Хисаши Оучи: Најлошата жртва на радијација во историјата се одржа во живот 83 дена против негова волја!

Хисаши Оучи: Најлошата жртва на радијација во историјата се одржа во живот 83 дена против неговата волја! 1

Хисаши Оучи, лабораториски техничар кој станува најлошата жртва на нуклеарно зрачење во нацијата за време на несреќа во нуклеарна централа во Јапонија. Се смета дека е исклучително критично прашање за нуклеарниот ефект во нашата медицинска историја, каде што Хисаши беше одржуван во живот 83 дена на некој вид експериментален начин. Остануваат голем број прашања во врска со етиката околу неговото лекување, а најзначајното е: „Зошто Хисаши беше во живот 83 дена против негова волја во таква неподнослива болка и страдање?“

Причина за Втората нуклеарна несреќа Токаимура

Втората нуклеарна несреќа Токаимура ја пренесува нуклеарната катастрофа што се случи на 30 септември 1999 година, околу 10:35 часот, што резултираше со две страшни нуклеарни смртни случаи. Станува збор за една од најлошите несреќи на цивилно нуклеарно зрачење во светот што се случи во фабрика за преработка на гориво од ураниум. Фабриката беше управувана од Јапонската компанија за конверзија на нуклеарно гориво (JCO) лоцирана во селото Токаи во областа Нака, во Јапонија.

хисаши-учи-токаи-jco-лабораторија
Нуклеарната централа Токаимура JCO

Тројца лабораториски работници, Хисаши Оучи, 35 години, Јутака Јококава, 54 години и Масато Шинохара, 39 години, работеа во лабораторијата во нивната смена тој ден. Хисаши и Масато заедно подготвуваа мерлива серија нуклеарно гориво со додавање на раствор на ураниум во резервоарите за врнежи. Поради недостаток на искуство, тие по грешка додадоа прекумерна количина ураниум (околу 16 килограми) на еден од резервоарите што ја достигна својата критична состојба. На крајот, одеднаш, самоодржлива нуклеарна верижна реакција започна со интензивен син трепкање и се случи страшната несреќа.

токаимура-нуклеарна-смрт-хисаши
Нуклеарна лабораторија во Токаи по несреќата

Судбината на Хисаши Оучи

За жал, Хисаши беше најблискиот од експлозијата кој беше најмногу повреден. Доби 17 сиверти (Sv) зрачење, додека 50 mSv (1 Sv = 1000 mSv) се смета за максимално дозволена годишна доза на зрачење и 8 сиверти се сметаат за смртна доза. Додека, Масато и Јутука, исто така, добија фатални дози од 10 сиверти соодветно и 3 сиверти, соодветно. Сите тие веднаш беа примени во болницата Мито.

Хисаши Оучи
Хисаши Оучи © Кредит на слика: JapansTime

Хисаши претрпе 100% сериозни изгореници, а повеќето внатрешни органи му беа целосно или делумно оштетени. Шокантно бројот на бели крвни клетки во неговото тело беше близу до нула, уништувајќи го целиот негов имунолошки систем, а фаталното зрачење ја уништи и неговата ДНК.

Зрачењето навлезе во хромозомите на неговите клетки. Хромозомите се нацрти на човечкото тело што ги содржат сите генетски информации. Секој пар хромозоми има број и може да се подреди по ред.

Хисаши Оучи: Најлошата жртва на радијација во историјата се одржа во живот 83 дена против неговата волја! 2
Хромазомите на Хисаахи се разделија и некои од нив беа залепени еден до друг

Сепак, беше невозможно да се организираат зрачените хромозоми на Хисаши. Тие беа разделени и некои од нив беа залепени еден со друг. Уништувањето на хромозомите значеше дека потоа нема да се создаваат нови клетки.

Оштетувањето од зрачење се појави и на површината на телото на Хисаши. Отпрвин, лекарите користеа хируршки ленти како и обично на неговото тело. Меѓутоа, с more почесто станувало дека неговата кожа била откината заедно со отстранетата лента. На крајот, тие веќе не можеа да користат хируршка лента.

Слика на уши Хисаши,
Hisртва на зрачење Хисаши Оучи. Кожата на телото на Хисаши честопати била откинувана

Здравите клетки на кожата брзо се делат и нови клетки ги заменуваат старите. Меѓутоа, во озрачената кожа на Хисаши, веќе не се создаваат нови клетки. Старата кожа му паѓаше. Тоа беше интензивна болка во неговата кожа и битка против инфекцијата.

Хисаши Оучи: Најлошата жртва на радијација во историјата се одржа во живот 83 дена против неговата волја! 3
Старите клетки на кожата на Хисаши паѓаа, но новите клетки на кожата не го пополнија недостатокот. Оттука, кожата на целото тело почна да му се лупи.

Покрај тоа, тој развил задржување на течности во неговите бели дробови и почнал да чувствува тешкотии при дишењето.

Што му прави нуклеарното зрачење на човечкото тело?

Внатре во јадрото на секоја телесна клетка, се наоѓаат микроскопски тела наречени хромозоми кои се одговорни за функцијата и репродукцијата на секоја клетка во нашето тело. Хромозомите се направени од две големи молекули или нишки на деоксирибонуклеинска киселина (ДНК). Нуклеарното зрачење влијае на атомите во нашите тела со отстранување на електроните. Ова ги крши атомските врски во ДНК, оштетувајќи ги. Ако ДНК во хромозомот е оштетена, упатствата што ја контролираат функцијата и репродукцијата на клетката се исто така оштетени и клетките не можат да се реплицираат за да умрат. Оние што с can уште можат да се реплицираат, создаваат повеќе мутирани или оштетени клетки кои создаваат рак.

Последици од нуклеарната катастрофа

Околу 161 лице од 39 домаќинства во радиус од 350 метри од зградата за пренамена се веднаш евакуирани. Од жителите на растојание од 10 километри беше побарано да останат во затворени простории како мерка на претпазливост.

Меѓутоа, нуклеарната верижна реакција продолжи со ладење на растворот и исчезнување на празнините. Следното утро, работниците трајно ја прекинаа реакцијата со одвод на вода од јакна за ладење што го опкружуваше резервоарот за врнежи. Водата служеше како неутронски рефлектор. Раствор на борна киселина (бор избран за својствата на апсорпција на неутрони) потоа беше додаден во резервоарот за да се осигура дека содржината останува субкритична.

Resителите беа пуштени дома два дена подоцна со вреќи со песок и друг штитник за да се заштитат од преостанатото гама зрачење, а сите други ограничувања беа укинати со претпазливост.

Последниот обид од напредните медицински тимови да го одржат Хисаши во живот

Внатрешните инфекции и речиси изложената површина на телото без кожа брзо го труеја Хисаши одвнатре и однадвор во исто време.

Хисаши Оучи: Најлошата жртва на радијација во историјата се одржа во живот 83 дена против неговата волја! 4
Табела за споредба со десната рака од 8 -ми ден (лево) и 26 -ти ден (десно) по несреќата

И покрај неколкуте трансплантации на кожа, тој продолжи да губи телесни течности преку порите на изгорениците на кожата, поради што неговиот крвен притисок беше нестабилен. Во еден момент, Хисаши крвареше од очите и неговата сопруга рече дека изгледа плачеше крв!

Со влошување на состојбата на Хисаши, Националниот институт за радиолошки науки во Чиба, префектура Чиба, го префрли во болницата на Универзитетот во Токио, каде што, наводно, бил подложен на прва трансфузија на периферни матични клетки во светот така што белите крвни клетки би можеле да почнат повторно да се генерираат во неговото тело.

Трансплантација на матични клетки од периферна крв (PBSCT), исто така наречена „Поддршка за периферни матични клетки“, е метод за замена на матични клетки што формираат крв уништени од зрачење, на пример, со третман на рак. Пациентот прима матични клетки преку катетер сместен во крвен сад генерално лоциран во градите.

Јапонската влада даде поголем приоритет за критичниот случај на Хисаши, како резултат на тоа, група од врвни медицински експерти беше собрана од Јапонија и од странство за да ја третираат лошата состојба на зрачење погодено од Хисаши Оучи. Во тој процес, медицинските лица го одржуваа во живот со тоа што секојдневно пумпаа огромни количини крв и течности во него и го третираа со лекови специјално увезени од разни странски извори.

Пријавено е дека во текот на периодот на лекување, Хисаши неколку пати побарал да го ослободи од неподносливата болка и еднаш дури и рекол тој повеќе не сакаше да биде морско прасе!

Но, се сметаше за прашање на национално достоинство што го стави специјалниот медицински тим под притисок. Затоа, и покрај волјата на Хисаши да умре, лекарите направија максимални напори да го одржат во живот 83 дена. На 59 -от ден од лекувањето, срцето му застана три пати во рок од само 49 минути, што предизвика сериозни оштетувања во мозокот и бубрезите. Лекарите го зеле Хисаши на целосна животна поддршка додека конечно не умрел на 21 декември 1999 година, поради откажување на повеќе органи.

Хисаши Оучи се смета за најлоша жртва на нуклеарно зрачење во нашата медицинска историја, која ги помина последните 83 дена од животот низ најболната стационарна состојба.

Дали починаа и Јутака Јококава и Масато Шинохара?

токаимура-нуклеарна-несреќа-радијација-жртви
Imsртви на нуклеарни несреќи на Токаимура

Од другата страна, Масато Шинохара и Јутака Јококава с still уште беа во болница и се бореа против нивната смрт. Подоцна, Масато се чинеше дека се подобрува, па дури и го однесоа во инвалидска количка за да ги посети болничките градини на Нова Година 2000. Меѓутоа, подоцна се зарази со пневмонија и неговите бели дробови беа оштетени од зрачењето што го доби. Поради ова, Масато не можеше да зборува во тие денови, па мораше да пишува пораки до медицинските сестри и неговото семејство. Некои од нив изразија патетични зборови како „Мамо, те молам!“, Итн

На крајот, на 27 април 2000 година, Масато исто така го напушти овој свет поради откажување на повеќе органи. Додека Јутака за среќа се опорави откако остана во болница повеќе од шест месеци и беше пуштена да се опорави дома.

Има книга со наслов „Бавна смрт: 83 дена радијациона болест“ на овој трагичен инцидент, каде што „Хисаши Оучи“ беше наречен „Хироши Оучи“. Сепак, оваа книга ги документира следните 83 дена од третманот до неговото полагање, со детални описи и објаснувања за труењето со зрачење.

Истраги и конечен извештај за Втората нуклеарна несреќа Токаимура

По спроведената длабока истрага, Меѓународната агенција за атомска енергија откри дека причината за несреќата е „човечка грешка и сериозни прекршувања на безбедносните принципи“. Според нивните извештаи, несреќата била предизвикана кога тројцата лабораториски работници користеле премногу ураниум за да направат гориво и започнале неконтролирана атомска реакција.

Поради нуклеарната катастрофа, вкупно 667 луѓе, вклучувајќи ги и жителите во близина и итните работници беа изложени на радијација.

Нуклеарна катастрофа Токаимура, хисаши учи
Воздушен поглед на нуклеарната централа Токаи.

Понатамошните истраги открија дека работниците во фабриката, управувана од JCO Co., рутински ги прекршувале безбедносните процедури, вклучително и мешање ураниум во кофи за брзо завршување на работата.

Шест вработени, вклучувајќи го и администраторот на фабриката и преживеаната несреќа Јутака Јококава, се изјаснија за виновни по обвинението за небрежност што резултираше со смрт. Претседателот на ЈКО, исто така, се изјасни за виновен во име на компанијата.

Во март 2000 година, јапонската влада ја одзеде лиценцата на JCO. Тоа беше првиот оператор на нуклеарна централа што се соочи со казна според јапонскиот закон за регулирање на нуклеарно гориво, материјали и реактори. Тие се согласија да платат 121 милиони долари како компензација за да се подмират 6,875 побарувања од луѓе изложени на зрачење и погодени земјоделски и услужни бизниси.

Тогашниот јапонски премиер Јоширо Мори изрази сочувство и увери дека владата ќе работи напорно за да не се повтори слична несреќа.

Сепак, подоцна во 2011 година, The Нуклеарна катастрофа во Фукушима Даичи се случи во Јапонија, што беше најтешката нуклеарна несреќа во светот од 26 април 1986 година катастрофа во ЧернобилНа Тоа се случи поради технички дефект за време на земјотресот и цунамито во Тахоку во петокот, 11 март 2011 година.

Прва нуклеарна несреќа Токаимура

Пред две години од овој трагичен настан, на Прва нуклеарна несреќа Токаимура се случи во нуклеарна постројка за преработка на Донен (корпорација за енергетски реактори и развој на нуклеарно гориво) на 11 март 1997 година. Понекогаш се нарекува Несреќа во Динен.

Најмалку 37 од работниците беа изложени на зголемено ниво на радијација за време на инцидентот. Една недела по настанот, метеоролошките службеници открија невообичаено високо ниво на цезиум на 40 километри југозападно од централата.

Хисаши Оучи: Најлошата жртва на радијација во историјата се одржа во живот 83 дена против неговата волја! 5
Цезиум (Cs)

Цезиум (Cs) е мек, сребрено-златен алкален метал со точка на топење од 28.5 ° C (83.3 ° F). Извлечен е од отпад произведен од нуклеарни реактори.

Откако прочитав за „Хисаши Оучи: Fatртва со фатално зрачење од втората нуклеарна несреќа Токаимура“, прочитајте за „Судбината на Дејвид Кирван: Смрт со вриење во жешка пролет !!“

Приказната за Хисаши Оучи

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Претходен член
Илјада смртни случаи на планината Михара - најозлогласениот самоубиствен вулкан во Јапонија 6

Илјада смртни случаи на планината Михара - најозлогласениот самоубиствен вулкан во Јапонија

Следна член
Мртво детско игралиште - најоптоварениот парк во Америка 7

Мртво детско игралиште - паркот со најмногу опседнувања во Америка