Железното време старо 2,000 години и римските богатства пронајдени во Велс може да укажат на непозната римска населба

Детектор за метал наиде на складиште со римски монети и садови од железното време во селата на Велс.

Детектор за метал пронашол куп исклучително зачувани предмети од римско и железно време закопани пред 2,000 години во поле во Монмутшир, округ во југоисточен Велс.

Сад од бакарна легура со симпатична, цртана украсна главица на вол на раб. Волот има заоблени рогови со тркалезни капи на краевите, мали уши што му ѕиркаат на страната на главата, големи тркалезни шупливи очи и соодветни ноздри, со рачката која излегува од неговиот држач и се криви назад кон телото на садот. Садот е сè уште покриен со кал и спакуван со филм и сино ткиво.
Сад од бакарна легура со симпатична, цртана украсна главица на вол на раб. Волот има заоблени рогови со тркалезни капи на краевите, мали уши што му ѕиркаат на страната на главата, големи тркалезни шупливи очи и соодветни ноздри, со рачката која излегува од неговиот држач и се криви назад кон телото на садот. Садот е сè уште покриен со кал и спакуван со филм и сино ткиво. © Националниот музеј Велс | Фер употреба

Детекторот за метал, Џон Метјус, ги открил предметите, кои датираат од пред илјадници години, во поле во Лантрисант Фавр во 2019 година. Римските наоди, кои сега официјално се прогласени за богатство, може да сугерираат на претходно неоткриена населба во областа, според експертите.

Овие наоди вклучуваат римско саксија и келтско држач за кофа, кои првично се појавија како блок колекција на закопани богатства. Според соопштението за печатот, археолозите утврдиле дека артефактите стари 2,000 години биле садови од железно време и раноримски керамички садови. Од теренот пронајдени се осум артефакти, меѓу кои и две цели парчиња.

Рачка за тенџере од бакарна легура, конзервирана основа и држач за кофа на сина маса. Врвот на рачката е сложено украсен со засечен дизајн.
Рачка за тенџере од бакарна легура, конзервирана основа и држач за кофа на сина маса. Врвот на рачката е сложено украсен со засечен дизајн. © Адел Брикинг / Твитер | Фер употреба

Артефактите најверојатно биле закопани заедно „околу времето на римското освојување, во втората половина на првиот век од нашата ера“, се вели во соопштението. Меѓу наодите имало и фасцинантен сад украсен со лице од вол, како што се гледа на една од фотографиите. На сино-зелениот метален дизајн е прикажан вол со ококорени очи со наведнати рогови. Тој ја става долната усна или вилицата во јамката слична на рачката.

„Никогаш не сум видел нешто слично. Не мислев дека нашите предци можат да направат толку убава, убава работа. Бев прилично шокиран. Се чувствувам почестен што најдов нешто толку уникатно што е поврзано со Велс и нашите предци“, изјави Метјуз за Велс онлајн.

Избор на монети пронајдени на локацијата.
Избор на монети пронајдени на локацијата. © Националниот музеј Велс | Правична употреба

Тимот за ископување го нарече волот „Боврил“, рече Адел Брикинг, археолог што работеше на ископувањето. Брикинг рече. „Замислете го нашето изненадување кога ја исфрливме калта и го изложивме преслаткото мало лице на Боврил!!!“ таа напиша.

Последователните истраги спроведени од експерти од Шемата за преносни антиквитети во Велс (PAS Cymru) и Amgueddfa Cymru открил вкупно два целосни и шест фрагментарни садови. Меѓу наодите имало остатоци од две дрвени цистерни, кофа од железното време украсена со фитинзи од бакарна легура, сад од бакарна легура од железното време, котел и цедалка, како и две римски тенџериња од бакарна легура.

„Се чувствувам почестен што најдов нешто толку уникатно што е поврзано со Велс и нашите предци“, рече Метјуз.

Аластер Вилис, виш куратор во Amgueddfa Cymru, рече: „Откривањето на две складишта со монети на исто поле и во општа близина на римскиот град Каервент е возбудливо и значајно. Резултатите од преземените геофизички истражувања укажуваат на присуство на претходно непозната населба или религиозно место каде што биле закопани складиштата со монети. Ова фрла светлина врз животот во руралната заднина околу римскиот град Вента Силурум. Откритијата се исто така важни за разбирање на настаните што се случуваат во југоисточен Велс околу времето кога Римјаните заминале, на почетокот на петтиот век од нашата ера“.