Ом Сети: Чудотворната приказна за реинкарнацијата на египтологот Дороти Еди

Ом Сети: Чудотворната приказна за реинкарнацијата на египтологот Дороти Еди 1

Дороти Еди била египетска археолог со британско потекло и познат експерт за цивилизацијата на фараонскиот Египет, која верувала дека таа е реинкарнација на древна египетска храмска свештеничка. Дури и според флексибилните стандарди на британската ексцентричност, Дороти Еди беше крајно ексцентричен.

Дороти Еди:

Ом Сети: Чудотворната приказна за реинкарнацијата на египтологот Дороти Еди 2
Ом Сети - Дороти Еди

Дороти Еди заработи значајна улога во откривањето на египетската историја преку некои големи археолошки откритија. Меѓутоа, покрај нејзините професионални достигнувања, таа е најпозната по тоа што верува дека била египетска свештеничка во минатиот живот. Нејзиниот живот и работа се опфатени во многу документарци, статии и биографии. Всушност, на Њујорк тајмс ја нарече нејзината приказна „Еден од најинтригантните и најубедливите модерни случаи во западниот свет во историјата на реинкарнација“.

Име на варијации на Дороти Еди:

За нејзините чудесни тврдења, Дороти заработи доволно слава низ целиот свет, а луѓето, кои се фасцинирани од нејзините извонредни тврдења и дела, ја знаат во различни имиња: Ом Сети, Ом Сети, Ом Сети и Булбул Абд ел-Мегуид.

Раниот живот на Дороти Еди:

Дороти Луиз Еди е родена на 16 јануари 1904 година, во Блекхит, Источен Гринич, Лондон. Таа беше ќерка на Рубен Ернест Еди и Каролин Мери (Фрост) Еди. Таа припаѓала на семејство од пониска средна класа бидејќи нејзиниот татко бил главен кројач за време на едвардската ера.

Lifeивотот на Дороти драматично се промени кога на тригодишна возраст падна од скали и беше прогласена за мртва од страна на матичниот лекар. Еден час подоцна, кога докторот се вратил да го подготви телото за погребот, ја нашол малата Дороти како седи во кревет и си игра. Набргу потоа, таа почна да зборува со своите родители за постојаниот сон за живот во огромна зграда со колони. Во солзи, девојката инсистираше, "Јас сакам да одам дома!"

Сето ова остана збунувачко додека не ја однесоа на четиригодишна возраст во Британскиот музеј. Кога таа и нејзините родители влегоа во египетските галерии, девојчето се искина од зафатот на нејзината мајка, диво трчајќи низ салите, бакнувајќи ги стапалата на древните статуи. Таа го најде својот „дом“ - светот на древниот Египет.

Кариера на Дороти во египтологија:

Ом Сети: Чудотворната приказна за реинкарнацијата на египтологот Дороти Еди 3
Дороти Еди во археолошкиот локалитет во Египет

Иако не можеше да си дозволи високо образование, Дороти се потруди да открие што повеќе за древната цивилизација. Посетувајќи го Британскиот музеј често, таа успеа да ги убеди таквите еминентни Египтолозите како Сер ЕА Волис Баџ неформално да ја научи на основите на древните египетски хиероглифи. Кога се појавила можност да работи во канцеларијата на египетско списание објавено во Лондон, Дороти ја искористила шансата.

Тука, таа брзо стана шампион на модерниот египетски национализам, како и на славата на фараонското време. Во канцеларијата, таа се сретна со Египќанец по име Имам Абд ел-Мегуид, и во 1933 година-откако сонуваше „да си оди дома“ 25 години-Дороти и Мегуид отидоа во Египет и се венчаа. По пристигнувањето во Каиро, таа го доби името Булбул Абд ел-Мегуид. Кога родила син, го нарекла Сети во чест на одамна починатиот фараон.

Ом Сети - Реинкарнација на Дороти Еди:

Меѓутоа, бракот наскоро беше во неволја, барем делумно затоа што Дороти с increasingly повеќе се однесуваше како да живее во древниот Египет, исто како и модерната земја. Таа му раскажа на својот сопруг за нејзиниот „живот пред животот“, и за сите што се грижеа да слушаат, дека околу 1300 година пр.н.е. имало 14 -годишна девојка, Бентрешит, ќерка на продавач на зеленчук и обичен војник, која била избрана за ученичка девица свештеничка. Неверојатно прекрасниот Бентрешит го привлече вниманието Фараонот Сети I, таткото на Рамзес II Велики, од кого останала бремена.

Приказната имаше и тажен крај, наместо да го вмеша суверенот во она што би се сметало за акт на загадување со храмската свештеничка, Бентрешит извршил самоубиство. Фараонот Сети со срце, длабоко трогнат од нејзиното дело, се заколна дека никогаш нема да ја заборави. Дороти беше убедена дека е реинкарнација на младата свештеничка Бентрешит и почна да се нарекува себеси „Ом Сети“ што буквално значи „Мајка на Сети“ на арапски.

Извонредните откритија на Дороти Еди во египетската историја:

Загрижена и отуѓена од нејзиното однесување, имамот Абд ел-Мегуид се разведе од Дороти Еди во 1936 година, но таа го презеде овој чекор напред и, убедена дека сега живее во нејзиниот вистински дом, никогаш не се врати во Англија. За да го поддржи својот син, Дороти се вработи во Одделот за антиквитети, каде што брзо откри извонредно знаење за сите аспекти на древната египетска историја и култура.

Иако се смета за високо ексцентричен, Еди беше успешен професионалец, исклучително ефикасен во проучувањето и ископувањето на древните египетски артефакти. Таа успеа да интуира безброј детали за древниот египетски живот и даде неизмерно корисна практична помош при ископувањата, збунувајќи ги колегите Египтолози со нејзините необјасниви сознанија. На ископувања, таа тврдеше дека се сеќава на еден детал од нејзиниот претходен живот, потоа дава инструкции како, „Копај овде, се сеќавам дека античката градина беше тука ..“ Wouldе ископаа и ќе ги откријат остатоците од одамна исчезната градина.

Во своите списанија, чувани во тајност с after до нејзината смрт, Дороти пишуваше за бројните посети од сонот на духот на нејзиниот древен verубовник, фараонот Сети I. Таа забележа дека на 14 -годишна возраст, била разочарана од мумија. Сети - или барем неговото астрално тело, неговата ах - ја посетуваше ноќе со зголемена фреквенција со текот на годините. Студиите за други сметки за реинкарнација често забележуваат дека во овие навидум страствени работи често се вклучува кралски loубовник. Дороти обично пишуваше за нејзиниот фараон на фактички начин, како што се, „Неговото Височество падна за момент, но не можеше да остане - тој беше домаќин на банкет во Аменти (небото)“.

Придонесите на Дороти Еди за нејзината област беа такви што со текот на времето нејзините тврдења за спомен од минатиот живот и нејзиното обожавање на древните богови како Озирис, повеќе не им пречеа на нејзините колеги. Нејзиното знаење за мртвата цивилизација и урнатините што го опкружуваа нивниот секојдневен живот заслужи почит кај колегите професионалци кои целосно ги искористија безбројните случаи кога нејзината „меморија“ им овозможи да направат важни откритија, чија инспирација не може рационално да се објасни.

Покрај тоа што ја обезбеди оваа непроценлива помош за време на ископувањата, Дороти систематски ги организираше археолошките откритија што ги направи таа и другите. Таа работеше со египетскиот археолог Селим Хасан, помагајќи му со неговите публикации. Во 1951 година, таа се приклучи на персоналот на Професор Ахмед Факри во Дахшур.

Помагајќи му на Факри во истражувањето на пирамидалните полиња во големата мемфитска некропола, Дороти обезбеди знаење и уредувачко искуство што се покажа како непроценливо во подготовката на теренските записи и конечните објавени извештаи кога тие конечно се појавија во печатена форма. Во 1952 и 1954 година, посетите на Дороти на големиот храм во Абидос ја убедија дека нејзиното долгогодишно убедување дека била свештеничка таму во претходниот живот е апсолутно точно.

Пензиониран живот на Дороти Еди:

Во 1956 година, откако се изјасни за трансфер во Абидос, Дороти успеа да работи таму на трајна задача. „Имав само една цел во животот“, рече таа, „а тоа беше да одам во Абидос, да живеам во Абидос и да бидам погребан во Абидос“. Иако требаше да се пензионира во 1964 година на 60 -годишна возраст, Дороти направи силен случај да остане на персоналот дополнителни пет години.

Ом Сети: Чудотворната приказна за реинкарнацијата на египтологот Дороти Еди 4
Дороти Луиз Еди во старост.

Кога конечно се пензионираше во 1969 година, таа продолжи да живее во осиромашеното село Араба ел-Мадфуна до Абидос, каде што долго време беше позната фигура и за археолозите и за туристите. Морајќи да се издржува со незначителна пензија од околу 30 американски долари месечно, таа живееше во серија на селски куќи од тула од кал, споделени од мачки, магариња и вајпери.

Таа издржуваше малку повеќе од чај од нане, света вода, витамини за кучиња и молитва. Дополнителен приход дојде од продажба на туристи на сопствени везени везови на египетските богови, сцени од храмот на Абидос и хиероглифни теписи. Еди ќе ја нарече нејзината мала куќа од тули од кал како „Ом Сети Хилтон“.

Само на кратка прошетка од храмот, таа мина безброј часови таму во нејзините опаѓачки години, опишувајќи им ги убавините на туристите и споделувајќи го својот огромен фонд на знаење со археолозите во посета. Еден од нив, P.ејмс П. Ален, од Американскиот истражувачки центар во Каиро, ја опиша како светица -заштитничка на египтологијата, истакнувајќи, „Не знам за американски археолог во Египет кој не ја почитува“.

Смртта на Дороти Еди - Ом Сети:

Во последните години, здравјето на Дороти почна да опаѓа бидејќи преживеа срцев удар, скршено колено, флебитис, дизентерија и неколку други заболувања. Тенка и изнемоштена, но решена да го заврши своето смртно патување на Абидос, таа погледна наназад кон својот крајно необичен живот, инсистирајќи: „Тоа вредеше повеќе од. Не би сакал ништо да сменам “.

Кога нејзиниот син Сети, кој во тоа време работел во Кувајт, ја поканил да живее со него и неговите осум деца, Дороти ја одбила неговата понуда, кажувајќи му дека таа живеела покрај Абидос повеќе од две децении и дека е решена да умре и да биде закопан таму. Дороти Еди почина на 21 април 1981 година, во селото веднаш до светиот храмски град Абидос.

Во согласност со древната египетска традиција, нејзиниот гроб на западната страна од нејзината градина на главата имаше врежана фигура на Изида со раширени крилја. Еди беше сигурна дека по нејзината смрт нејзиниот дух ќе патува низ портата кон Запад за да се соедини со пријателите што ги знаеше во животот. Ова ново постоење беше опишано илјадници години порано во Пирамидалните текстови, како едно од „Спие за да се разбуди, умира за да може да живее“.

Во целиот свој живот, Дороти Еди постојано ги одржуваше своите дневници и напиша голем број книги фокусирани на египетската историја и нејзиниот живот на реинкарнација. Некои значајни од нив се: Абидос: Светиот град на Антички Египет, Абидос на Ом Сети Mmив Египет на Ом Сети: Преживеани народни времиња од фараонските времиња.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Евакуација на хеликоптер на покривот во Афганистан од страна на лошиот пилот Лари Марфи 5

Евакуација на хеликоптер на покривот во Афганистан од страна на лошиот пилот Лари Марфи

Следна член
Што се случи со Дејлен Пуа откако се искачи на озлогласените скали Хаику на Хаваи? 6

Што се случи со Дејлен Пуа откако се искачи на озлогласените скали Хаику на Хаваи?