Вероника Сејдер - жената со супер-човечки вид на очи

Вероника Сејдер – жената со суперчовечки вид на очи 1

Сите ние имаме прекрасни очи и некои од нас имаат проблеми со видот и квалитетното гледање, додека некои с everything јасно гледаат дури и во староста. Вообичаено е што сите можеме да го видиме објектот до одредени граници.

Вероника сејдер
© ️ DesktopBackground.org

Вероника Зајдер, натчовек со извонредни моќи, е родена во Западна Германија во 1951 година. Вероника, како и секое друго германско дете, отиде на училиште и на крајот се запиша на Универзитетот Штутгарт во Западна Германија.

Вероника Сејдер го скрши основниот концепт за ограничување на човечката визија, со својот Орел како „натчовечки“ очи. Да кажеме, Вероника имаше очи со а натчовечка способност што и помогна да види и идентификува лице од растојание од километар.

Вероника Сејдер - womanената со орелски вид

Вероника Зајдер
Визијата на Вероника е исклучителна. Вероника можеше да види детали на километар подалеку, во споредба со типичен човек кој може да види детали само на 20 метри. © ️ MRU

Способностите на Вероника Зајдер првпат ги забележа пошироката јавност додека таа с still уште беше студентка. Во октомври 1972 година, Универзитетот во Штутгарт спроведуваше тестови за визија на нивните студенти. Процесот вклучуваше тестови за моќта на решавање на човечките очи.

По визуелните тестови, универзитетот објави дека една од нивните студенти по име Вероника Зајдер има извонреден вид и дека може да открие и идентификува лице од 1 милја, што значи 1.6 километри оддалеченост! Ова е околу 20 пати подобро отколку што просечниот човек може да види, и најдобрата визија досега пријавена. Вероника имала 21 година во времето на визуелните тестови.

Визуелната острина во нормалните човечки очи е 20/20, додека онаа на Вероника била околу 20/2. Таа лесно и брзо можеше да препознае поединци од растојание од една милја и исто така може да го пресмета нивното релативно растојание од неа. Понатаму беше објавено дека таа исто така успеа да идентификува објект со големина на микро ниво. За нејзината натчовечка способност за визија, Вероника Зајдер го добила своето име во Гинисовата книга на рекорди во 1972 година.

Настрана тоа, визијата на Вероника е споредлива со онаа на телескопот. Таа тврдеше дека може да ги види боите што ја сочинуваат рамката на обоен телевизиски дисплеј.

Секоја боја, според науката, е составена од три главни бои: црвена, сина и зелена. Бојата се гледа од нормалните очи како комбинација на основни бои во различни количини. Луѓето што се слепи, за жал, немаат начин да знаат каква нијанса гледаат.

Вероника Зајдер, од друга страна, можеше да ги види боите во однос на нивните компоненти: црвена, сина и зелена. Навистина е чудно. Иако Вероника имаше натчовечки вид, тој се смета за генетски абнормалности.

Која е причината зад натчовечкиот вид на Вероника Сејдер?

На 25 см, способноста за типично решавање на човечкото око се намалува на 100 микрони, или 0.0003 радијан. Еден микрон е една илјадити дел од милиметар, така што 100 микрони се еднакви на една десетина од милиметар, што е прилично мало. Тоа е приближно со иста големина како точка на лист хартија.

Но, просечното око може да успее да види дури и помали предмети, под услов објектот да е доволно светла и да постојат соодветни услови на животната средина. Еден таков пример е светла starвезда која седи на оддалеченост од милијарди светлосни години. Некои starsвезди, или други извори на светла светлина, чија должина е само 3 до 4 микрони, може да се видат со просечно око. Сега, тоа е мало.

Зајакнати способности на Вероника Зајдер

Визуелната способност на Вероника Сејдер се смета за паранормална човечка мистерија. Нејзиниот моќен вид и овозможи да напише писмо од 10 страници на задната страна на поштенска марка и да го прочита јасно.

Вероника, исто така, го докажа тоа искина парче хартија со прецизна големина на ноктот. Потоа внимателно испишала 20 стихови од песната на неа. Вероника Сејдер, почина на 22 ноември 2013 година, таа имаше 62 години за време на нејзината смрт. Дури и во староста, се веруваше дека визијата на Вероника е значително супериорна во однос на која било друга личност.

И покрај поседувањето на натчовечки способности, Вероника ја продолжи својата амбиција да стане стоматолог во Западна Германија. Заедно со изборот на професија, Вероника претпочита да живее како обична личност во нормален живот. Како резултат на тоа, таа секогаш одлучуваше да остане анонимна.

Дали е можно денес да се има „натчовечки“ вид како Вероника Зајдер преку напредна операција на окото?

Одговорот е „да“ и „не“ и двете. Ако сакате исклучителна визија природно на биолошки начин како Вероника Сејдер, тогаш тоа не е можно од сега. Визуелната острина на човекот е ограничена со бројот на прачки и конуси кои се всушност фоторецепторни клетки претставени на најоддалечениот слој на нашата мрежница.

Прачките се одговорни за видот при ниско ниво на светлина (скотопична визија). Тие не посредуваат во видот во боја и имаат ниска просторна острина. Конусите се активни на повисоко ниво на светлина (фотопична визија), способни се за визија во боја и се одговорни за висока просторна острина. И не можете да го зголемите или намалите количеството на овие фоторецептори преку која било операција на окото.

Но, постои компанија по име, Ocumetics Technology Corp тоа развива бионичка леќа која можеби ќе го направи она што го сакаме. Ако едвај го гледате часовникот на 10 метри, со Бионичкиот објектив, ќе го видите од 30 метри!

Ocumetics Bionic објектив
Бионички објектив на Ocumetics © BigThink

Лицето со визија 20/20 всушност ќе може да го прочита она што е напишано на 60 метри и ќе биде кристално јасно. Тоа е дури и повеќе од должината на кошаркарското игралиште. Острината и јасноста на видот нема да бидат ништо како порано.

Бионичката леќа што го зајакнува човекот со оваа натчовечка визија е именувана како Ocumetics Bionic објектив, и беше развиена од д -р Гарт Веб, оптометрист во Канада, кој се обидуваше да го подобри човечкиот вид без оглед на возраста или здравјето.

Постапката е слична на операцијата на катаракта. Тоа подразбира отстранување на оригиналниот објектив и негово заменување со бионички објектив на Ocumetics, кој се превиткува во шприц во солен раствор и се инјектира директно во окото.

Бионичкиот објектив на Ocumetics во моментов поминува низ клиничко тестирање со крајна цел клиничко одобрување. Од април 2019 година, тие успешно го адаптираа дизајнот на Bionic Lens за масовно производство.

Гледањето јасно на сите растојанија без очила или контактни леќи е желба за многумина од нас, и тоа брзо станува реалност.

Бионички објектив на Ocumetics:

Претходен член
Ужасите на „рускиот експеримент за спиење“ 2

Ужасите на „рускиот експеримент за спиење“

Следна член
Никој не знае зошто античката мумија на Лејди Даи од Кина е толку добро сочувана! 3

Никој не знае зошто античката мумија на Лејди Даи од Кина е толку добро сочувана!