Платоновата Атлантида - факт, фикција или пророштво?

Платон ја раскажал приказната за Атлантида околу 360 година п.н.е. Основачите на Атлантида, рече тој, беа половина бог и половина луѓе. Тие создадоа утописка цивилизација и станаа голема поморска сила. Атлантијците беа брилијантни инженери. Пред околу 12,000 години тие изградија палати, храмови, пристаништа, пристаништа и многу комплициран водовод.

Атлантида на Платон
© MRU

Земјоделците одгледуваа храна на мало поле и зад полето, каде што планините се сретнаа со небото, таму каде што Атлантијците ги имаа своите домови. Платон ги опиша огромните згради фонтани со топла и ладна проточна вода, wallsидови покриени со скапоцени метали и статуи направени од злато. Денес, Атлантида често се опишува како псевдо-историска или митска, но дали е навистина?

Потеклото на приказната за Атлантида

Во две од големите дела на Платон, Тимеј и Критија, Платон опишува атинска цивилизација во дијалозите помеѓу Критиас, Сократ, Тимаус ХермократНа Критиас на Платон ја раскажува приказната за моќното островско кралство Атлантида и нејзиниот обид да ја освои Атина, кој пропадна поради уреденото општество на Атињаните.

Критијас е втората од проектираната трилогија на дијалози, на која му претходеше Тимај и ја следеше Хермократ. Вториот веројатно никогаш не бил напишан и Критиас (Дијалог) останал нецелосен.

Човекот кој наводно прв ја донесе приказната за Атлантида од Египет во Грција беше Солон, познатиот пратеник кој живеел во Грција помеѓу 630 и 560 година п.н.е. Според Платон, Солон му ја раскажал приказната на прадедото на Критиите што се појавува во овој дијалог, Дропид, кој потоа му ја кажал на својот син, кој исто така во дијалогот бил наречен Критија и дедо на Критиа. Постариот Критијас потоа ја прераскажа приказната на неговиот внук кога имаше 90 години, а помладиот Критијас 10 години.

Изгубениот град Атлантида

Платоновата Атлантида - факт, фикција или пророштво? 1
© Фликр/Феднан

Според Критијас, Атлантида бил голем атински град, кој, од раката на човештвото, наишол на катаклизмично уништување околу 9,600 п.н.е., пред Платон пред 9,000 години. Со образованието на неговиот дедо, Критијас ја прераскажа приказната за атинска цивилизација.

Критијас тврдеше дека неговиот прадедо Солон бил грчки патник и историчар од Египет, кој престојувал и се поврзувал со големите египетски свештеници. Снимките од Солон потоа му ги даде на Платон Критијас. Бидејќи делата на Платон се сметаат за историски факт, многумина силно веруваат дека Атлантида навистина постоела.

Платоновата Атлантида - факт, фикција или пророштво? 2
Карта на Атлантис Кирхер за Атлантида, сместена во средината на Атлантскиот Океан, од Мундус Сутернераус 1669 година, објавена во Амстердам. Картата е ориентирана со југ на врвот.

Според Критијас, во античко време, Земјата била поделена меѓу боговите со распределба. Боговите ги третирале луѓето во нивните области како што овчарите ги третираат овците, чувајќи ги и водејќи ги како доилки и поседи. Тоа го направија не со сила, туку со убедување. Во тие денови, областите што сега се острови на Грција беа високи ридови покриени со добра почва.

Потоа, еден ден, глобалната поплава на Деукалион дојде и ја удри земјата. Поплавата во времето на Деукалион беше предизвикана од гневот на Зевс, запален од лудоста на Пелазгите. Така, Зевс одлучи да стави крај на бронзеното време. Според оваа приказна, Ликаон, кралот на Аркадија, жртвувал момче на Зевс, кое било згрозено од оваа дива понуда.

Платоновата Атлантида - факт, фикција или пророштво? 3
Во еден од дијалозите на Платон, Тимеј, свештеникот продолжува да објаснува како Атињаните биле погодени од не само еден, туку неколку поплави.

Зевс предизвика поплава, така што реките истурија поројни води, а морето ја поплави крајбрежната рамнина, ги зафати подножјето со прскање и с washed исчисти. И бидејќи ниту една земја не се исфрли од планините за да ја замени изгубената почва, почвата во таа земја беше отстранета, предизвикувајќи голем дел од површината да потоне од очите, а островите што останаа да станат „коски на мртво тело“. “

Атина, во тие денови, беше многу поинаква. Земјата беше богата и вода беше донесена од подземни извори, кои подоцна беа уништени од земјотрес. Тој ја опишува цивилизацијата на Атина во тоа време како идеална: следење на сите доблести, живеење во умерени количини и одлично во својата работа.

Потоа продолжува да го опишува потеклото на Атлантида. Тој рече дека Атлантида му била доделена на Посејдон. Посејдон се заубил во смртно девојче по име Клејто - ќерка на Енор и Леуципе - и таа му родила голем број деца, од кои првото било наречено Атлас, кое го наследило кралството и го предало на својот првороден со многу генерации.

Критијас потоа навлегува во многу детали во опишувањето на островот Атлантида и храмот на Посејдон и Клиито на островот и се повикува на легендарниот метален орхикал. Тоа беше вреден жолт метал познат на Античките Грци и Римјани. За митскиот метал беше кажано дека е повредно од златото.

Што ја направи Атлантида толку фасцинантна преку човештвото?

Според историската литература на Платон, Атлантида била организирана, масивна воена држава која на крајот од своето подрачје, наишла на голема, природна катастрофа за време на фазите на планирање на напад врз Египет.

Земјоделски, атинската нација беше добро образована и способна да создаде билни лекови од растенија. Нивните вештини за наводнување беа многу напредни, бидејќи изградија повеќе канали за наводнување на нивните рамнини и земјоделски површини. Поради нивната супериорна интелигенција, беа изградени резервоари и згради како Метрополис, беа изградени хидраулички машини и мостови, беа напишани книжевни дела и закони; и најчесто, нивните предмети биле обложени со бронза, бакар или злато.

Врз основа на монархија и систематизирана класа, цивилизацијата Атлантида, исто така, имаше вреден статус за жените. Историски мислено дека е најголема од сите народи, Атлантида владееше со целата околина со нивните емпириски закони.

Платоновата Атлантида - факт, фикција или пророштво? 4
Градот исто така успеа да напредува под земја.

Освен како напредна цивилизација, Атлантида беше континент со голема големина, според Платон. Според мерењата на Критијас, Атлантида би била со големина од околу 7,820,000 квадратни милји - ова е поголемо од некои големи океански басени. Критијас раскажува дека египетските свештеници кажале дека Атлантида се наоѓа надвор од столбовите на Херакле - Гибралтарскиот теснец. Ова е местото каде што Атлантскиот Океан и Средоземното Море застапуваат едни со други.

Денес, обезбедени се некои докази што означуваат подводни wallsидови и патишта, и збир на острови што личат на обликот на Атлантида во Карипското Море. Друга можна теорија би била дека Атлантида може да почива на Средноатлантскиот гребен, што би можело да биде под земјата на планинскиот венец. Додека некои истражувачи веруваат дека Атлантида може да биде на Азорските Острови, Крит или Канарските Острови.

За жал, според египетските свештеници, Атлантида постојано била разбиена од катастрофални земјотреси и поплави с until додека еден ден целиот континент потонал под морето и исчезнал. Тие, исто така, беа цитирани како велат дека таму каде што Атлантида исчезна, стана област во океанот што беше непроодна и неоткриена. Теоријата зад потонувањето на Атлантида беше дека човештвото станало толку расипано, што со свои раце, создале своја смрт.

Заклучок

На крајот, Атлантида ги носи на ум библиските приказни за Содом и Ное. Исто така, е поврзано со континенталните промени низ вековите на историјата на земјата, но дали Атлантида навистина постоела? Доказите, без разлика дали се работи за посредна или филозофска литература, останува фактот дека Платон ја напишал само историската вистина. Со ова, каква порака се обидуваше Платон да пренесе до иднината на човештвото?

За да го заклучам овој напис, сеќавајќи се на цитат од Критија, од литературата на Платон, „Имало, и ќе има повторно, многу уништувања на човештвото што произлегуваат од многу причини; најголемите се предизвикани од агенциите за оган и вода, а други помали од безброј други причини “.