Потонатиот град Павлопетри или Атлантида: во Грција откриен град стар 5,000 години

Потонатиот град Павлопетри е познат по своето име уште од неговото откривање во 1962 година и е поврзан со различни теории за неговото потекло и функцијата како населба.
Потонат град Павлопетри или Атлантида: Откриен град стар 5,000 години во Грција 1

Се верува дека првиот регистриран извештај за подводен град е митскиот град Атлантида. Оваа фасцинантна приказна за прв пат ја забележал Платон во 360 п.н.е., опишувајќи го како утописки островски град со природни градини, реки и фонтани кои потонале под морето по неуспешната војна со Атина.

Потонат град Павлопетри или Атлантида: Откриен град стар 5,000 години во Грција 2
Илустрација на митскиот град Атлантида. © Shutterstock.com

Денес, морињата и океаните кои покриваат една третина од површината на Земјата кријат безброј тајни во нивните длабочини. Милиони неистражени бродоломи и потонати градови се само дел од античките мистерии што ги закопале водите и текот на времето. Во оваа смисла, грчките брегови беа сведоци на едно од најизненадувачките наоди во последно време.

Павлопетри, најстариот подводен град во светот

Потонат град Павлопетри или Атлантида: Откриен град стар 5,000 години во Грција 3
Урнатините на Павлопетри се наоѓаат на кратко растојание од крајбрежјето, само неколку метри под вода во заливот Ватика во јужна Грција. © Светски фонд за споменици

Во раните 1960-ти, беа откриени остатоците од пристаништето Павлопетри, грчки град кој датира од бронзеното време. Оттогаш се направени неколку студии за да се откријат тајните што се кријат под водите. Некои експерти го поврзаа античкиот град Павлопетри со легендарната историја на Атлантида.

Потонат град Павлопетри или Атлантида: Откриен град стар 5,000 години во Грција 4
Карта на Павлопетри пред да потоне © SpaceInTime

Николас Флеминг, од Институтот за океанографија на Универзитетот во Саутемптон, бил одговорен за откривање на остатоците од оваа населба во 1962 година. Таа се наоѓа во регионот на Пелопонез во јужна Грција, во близина на малото гратче наречено Павлопетри. Се проценува дека градот бил потопен околу 5,000 години.

Друг интересен факт за овој подводен град е тоа што се наоѓа на неколку метри длабоко, што го прави многу полесен за проучување. Се верува дека тоа е најстариот планиран подводен град познат до денес. Поради оваа причина, брзо стана дел од други мистериозни подводни населби, како што е кинескиот град Ши Ченг и јапонската контроверзна Подводни урнатини Јонагуни.

Различни тимови се обидуваат да ги решат мистериите

Пред Флеминг да го пронајде градот Павлопетри, се вели дека геологот по име Фолкион Негрис успеал да го идентификува градот во 1904 година. Откако Флеминг повторно го открил местото, неговото откритие повторно било прегледано од друг тим подводни археолози во 1968 година.

Подоцна, во 2009 година, Универзитетот во Нотингем, под раководство на C.он Х. Хендерсон, започна 5-годишен проект за истражување на локацијата. Тој доби поддршка од грчкото Министерство за култура и туризам, со што се формираше Проектот Павлопетри за подводна археологија.

Археолошките студии се исто толку возбудливи колку и комплицирани, бидејќи подразбираат повторно откривање на многу стари и деликатни места и предмети. Покрај тоа, толкувањата направени за местото мора да бидат врамени во различен контекст и време од нашето. Во случајот на Павлопетри, сето ова треба да се направи под вода.

Археолошкиот проект задолжен за истражување на подводниот град Павлопетри користеше напредни алатки и техники. Тие ја комбинираа археологијата со подводна роботика и најсовремена графика за истражување на морското дно. На овој начин, тие успеаја да го вратат во живот градот што требаше да исчезне поради недостаток на заштита.

Потонат град Павлопетри или Атлантида: Откриен град стар 5,000 години во Грција 10
Резултатниот истражувачки проект користеше нова комбинација од археологија, подводна роботика и најсовремена графика за да го испита морското дно и да го врати во живот древниот град. © Проект за подводна археологија Павлопетри

Павлопетри е првиот изгубен град што бил пребаруван дигитално во 3Д со помош на технологија за мапирање сонар. Квалитетот на добиените слики е уникатен, реконструирајќи го градот на ниво досега невидено. Тридимензионалната прецизност му овозможи на тимот да има скоро точна идеја за тоа како изгледало местото пред 5,000 години.

Анализите направени на дното на морето овозможија идентификација на илјадници предмети на местото што го олеснуваат разбирањето за тоа каков бил секојдневниот живот во Павлопетри од 3000 година п.н.е. Експертите истакнуваат дека градот потонал околу 1100 година пред нашата ера како последица на земјотрес, ерозија, покачување на нивото на морето или дури и цунами.

Потонат град Павлопетри или Атлантида: Откриен град стар 5,000 години во Грција 11
Дигитална реконструкција на зградите кај Павлопетри потопени од морето околу 1100 година п.н.е. © ️ Проект за подводна археологија Павлопетри

Пред околу 5,000 години, животот во Павлопетри имаше високо ниво на цивилизација и градот имаше неверојатна архитектура. Патишта, двокатни куќи, храмови, гробишта и комплексен систем за водостопанство со цевки, меѓу другите случувања. Ова е единствената потопена локација толку стара што може да се смета за вистински планиран град.

Односот на Павлопетри со Атлантида

Потонат град Павлопетри или Атлантида: Откриен град стар 5,000 години во Грција 12
Атлантида на Платон © Flickr/Fednan

Атлантида првпат беше спомената пред повеќе од 2,000 години од Платон, кој рече дека островска држава потонала пред илјадници години.

„Преку насилни земјотреси и поплави, во еден ден и ноќ на несреќа ... [целата раса] ... беше проголтана од Земјата, а островот Атлантида ... исчезна во длабочините на морето. - Платон

Имајќи предвид дека повеќето од предложените локации за Атлантида се во или во близина на Медитеранот, острови како што се Сардинија, Крит и Санторини, Сицилија, Кипар и Малта, и колку просперитетен бил градот Павлопетри, како и возраста на неговите урнатини, многу достигна да помисли дека е поврзано со приказната за Атлантида на Платон.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
8 кралеви слегоа од небото и владееја 241,200 години – „Списокот на сумерски кралеви“ откри 13

8 кралеви се симнале од небото и владееле 241,200 години – објавена „Списокот на сумерски кралеви“

Следна член
Егзорцизмот на Клара Германа Целе

Егзорцизмот на Клара Германа Целе - Заборавена приказна од 1906 година