Theиновската змија Конго

Theиновската змија Конго 1

Во 1959 година, Реми Ван Лиерде служел како полковник во белгиските воздухопловни сили во воздухопловната база Камина во белгискиот окупиран Конго. Во Регионот Катанга од Демократска Република Конго, враќајќи се од мисија со хеликоптер, тој пријавил дека видел огромна змија додека летал над шумите.

Мистерија на џиновската змија од Конго

Theиновската змија Конго 2
Сликата погоре е направена во 1959 година од белгискиот пилот на хеликоптер, полковник Реми Ван Лиерде, додека патролирал над конго. Змијата што ја виде има должина од околу 50 метри, темно кафеава/зелена со бел стомак. Има вилица во облик на триаголник и глава со големина околу 3 стапки на 2 стапки. Фотографијата подоцна беше анализирана и потврдена дека е вистинска.

Полковникот Ван Лиерде ја опишал змијата како долга близу 50 стапки, со триаголна глава широка 2 стапки и 3 метри долга, што (ако неговата проценка е точна) би му донело на суштеството место меѓу најголемите змии што некогаш постоеле. Полковникот Лиерде ја опишал змијата како со темно зелени и кафеави лушпи на горниот дел и бела-обоена долна страна.

Откако го видел рептилот, му рекол на пилотот да се заврти и да помине уште еднаш. При што, змијата ги подигна фронталните десет стапки од главата на телото како да сака да удри, давајќи му можност да го набљудува нејзиниот бел подстомак. Меѓутоа, откако летал толку ниско што Ван Лиерде помислил дека е на ударна оддалеченост од неговиот хеликоптер. Тој му наредил на пилотот да го продолжи своето патување, па затоа суштеството никогаш не било соодветно документирано, иако некои извештаи сугерираат дека фотограф од бродот успеал да ја сними оваа снимка од него.

Што всушност би можело да биде?

Iantиновската змија Конго
Iantиновската змија Конго

Се верува дека чудното суштество е или масовно преголемо Африкански рок питон, сосема нов вид змии, или можеби потомок на џиновската еоценска змија Гигантофис.

За Реми Ван Лиерде

Ван Лиерде е роден на 14 август 1915 година, во Претерано пореметување, Белгија. Ја започна својата кариера во белгиската воздухопловна сила на 16 септември 1935 година, како борбен пилот кој служеше за време на Втората светска војна во белгиските и британските воздухопловни сили, соборувајќи шест непријателски авиони и 44 летачки бомби В-1 и постигнувајќи го рангот на РАФ Водач на ескадрила.

Theиновската змија Конго 3
Полковникот Реми Ван Лиерде

Ван Лиерде беше заменик -началник на Генералштабот на министерот за одбрана во 1954 година. Во 1958 година, тој стана еден од првите Белгијци што го прекршија звучна бариера додека тестира летање а Ловец на хокери at Аеродром Дансфолд во Англија. Тој се вратил во белгиските воздухопловни сили по војната и продолжил да извршува неколку важни команди пред да се пензионира во 1968 година. Починал на 8 јуни 1990 година.

Претходен член
Маре Човекот

Мистериозниот човек Мари од Австралија: Најголемиот геоглиф на светот може да се види од вселената

Следна член
Катакомби: Империјата на мртвите под улиците на Париз 4

Катакомби: Империјата на мртвите под улиците на Париз