Градина стара 1,100 години за да се заштити од злото може да го содржи најстарото кирилично писмо што некогаш е пронајдено

Истражувачите тврдат дека натписот на оклопот стар 1,100 години откриен во разурната тврдина во Бугарија е еден од најраните познати примери на кириличен текст.

Откривањето на антички оклоп во урнатините на бугарската тврдина предизвика бурни реакции во археолошката заедница. Натписот стар 1,100 години пронајден на оклопот можеби е најстариот кириличен текст откриен некогаш.

Градина стар 1,100 години за да се заштити од злото може да го содржи најстарото кирилично писмо досега пронајдено 1
Парче од оклопот со можеби најстарите кирилични текстови некогаш пронајдени. © Ивајло Канев/ Бугарски национален историски музеј / Фер употреба

Наградниот оклоп бил откриен на место кое некогаш било населено од древните Бугари, номадско племе кое талкало по евроазиските степи.

Според Ивајло Канев, археолог од Бугарскиот национален музеј кој го води тимот што ја ископува тврдината, (која е на границата меѓу Грција и Бугарија) текстот е напишан на оловна плоча што се носи на градите за да се заштити оној што го носи од неволја и зло .

Натписот се однесува на двајца молители Павел и Димитар, рече Канев. „Не се знае кои биле молителите Павел и Димитар, но најверојатно Димитар учествувал во гарнизонот, се населил во тврдината и бил роднина на Павел.

Според Канев, натписот датира од времето на владеењето на цар Симеон I (познат и како Симеон Велики), кој управувал со Бугарската империја од 893 и 927 година. Царот ја проширил империјата во овој период, преземајќи воени походи против Византиската империја.

Градина стар 1,100 години за да се заштити од злото може да го содржи најстарото кирилично писмо досега пронајдено 2
Тврдината Балак Дере. © Бугарски национален историски музеј / Фер употреба

Еден од најстарите кирилични текстови?

Во текот на средниот век бил развиен кириличниот систем на пишување, кој се користи на руски и на други јазици низ Евроазија.

Врз основа на начинот на пишување на буквите и локацијата на натписот во тврдината, „овој текст веројатно влегол во тврдината во периодот меѓу 916 и 927 година и бил донесен од бугарски воен гарнизон“, вели Канев.

Пред ова откритие, најраните зачувани кирилични текстови датираат од 921 година. Затоа, новооткриениот натпис е еден од најстарите кирилични текстови што некогаш биле пронајдени. Канев рече дека планира во иднина да објави детален опис на натписот и тврдината.

„Ова е многу интересно откритие и заслужено предизвикува интерес“, Јавор Милтенов, истражувач од Институтот за бугарски јазик на Бугарската академија на науките, „Ќе треба да го видиме целосното објавување на натписот и контекстот во кој тој беше пронајден пред да бидеме сигурни за неговиот датум“.

Градина стар 1,100 години за да се заштити од злото може да го содржи најстарото кирилично писмо досега пронајдено 3
Откриено избледено кирилично писмо на оловна плоча. © Ивајло Канев/ Бугарски национален историски музеј / Фер употреба

Ова е интригантно откритие кое дава уникатен поглед во минатото и помага во нашето разбирање на историјата на кирилицата. Со нетрпение очекуваме да слушнеме повеќе ажурирања за ова возбудливо откритие и што би можело да открие за историјата на кирилицата.