Мистериозни „напаѓачи на Марс“ откриени во петроглифи стари илјадници години пронајдени во Мароко

Пред-историјата на Мароко се враќа илјадници години наназад, како што беше потврдено од многуте карпести уметнички гравури или петроглифи во многу области. Некои од нив повикуваат на мистериозна историја на која сведочеле старите Мароканци во далечното минато.

Пред неколку години, тим истражувачи во Мароко открија карпи врежани со, како што изгледа, петроглифи на метеори кои се удираат низ вселената кон Земјата. Сепак, три особено петроглифи пронајдени во близина на Ида Оу Казу може да сугерираат дека древните марокански луѓе навистина биле сведоци на напаѓачи на Марс како ја погодуваат површината на нашата планета.

Метеорски дожд
Метеорски дожд. Елементи од оваа слика обезбедени од НАСА © Кредит на слика: Forplayday | Лиценцирано од Dreamstime.Com (сток фотографија за уредување/комерцијална употреба, ID: 84368912)

Меѓународна организација за метеори Членот (ИМО) Абдерахмане Иби од Мароко го предводеше тимот во кој беа вклучени и Фуад Хири, Лахчен Укнине, Абделхалек Лемџиди и Ел Махфуд Асмахри во откритието.

Резбите беа споредени со други петроглифи во близина, како и извештаи од очевидци за Метеорит од тисинтЕсенската 2011 година, направена од марокански истражувачи, кои заклучија дека петроглифите потекнуваат од античко време, но не можат да кажат колку години имаат.

Ида 1: Првите петроглифи (наречени Ида1 од мароканскиот истражувачки тим) нудат сцена на две лица кои навидум се вознемирени од падот на метеор.

петроглиф
Севкупен приказ на петроглифот Ида1, пред и после чистење. © Извор на слика: Abderrahmane Ibhi

Ида 2: Идентично на вториот (Ида2), Иби и неговиот тим идентификуваа сцена која вклучува антропоморфна бега и како изгледа огромна огнена топка.

Ида2
Севкупен поглед на петроглифот Ида2 © Извор на слика: Абдерахмане Иби

Ида 3: На третиот петроглиф (Ида3), врежаната сцена вклучува антропоморфна, две говеда со различна големина, како што изгледа како метеор и фигуративна претстава на Сонцето со концентрични кругови во центарот.

Ида 3
Севкупен приказ на петроглифот Ида3, пред и после чистење. © Извор на слика: Abderrahmane Ibhi

Абдерахмане Иби и неговиот тим откриле неверојатни сличности помеѓу типологијата на овие артефакти и метеорското гравирање пронајдено во Тока до Космос во државата Баија, Бразил и камената слика пронајдена во регионот Фуризбург во Јужна Африка. Падот на метеорит е она што се чини дека го прикажуваат двата артефакти.

Екстремно редок метеорит на Марс погодува мароканско тло

Метеорот на Тока до Космос
Метеор на Тока до Космос (Баија, Бразил) (Коимбра, 2009). Б-Метеор Фурисбург (Јужна Африка) (Вудхаус, 1986). В-Читање на петроглифот Ида3. © Извор на слика: Abderrahmane Ibhi

Тисинт беше астероид град составен од метеорити од Марс, кои паднаа на Земјата во провинцијата Тата, Гуелмим-Ес Семара, на 18 јули 2011 година. Астероидниот удар на Марс ги разнесе овие ултра-ретки марсовни камења, според една статија во Спејс.

Марокански „Езерата Ромео и Јулија“ Исли и Тислит се формираа кога астероид со голема брзина кон Земјата, се подели на два пред околу 40,000 години, се вели во една статија во NewScientist за двојните езера во мароканските планини Висок Атлас. „Тоа беше најголемиот астероид што го погоди Мароко, со дијаметар над 100 метри“.

Метеорит од тисинт
Овој метеорит на Марс падна на земјата на 18 јули 2011 година во долината источно од Тата, Мароко. Овој историски настан го означува првото сведочење на падот на метеорит од Марс по Загами во 1962 година! Tissint е шерготит со сјајна црна фузија кора и светло сива матрица. И покрај малата големина, овој примерок прикажува убава фузирана кора. © Извор на слика: onон Тејлор | CC BY-SA 2.0

Што предизвикува толку многу метеорити да се најдат во Мароко?

Според Абдерахмане Иби, постојат „три“ главни причини за изобилството метеорити пронајдени во Мароко. На прво место, постои „Пејзаж“–Метеоритите лесно може да се најдат во песокот ветровит, каде што се издвојува нивната темна боја. Сувата клима, исто така, помага да се зачуваат метеоритите подобро од влажните.

Како втора точка, „Добро распределената популација ја зголемува веројатноста поединци да наидат на нив“. Трето, поради политичката стабилност на Мароко, „Побезбедно е да се шетате во потрага по метеорити во Мароко отколку што би било во повеќето други земји“.

На тема кометарски симболи пронајдени на марокански камења кои изгледаат како блескави орби со краеви на долга опашка, научникот Фернандо Коимбра пишува девет студии на случаи на „кометарски феномени опишани во древната карпеста уметност“ во весникот наречен „небото на карпите“. древна кометарска и астрономска рок уметност.

Ракопис за астрологија
Детали за астролошкиот ракопис, мастило на свила, пр.н.е., 2 век, Хан, откопан од гробот Мавангдуи 3, Чанша, провинција Хунан, Кина. Музеј на провинцијата Хунан © Кина уметност, том 1, издаваштво Вен Ву, Пекинг, Кина, 1979-10

Фернандо опишува серија антички симболи содржани во Гатањето по астролошки и метеоролошки феномени, попозната како Книга на свилата, запис од 29 комети видени од кинески астрономи за време на династијата Западен Хан во период од скоро 300 години од 202 п.н.е. 9 н.е.

Со четири долги опашки, втората комета од лево изгледа точно како една од гравурите пронајдени на марокански камења.

Поглед на симболите на метеори, А: Ида 1, Б: Ида 2 и Ц: Ида 3.
Поглед на симболите на метеори, А: Ида 1, Б: Ида 2 и Ц: Ида 3. © Извор на слика: Абдерахмане Иби

На крајот, Иби и неговиот тим дојдоа до заклучок дека „Овие скулптури се метеори, трите петроглифи се чини дека претставуваат удар на голем метеорит што ги исплаши жителите, а уметникот несомнено беше сведок на овој астрономски настан доволно спектакуларен за да биде снимен на карпа“.

„Некои јужноафрикански популации концептуално го поврзуваат транс со комети и метеори“- Fеј еј Такерај предложи во белешка во 1988 година, музеј Трансвал, Преторија.

Кога објект сличен на лента (комета или метеор) е прикажан заедно со човечките суштества во некои праисториски слики и гравури, можно е портретот да има за цел да претставува концептуални асоцијации со транс искуство, а не одреден астрономски настан или секвенца на настани.