Мистеријата за „шумскиот прстен“

Мистеријата за „шумскиот прстен“ 1
Шумскиот прстен е чудна кружна шема со мала густина на дрвјата што најчесто се забележува во бореалните шуми во северна Канада. Исто така е забележано во некои шуми во Русија и Австралија. Овие прстени можат да варираат од 50 метри до скоро 2 километри во дијаметар, со дебелина на бандажите приближно 20 метри.
шумски прстен-мистерија
Потеклото на шумскиот прстен не е познато, и покрај неколкуте механизми како што се радијално растечка габа, закопани цевки од кимберлит, заробени гасни џебови, метеоритски ефект, кратери итн.

Шумските прстени најчесто се сметаат за резултати од радијално зголемени габи во коренскиот систем на црна смрека научно позната како Пицеа маријана, а можеби и габата е Armillaria ostoyae.

Прстен може да започне како единствена точка на контаминација и да расте нанадвор во сите правци. Зафатените дрвја може да умрат во центарот на кругот, и на крајот, нови дрвја може да растат во нивна близина. Но, биолошките шпекулации веќе не се омилени бидејќи има малку убедливи докази за да се поддржи таа теорија што ја прави повеќе чудна и мистериозна.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Jeanан Хилијард

Еве како Jeanан Хилијар замрзна цврсто и се одмрзна назад во живот!

Следна член
Легендата за жена во сиво 2

Легендата за жена во Греј