Череп 5 - Човечки череп стар милион години ги натера научниците да ја преиспитаат раната човечка еволуција

Череп 5 - Човечки череп стар милион години ги натера научниците да ја преиспитаат раната човечка еволуција 1

Во 2005 година, научниците открија целосен череп на антички човечки предок на археолошкиот локалитет Дманиси, мал град во јужна Грузија, Европа. Черепот припаѓа на изумрен хоминин живееле пред 1.85 милиони години!

Череп 5 или D4500
Череп 5D4500: Во 1991 година, грузискиот научник Давид Лордкипаниџе најде траги од рана човечка окупација во пештерата во Дманиси. Оттогаш, пет рани хоминини черепи се откриени на местото. Черепот 5, пронајден во 2005 година, е најкомплетниот примерок од сите нив.

Познат како Череп 5 или D4500, археолошкиот примерок е целосно недопрен и има долго лице, големи заби и мало куќиште на мозок. Тоа беше еден од петте древни хоминини черепи откриени во Дманиси, и ги принуди научниците да ја преиспитаат приказната за раната човечка еволуција.

Според истражувачите, „Откритието го дава првиот доказ дека раното хомо вклучувало возрасни лица со мал мозок, но телесна маса, раст и екстремитети кои достигнале долна граница на модерната варијација“.

Дманиси е град и археолошки локалитет во регионот Квемо Картли во Грузија, приближно 93 километри југозападно од главниот град на нацијата Тбилиси, во долината на реката Машавера. Местото на хоминин датира пред 1.8 милиони години.

Серија черепи со различни физички карактеристики, откриени во Дманиси во раните 2010 -ти, доведоа до хипотеза дека многу одделни видови во родот Хомо се всушност една лоза. И черепот 5, или официјално познат како „D4500“ е петтиот череп откриен во Дманиси.

Череп 5 - Човечки череп стар милион години ги натера научниците да ја преиспитаат раната човечка еволуција 2
Череп 5 во Националниот музеј © MRU

До 1980 -тите, научниците претпоставуваа дека хоминините биле ограничени на африканскиот континент во текот на целата територија Раниот плеистоцен (до пред околу 0.8 милиони години), само мигрирајќи за време на фазата именувана Надвор од Африка IНа Така, огромното мнозинство археолошки напори беше непропорционално фокусирано на Африка.

Но, археолошкиот локалитет Дманиси е најраниот локалитет за хоминини надвор од Африка и анализата на неговите артефакти покажа дека некои хоминини, главно Хомо еректус георгикус ја напуштил Африка уште пред 1.85 милиони години. Сите 5 черепи се приближно на иста возраст.

Иако, повеќето научници сугерираат дека черепот 5 е нормална варијанта на Хомо еректус, човечките предци кои обично се наоѓаат во Африка од истиот период. Додека некои тврдеа дека е така Австралопитекус седиба кои живееле во она што сега е Јужна Африка пред околу 1.9 милиони години и од кои се смета дека потекнува родот Хомо, вклучувајќи ги и модерните луѓе.

Постојат разни нови можности што многу научници ги спомнаа, но за жал, ние с still уште сме лишени од вистинското лице на нашата сопствена историја.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Галварино

Галварино: Големиот воин на Мапуче кој прикачи сечила на отсечените раце

Следна член
Jeanан Хилијард

Еве како Jeanан Хилијар замрзна цврсто и се одмрзна назад во живот!