Мистериозниот човек Мари од Австралија: Најголемиот геоглиф на светот може да се види од вселената

Маре Човекот

Најголемиот геоглиф на светот, познат како „Човекот Мари“, е врежан во сувиот песок на суровата пустина во Австралија. Станува збор за џиновска фигура на Абориџин кој лови птици или кенгури со фрлено оружје.

Мистериозниот австралиски човек Мари: Најголемиот геоглиф на светот може да се види од вселената 1
Воздушна фотографија од Marree man 1998. © Кредит на слика: Wikimedia Commons

Човекот од Мари, за разлика од другите хуманоидни геоглифи откриени низ светот кои биле подигнати од древните цивилизации, бил врежан на земјата пред само две децении - помеѓу 27 мај и 12 јуни 1998 година.

Сепак, самото нејзино присуство нуди една од најголемите мистерии на Австралија; Геоглифот е толку масивен што може да се види од вселената, но ниту еден сведок не може да го потврди неговото создавање, а неговиот творец и мотив за градење остануваат непознати до ден-денес.

Мистериозниот австралиски човек Мари: Најголемиот геоглиф на светот може да се види од вселената 2
Marree Man: лева слика од 27 мај 1998 г. Десна слика од 12 јуни 1998 година. © Кредит на сликата: Википедија

Геоглифот Marree Man се наоѓа на пусто копнено плато на околу 60 километри (37 милји) западно од Marree (население = 60) во Јужна Австралија. На 26 јуни 1998 година, Тревор Рајт, овластен пилот, летал помеѓу окрузите Мари и Кубер Педи кога ја забележал огромната бројка на теренот долу.

Фигурата е висока 4.2 километри (2.6 милји) и има обем од 15 на 28 километри (9.3 на 17.4 милји). Истражувачите веруваат дека загадочниот геоглиф бил создаден од багер и му биле потребни недели за да се заврши.

Некои сугерираат дека делото е создадено од уметник од Северната Територија по име Бардиус Голдберг, кој починал во 2002 година и живеел во Алис Спрингс. Иако, Голдберг, за кој се знаеше дека е заинтересиран да создаде дело видливо од вселената, одби кога беше испрашуван или да потврди или да негира дека ја создал сликата. До денес, никој не тврди дека видел или слушнал нешто, што ја зголемува мистеријата.

Само една маршрута влегуваше и излегуваше од локацијата, но немаше отпечатоци или траги од тркалата, а сеопфатната полициска истрага во тоа време не даде резултати. За да се зголеми интригата, голем број чудни работи, вклучително и сателитска фотографија на лицето, беа откриени во плиток ров во близина на локацијата со помош на геоглифот.

Досега не се објавени нови информации во врска со овој геоглиф, па затоа останува обвиен во мистерија бидејќи никој не разбира како нешто вакво се појавило од никаде на село.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Виолетова essесоп Мис Непотонлива

„Госпоѓица непотонувачка“ Виолет Џесоп – преживеаната од бродоломот Титаник, Олимпијадата и Британскиот брод

Следна член
Theиновската змија Конго 3

Theиновската змија Конго