Мистеријата зад „Окото на Сахара“ – структурата Ричат

Око на Сахара, структура Ричат

Помеѓу листата на најжешките места на Земјата, пустината Сахара во Мавританија, Африка дефинитивно фигурира во поставата, каде температурите можат да достигнат и до 57.7 степени Целзиусови. Остри и жешки ветрови ја опустошуваат големата област во текот на целата година, но има и мистериозно место во пустината; и ширум светот е познат како „Окото на Сахара“.

„Окото на Сахара“ – структурата Ричат

окото на Сахара
Окото на Сахара - прекрасна структура од гола карпа која eksирка од морето песок во пустината Сахара.

Структурата Ричат, или попозната како „Окото на Сахара“, е геолошка купола - иако е сè уште контроверзна - која содржи карпи кои претходат на појавата на животот на Земјата. Окото наликува на сино bullseye и се наоѓа во Западна Сахара. Повеќето од геолозите веруваат дека формирањето на Окото започнало кога суперконтинентот Пангеа почнал да се распаѓа.

Откритието на „окото на Сахара“

Со векови, само неколку локални номадски племиња знаеле за оваа неверојатна формација. За прв пат беше фотографиран во 1960-тите од страна на Проект Близнаци астронаути, кои го користеа како знаменитост за да го следат напредокот на нивните секвенци на слетување. Подоцна, сателитот Ландсат направи дополнителни слики и даде информации за големината, висината и степенот на формацијата.

Геолозите првично веруваа дека „Окото на Сахара“ е ударен кратер создаден кога објект од вселената удрил во површината на Земјата. Сепак, долгите студии на карпите во структурата покажуваат дека нејзиното потекло е целосно базирано на Земјата.

Структурни детали за „Окото на Сахара“

Мистеријата зад „Окото на Сахара“ – структурата Ричат 1
Синото око на Сахара изгледа изненадувачки бидејќи е главната забележлива карактеристика во опфатената гигантска пустина.

„Окото на Сахара“ или формално познато како Структурата Ричат, е високо симетрична, малку елипсовидна, длабоко еродирана купола со дијаметар од 25 милји. Седиментната карпа изложена во оваа купола се движи во старост од Доцна проторозоик во центарот на куполата до Ордовикискиот песочник околу неговите рабови. Диференцијалната ерозија на отпорни слоеви на кварцит создаде крупни гости со висок релјеф. Нејзиниот центар се состои од силициум бречија што зафаќа површина со дијаметар од најмалку 19 милји.

Во внатрешноста на Рихат структурата се изложени разновидни наметливи и екструзивни огнени карпи. Тие вклучуваат риолитски вулкански карпи, габроси, карбонатити и кимберлити. Риолитските карпи се состојат од текови на лава и хидротермално изменети туфести карпи кои се дел од два различни еруптивни центри, кои се толкуваат дека се еродирани остатоци од два маарс.

Според мапирањето на теренот и аеромагнетните податоци, габровите карпи формираат два концентрични прстенести насипи. Внатрешниот прстенест насип е широк околу 20 метри и лежи околу 3 километри од центарот на структурата Рихат. Надворешната прстенеста насипа е широка околу 50 метри и лежи околу 7 до 8 километри од центарот на оваа структура.

Триесет и два насипи и прагови од карбонатит се мапирани во рамките на структурата Рихат. Обично, насипите се долги околу 300 метри и обично се шири од 1 до 4 метри. Се состојат од масивни карбонатити кои главно се лишени од везикули. Карбонатитните карпи се датирани како да се оладиле пред 94 и 104 милиони години.

Мистерија зад потеклото на „Окото на Сахара“

Структурата Ричат за прв пат беше опишана помеѓу 1930-тите и 1940-тите, како кратерот Richât или Richât копче. Во 1948 година, Ричард-Молард сметал дека тоа е резултат на а лаколитен потисок. Подоцна неговото потекло накратко беше разгледано како структура на удар. Но, една поблиска студија помеѓу 1950-тите и 1960-тите сугерираше дека таа е формирана од копнени процеси.

Сепак, по обемните теренски и лабораториски студии во доцните 1960-ти, не се пронајдени веродостојни докази за шок метаморфизам или било каков вид на деформација што укажува на хиперпристапност вонземски влијание.

Додека коезитот, форма на силициум диоксид, кој се смета за показател за метаморфизам на удари, првично беше пријавен како присутен во примероци од карпи собрани од структурата Рихат, понатамошната анализа на примероците од карпи заклучи дека баритот погрешно бил идентификуван како коезит.

Работата на датирањето на структурата беше направена во 1990-тите. Обновената студија за формирањето на структурата Ричат од Matton et Al од 2005 до 2008 година го потврди заклучокот дека таа навистина не е структура на удар.

Мулти-аналитичка студија од 2011 година за мегабреција Рич заклучи дека карбонатите во мегабреција богати со силика се создадени од нискотемпературни хидротермални води и дека структурата бара посебна заштита и понатамошно истражување на нејзиното потекло.

Уверлива теорија за потеклото на „Окото на Сахара“

Научниците с have уште имаат прашања за Окото на Сахара, но двајца канадски геолози имаат работна теорија за неговото потекло.

Тие мислат дека формирањето на Окото започнало пред повеќе од 100 милиони години, бидејќи суперконтинентот Пангеа бил распарчен од тектоника на плочи и она што сега е Африка и Јужна Америка се откинувале едни од други.

Растопена карпа се нафрли нагоре кон површината, но не стигна до крај, создавајќи купола од карпести слоеви, како многу голем мозол. Ова, исто така, создаде дефектни линии што кружат и преминуваат низ Окото. Растопената карпа, исто така, раствори варовник во близина на центарот на Окото, кој се сруши за да формира посебен вид карпа наречена бречија.

Нешто по 100 милиони години, Окото изби насилно. Тоа го сруши меурот на половина пат, а ерозијата го направи остатокот од работата за да се создаде Окото на Сахара што го знаеме денес. Прстените се направени од различни видови карпи кои еродираат со различна брзина. Побледиот круг во близина на центарот на Окото е вулканска карпа создадена за време на таа експлозија.

„Окото на Сахара“ – обележје од вселената

окото на Сахара
Окото на Сахара, поформално познато како структурата Ричат, е истакната кружна карактеристика во пустината Западна Сахара во Мавританија, која привлекува внимание уште од најраните вселенски мисии, бидејќи формира видлив bullseye на инаку прилично беспрекорното пространство на пустината. .

Модерните астронаути ги сакаат Окото, бидејќи голем дел од пустината Сахара е непрекинато море од песок. Синото око е едно од ретките паузи во монотонијата што е видлива од вселената, и сега стана клучно обележје за нив.

„Окото на Сахара“ е одлично место за посета

Западна Сахара веќе ги нема умерените услови што постоеја за време на формирањето на Окото. Сепак, с still уште е можно да се посети сувата, песочна пустина што Окото на Сахара ја нарекува дома - но тоа не е луксузно патување. Патниците прво мора да добијат пристап до мавританска виза и да најдат локален спонзор.

Откако ќе бидат примени, на туристите им се советува да направат локални аранжмани за патување. Некои претприемачи нудат возење со авион или патувања со балон со топол воздух над Окото, што им овозможува на посетителите поглед од птичја перспектива. Окото се наоѓа во близина на градот Уадане, кој е со автомобил возење подалеку од структурата, па дури има и хотел внатре во Окото.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Ерик Ариета – студентот кој беше пронајден задавен до смрт од џиновски питон и другите случаи кои ги заладуваат коските 2

Ерик Ариета - студентот кој беше пронајден задавен до смрт од џиновски питон и другите случаи за ладење на коските

Следна член
Antsинови и суштества од непознато потекло биле снимени од древните 3

Giинови и суштества од непознато потекло биле снимени од древните