Авион Дух П-40: Нерешена мистерија за Втората светска војна

Се верува дека П-40Б е единствениот преживеан од нападот во Перл Харбор. Има многу приказни за авиони -духови и чудни глетки на небото околу Втората светска војна, но можеби ниту една не е толку зачудувачка како „авионот на духови Перл Харбор“. На 8 декември 1942 година - скоро една година по нападот на Перл Харбор - неидентификуван авион беше подигнат на радар, насочен кон Перл Харбор од правец на Јапонија.

Авион Кертис П-40 Ворхок во лет
Авион Curtiss P-40B Warhawk во лет © Wikimedia Commons

Кога американските авиони беа испратени да истражат, тие видоа дека мистериозниот авион е Кертис П-40 Ворхок, вид што американските сили го користеа во одбраната на Перл Харбор и оттогаш не се користат. Тие рекоа дека авионот бил преполн со дупки од куршуми и дека пилотот можел да се види внатре, крвав и се спуштил во пилотската кабина, иако се вели дека за кратко мавтал со другите авиони непосредно пред слетувањето на авионот П-40. Сепак, екипите за пребарување никогаш не ги пронашле неговите остатоци. Целиот авион исчезна со својот пилот.

Радарски рефлексии

Радар на Перл Харбор
Датумот беше 8 декември 1942 година; година и ден по нападот на Перл Харбор. Американската морнарица беше на должност во Перл Харбор кога одеднаш, нејзиниот радар доби чудно читање. Се чинеше дека осамен авион тргнува од Јапонија и се упатува директно во американскиот воздушен простор.

На 8 декември 1942 година, повеќе од една година по нападот врз Перл Харбор, радарот во Соединетите држави доби необично читање. Она што изгледаше како авион, тргна кон американска почва од правец на Јапонија. Радарските оператори знаеја дека ова не носи никакви вообичаени ознаки за некаков воздушен напад. Небото беше облачно, беше доцна навечер и не се случи претходен напад во вакви услови.

Експлозија во Перл Харбор
Експлозија на Перл Харбор: Нападот на Перл Харбор во кој загинаа 2,403 Американци и делуваше како катализатор за влезот на Соединетите држави во Втората светска војна. © Wikimedia Commons

Борци се измешаа

Двајца американски пилоти беа испратени да го пресретнат мистериозниот авион. Кога се приближиле до авионот, тие се вратиле со радио на земја за да пријават дека авионот бил П-40 и имал ознаки што не биле користени од нападот на Перл Харбор. Кога се возеле заедно со занаетот, биле шокирани кога нашле авион изрешетан од куршуми, со разрушен опрема за слетување. Збунети за тоа како авион во ваква состојба може дури и да лета, тие забележаа дека пилотот паднал во пилотската кабина, а неговиот костим за летање извалкан со свежа крв. Кога гледаа во прозорецот, пилотот малку се крена, се сврте кон нив и се насмевна, нудејќи кроток бран кон неговите двајца сојузници. Неколку моменти подоцна мистериозниот занает падна од небото удирајќи во земјата со заглушувачки татнеж.

Докази на местото на несреќата

Американските војници го преплавија местото на падот, но не најдоа трага од пилотот или докази за тоа кој можеби бил. Ниту тие не најдоа препознатливи ознаки од авионот. Но, тие најдоа документ за кој се претпоставуваше дека е остаток од некој вид дневник. Од овој дневник, истражувачите успеаја да заклучат дека авионот мора да потекнува од островот Минданао, кој се наоѓа на околу 1,300 милји оддалеченост. Остатокот од приказната е мистерија.

Можни објаснувања

Некои шпекулираа дека занаетот можеби бил соборен повеќе од една година порано и дека пилотот успеал сам да преживее во дивината. Тој можел да избрише делови од други соборени авиони, да го поправи својот авион и да успее некако да се врати назад кон својата татковина преку непријателска територија од 1000 милји. Она што тие не можеа да го објаснат, е како тешките авиони П-40 можеле некогаш да полетаат без помош на било каков вид опрема за слетување.