Островот на „мртвите кукли“ во Мексико

Многумина од нас играле со кукли во детството. Дури и откако ќе пораснеме, не можеме да ги оставиме емоциите на куклите што можат да се најдат овде и таму во нашата куќа. Можеби веќе не се грижите за куклата, но во темнината на ноќта, прогонувачки шета низ салите, просториите и вечерата во вашата куќа! Но, можеби нема да можете да го знаете, бидејќи гледате дека куклата е секогаш покрај вашиот кревет, или на софата со студен поглед.

Има такви сцени во холивудските филмови како „Детска игра","Annabelle"Или"Мртва тишина“. Во човечката психологија, стравот од кукла се нарекува „педофобија“. Ако овие заболени треба да одат на мексиканскиот остров Ксохимилко од која било причина, Бог знае што ќе се случи со нив!

Ксохимилко, Островот на кукли:

Островот на „мртвите кукли“ во Мексико 1

Островот Кукли е остров кој се наоѓа во каналите на Xochimilco, јужно од центарот на Мексико Сити. Островот има репутација по прекрасната природа и живописните сцени. Но, разликата од другите мексикански острови е дека има многу неземни активности што се пријавени на островот.

Всушност, Островот Ксохимилко станува уште пострашен откако домородните жители почнаа да практикуваат чуден ритуал како начин да се спречат разни прогонувачки настани.

Островот Xochimilco за прв пат се привлече кон своето внимание во 1990 -тите години кога мексиканската влада одлучи да ги исчисти каналите и некои луѓе стигнаа до островот во овој процес. Откриле стотици морничави кукли кои мистериозно висат насекаде на островот. Навистина ќе се исплашите кога ќе ги погледнете овие кукли.

Островот на „мртвите кукли“ во Мексико 2

Но, од несреќата што се случи во 2001 година, „обесените кукли“ станаа дел од ритуалот на домородните жители. Денес, може да најдете илјадници морничави кукли расфрлани овде и таму на островот. Затоа островот сега е познато како „Островот на мртвите кукли“ или „Островот на куклите“.

Легендата за островот кукли:

Островот на „мртвите кукли“ во Мексико 3

Се започна со приказната за еден млад Jаин по име ianулијан Сантана Барера. Легендата вели дека, пред околу шест децении, Julулијан пристигнал на Островот Кукли за да живее во мир. Но, неколку месеци подоцна, една девојка мистериозно почина од давење во резервоар за вода на островот. Подоцна беше откриено дека девојчето дошло на островот на патување со своето семејство и изгубило некаде.

По овој трагичен инцидент, почнаа да се случуваат разни прогонувачки настани. Потоа, еден ден, Julулијан гледа кукла како лебди наоколу, токму таму каде што се удавила. Ја извади куклата од водата и ја обеси на дршката на дрвото. Тој го стори тоа за да може мирниот дух на девојчето да почива.

Оттогаш, кога и да излезеше надвор, можеше да види нова кукла како виси таму. Постепено, бројот на кукли се зголеми на тој остров. Во 2001 година, Julулијан, исто така, почина под мистериозни околности на истото место каде што почина девојчето. Многумина веруваа дека ненаситниот дух на таа девојка е виновникот зад смртта на Julулијан.

По овој инцидент, жителите на островот почнаа да поставуваат кукли на дрвјата за да го задоволат духот на мртвата девојка и постепено се претвора во ритуал. Со текот на времето, по долго изложување на сонце и дожд, овие кукли сега го зедоа ужасниот изглед за да го налутат некого.

Но, тоа не е крај на оваа приказна! Се вели дека овие кукли ги прогонува и духот на мртвата девојка. Според нивните зборови, во ноќта, куклите стануваат живи и си шепотат за себе !!

Островот на мртвите кукли, туристичка атракција:

Дали за емоциите кон таа мртва девојка или за да ги почувствуваат прогонувањата на висечките кукли - секоја година илјадници туристи доаѓаат да го посетат овој мистериозен остров Мексико. Во овие денови, Островот Кукли исто така стана а посебна привлечност за фотографите.

Покрај овие морничави кукли, островот може да се пофали и со мал музеј со некои написи од локалните весници за островот и претходниот сопственик. Каде, во соба, е првата кукла што ја собра Julулијан, како и Агустинита, неговата омилена кукла.

Еве како да стигнете до островот на кукли:

„Островот на куклите“ е на час и половина од Ембаркадеро Куеманко. Единствениот пристап е преку трајинераНа Повеќето веслачи се подготвени да пренесат луѓе на островот, но има и такви кои одбиваат поради суеверија. Патувањето, приближно еден час, вклучува турнеја низ еколошката област, музејот Ајолоте, каналот Апатлако, лагуната Тешуило и островот Ллорона.

Островот на кукли на „Карти на Google“: