените глави веројатно биле прикажани до регионот беше напуштен околу 200 п.н.е.

Овие глави, според истражувачите, биле наменети за жителите на Селтик да зјапаат во стравопочит. Ова беше спротивно на традиционалната идеја дека отсечените глави служеа како знаци на предупредување за странци што влегуваат во селото. Откриено е дека маслото од пинацеа било нанесено повеќе пати за да се зачува черепот.

Иако „трофејните черепи“ беа високо ценети во европските цивилизации од железното време, немаше индикации за балсамирање или пушење во случај на черепот на Хеслингтон. Значи, останува прашањето: зошто неговиот мозок преживеал?

Мозок на Хеслингтон: Археолошки наоди

Мозок на Хеслингтон: Овој чуден антички човечки мозок бил добро сочуван 2,600 години 1
Черепот Хеслингтон како што е пронајден. © Аксел Пецолд, и сор

За време на изградбата на новиот кампус на Универзитетот во Јорк во август 2008 година, Марк Johnsonонсон од Јорк археолошкиот фонд откри поцрнет човечки череп, свртен надолу, на локацијата А1 во Хеслингтон Исток, Јорк, Велика Британија. Со ова откритие беа откриени ограничена количина парчиња животински коски.

Откриени се и неколку претходни канали за вода, како и линеарни ровови со праисториски датуми стари 2,500 години. Водата од изворите и истекувањата по падините на морето била канализирана во голем број бунари, од кои два имале плетена постава. Овие покажаа индикации за употреба од бронзеното време (2,100 п.н.е. - 700. п.н.е.) до Средното железно време (800. п.н.е. - 150. п.н.е.).

Ископувањата беа извршени на југ, каде што стотици ровови покажаа отпад од посетеност и предложени на дополнителни церемонијални настани што траеја од бронзеното време до раниот римски период. Многумина беа означени со единечни влогови. Овие дупки беа направени од „изгорени“ калдрми од локален камен.

Мозок на Хеслингтон: Овој чуден антички човечки мозок бил добро сочуван 2,600 години 2
Ископување на Хеслингтон Исток, мај 2008 година. © Заедничката Ризница

Други предмети беа обезглавен црвен елен закопан во палеоканал и неработен црвен еленски рог откриен во ров од железното време. Но, од сите откритија, поцрнетиот човечки череп на страницата А1 беше најинтригантниот. Поставен е на влажна, темно кафеава, мека песочна глина, богата со органски.

Фрактурите во череп биле предизвикани од трауматско поместување на пршленот во основата, според испитувањето на черепот. На фронталната страна на центарот, беа видливи девет хоризонтални знаци на остри исечени сили создадени од алатки со тенки сечила. Ознаките за исечоци покажаа дека главата на поединецот била отсечена откако тој или таа виси.

Понатамошниот преглед на черепот откри робусна маса што не беше во согласност со темно кафеавата глина и тиња. Кога истражувачите ја испитувале супстанцијата преку ендокранијалната празнина преку форамен магнум, откриле присуство на жолт материјал, за кој подоцна се потврди дека е мозокот.

Како резултат на ова извонредно откритие, беше формиран мултидисциплинарен тим предводен од д -р Соња О'Конор за да го испита мозокот на Хеслингтон, како и околностите што доведоа до негово неверојатно зачувување.

Научна анализа на мозокот Хеслингтон

Мозокот на Хеслингтон
Мозокот на Хеслингтон откако бил ископан за време на ископувањето. © Аксел Пецолд, и сор

Понатамошната истрага покажа дека черепот припаѓал на маж, според тимот на О'Конор. Возраста на смртта беше утврдена помеѓу 26 и 45 години врз основа на испитувањето на череп затворање на шиење и моларна абење. Немаше индикации за болест во черепот.

Како што беше претходно кажано, испитувањето на двата соседни пршлени откри скршен лак на втората колона од двете страни, што резултираше со трауматска спондилолистеза, најверојатно предизвикана од бесење. Исто така, беа откриени девет силни знаци за сечење алатка помеѓу два пршлени, што покажува дека черепот бил прецизно одвоен по смртта.

Мозочната материја во черепот се намали, но сепак беше видлива. Иако површинската морфологија на органот била недопрена и измешана со слоеви на мешана тиња, нејзиното зачувување се припишува на бројни причини, вклучувајќи ја и локацијата на отсечената глава.

Аноксичната почва во влажната дупка ја лиши земјата од кислород. Друг аспект беше дека мозокот на Хеслингтон доживеал хемиски промени, како и околностите на кои бил подложен додека бил погребан. Немаше индикации за адипоцер или деградација на масното соединение на ткивото.

Ова значеше дека главата беше закопан брзо по обезглавување, без време да се случи распаѓање. Друг аспект е дека, во повеќето случаи, бактериите ројуваат од стомакот и патуваат низ телото преку крвните садови за време на процесот на распаѓање. Бидејќи черепот бил исечен и крвта била исцедена, немало начин микробите да го заразат.

Резултати од ДНК на Хеслингтон Ман

Мозок на Хеслингтон: Овој чуден антички човечки мозок бил добро сочуван 2,600 години 3
Мозокот на Хеслингтон останува и седиментот е in situ во отворениот череп. © Мајк Гроувс Рисрчгејт

Во текот на истрагата, истражувачите исто така зедоа и ДНК примерок од мозокот на Хеслингтон. Секвенцирањето на ДНК на поединецот откри близок натпревар со Хаплогруп Ј1д, кој првично беше откриен кај поединци од Тоскана и на Блискиот Исток.

Оваа група на секвенци на ДНК с yet уште не е откриена кај британското население; и покрај тоа, дополнителното земање примероци од британското население може да покаже повеќе луѓе кои припаѓаат на оваа хаплогрупа. О'Конор, исто така, шпекулира дека оваа група постоела во Британија во минатото и може да исчезнала поради генетско поместување.

И покрај фактот дека значителни информации за оваа личност се откриени преку археолошки и форензички истражувања, основните прашања во врска со неговата смрт остануваат неодговорени. Зошто беше избран, и зошто неговата глава беше ставена толку брзо во гробот?

Продолжува студијата за мозокот на Хеслингтон

Мозок на Хеслингтон: Овој чуден антички човечки мозок бил добро сочуван 2,600 години 4
Два од поголемите фрагменти, можеби церебралните хемисфери поделени со сагиталната пукнатина, може да се видат на КТ скен на мозокот Хеслингтон.

на истрага во Хеслингтон Човекот продолжува. Иако завршија главните студии за тоа време, смртта и веројатната група на која припаѓаше овој поединец, а последователните истраги ќе продолжат на неодредено време, остануваат многу прашања, како на пример зошто ова момче е убиено. Во многу други примери на отсечени глави, тие беа или трофеи од битка или ритуални жртви наменети да им угодат на боговите.

Историски гледано, познато е дека Келтите ги обезглавуваат воените затвореници и ги истакнуваат отсечените глави. Овој метод, исто така, наложи континуирано зачувување на овие черепи преку употреба на течности за балсамирање. Археологот Реџан Рур од Универзитетот Пол Валери во Монпелје во Франција ја воспостави оваа теорија.

Руре и нејзините колеги проучувале фрагменти од череп откриени во Ле Каилар, зајакнато келтско село во јужна Франција. Потписи од смола и растителни масла беа откриени во нејзината хемиска студија за парчињата на черепот Ле Каилар. Покрај тоа, обележувачите означуваа дека мозокот е отстранет.

Немаше докази за балсамирање или пушење на черепот на Хеслингтон. Черепот беше отстранет и погребан брзо, што подразбира дека овој поединец не бил убиен во борба или сметал дека е достоен за изложба. Друга вистина е дека мозокот не бил само присутен во черепот, туку бил и многу добро одржуван од природни настани.

Во други случаи, телата и главите ќе бидат закопани со лицето надолу од водени области за кои се вели дека претставуваат портали кон други световиНа Черепот Хеслингтон, како и претходниот пример со студијата на Банинг за дамата од железното време, откриена на бреговите на реката Сови во Сомерсет, беше откриена со лицето надолу во влажна дупка. Неговата локација може да прикаже таква катастрофа.

Според грчките и римските историски записи, древните луѓе во Британија мислеле дека се природни базени со вода портали во други области и затоа бара човечка жртва за да им ги предаде своите дарови на боговите.

Мозок на Хеслингтон: Овој чуден антички човечки мозок бил добро сочуван 2,600 години 5
Мозокот на Хеслингтон, откриен во черепот со кал, гледан од напред (а) и од дното (б). Откако беше отворен, черепот откри лабава, сунѓереста, жолтеникава грутка (в) што испадна како каллив дел од мозокот (г) што изгледаше неверојатно недопрено откако ќе се исчисти. © Мајк Гроувс Рисрчгејт

Меѓутоа, како што истакнува писателката Рајли Винтерс во своето дело за Британија од железното време, единствениот извор што го имаме за жртвата е во фрагменти напишани од грчки и римски историчари; Римјаните со непријателски однос кон Британците како Јулиј Цезар, Лункан и Тацит.

И покрај презирот кон античките Британци, нивните приказни се единствените што детално ги опишуваат церемонијалните изгореници, бесење, прободување, сечење грло и голем број други техники што се користат во жртвување луѓе.

Со овие податоци во рака, може да се изгради поживописна слика за последните денови на човекот од Хеслингтон. Човекот од Хеслингтон можеби бил аутсајдер кој бил уапсен. Келтите би помислиле дека е достоен за света жртва додека ја завршуваа работата што ги пренасочуваше потоците и каналите за нивните бунари.

Можеби бил благословен од свештеник на овој ритуал, непосредно пред да го однесат на дрво и да го обесат додека не умре. Откако ќе заврши неговиот живот, тој ќе беше спуштен од дрвото и главата отсечена од телото додека другите се трудеа да ископаат јама. Неговата глава тогаш ќе биде правилно поставена надолу во подготовка за неговиот церемонијален влез во друга димензија.

Само да знаеја древните Келти дека загадочните мисли на човекот од Хеслингтон ќе бидат зачувани с modern додека современите научници не го пронајдат неговиот мозок, што на крајот ќе го одмори. Но, никогаш нема да знаеме дали ова е вистина. Се надеваме, дополнителни истражувања ќе откријат повеќе за историјата на мозокот Хеслингтон.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Oculudentavis khaungraae

Овој „најмал диносаурус“ заробен во килибар е стар 99 милиони години, изгледа како да умрел вчера!

Следна член
Научниците кои бараат вонземјани открија мистериозен сигнал од Проксима Кентаури 6

Научниците кои бараат вонземјани открија мистериозен сигнал од Проксима Кентаур