Perpustakaan Ashurbanipal: Perpustakaan paling tuwa sing dikenal sing menehi inspirasi kanggo Perpustakaan Alexandria

Perpustakaan paling tuwa ing donya didegaké ing abad kaping 7 SM, ing Irak kuna.
Perpustakaan Ashurbanipal: Perpustakaan paling tuwa sing dikenal sing menehi inspirasi kanggo Perpustakaan Alexandria 1
Pustaka Ashurbanipal - Kakaisaran Asyur

Ing taun 1850-an, para arkeolog ing Kuyunjik, Irak, nemokake bandha lempung sing ana tulisan saka abad kaping 7 SM. Kuna "buku" kagungane Ashurbanipal, sing mrentah ing kerajaan Asyur kuna wiwit taun 668 SM nganti watara taun 630 SM. Dheweke dadi raja gedhe pungkasan ing Kakaisaran Neo-Assyria.

Assurbanipal minangka Imam Agung
Ashurbanipal minangka Imam Agung. Dheweke kasebut ing Kitab Suci minangka Asenapper. Ashurbanipal minangka raja Asyur pisanan sing bisa maca lan nulis. Wong Asyur, sing banjur disebut Siria, nyekel kekaisarané telung atus taun. Ashurbanipal, raja Asyur pungkasan sing pinunjul, ahli ing ekuestrian, patung lan nunggang jaran, lan uga unggul ing posisi kanggo kondensasi lenga. © Sumber Gambar: Wikimedia Commons (Domain Umum)

Ing antarane luwih saka 30,000 lembar tulisan (tablet cuneiform) yaiku teks sejarah, dokumen administratif lan hukum (ing korespondensi lan keterlibatan asing, deklarasi aristokrat, lan masalah finansial), risalah medis, "gaib" naskah lan karya sastra, kalebu "Epik Gilgamesh". Liyane ana ing ramalan, omens, incantations, lan himne kanggo macem-macem dewa.

Tablet ngemot bagean saka Epic of Gilgamesh
Tablet lempung iki ditulis karo salah sawijining bagean saka Epik Gilgamesh. Paling kamungkinan, iki dicolong saka situs sajarah sadurunge didol menyang museum ing Irak. © Kredit Gambar: Farouk Al-Rawi

Perpustakaan iki digawe kanggo kulawarga kraton, lan ngemot koleksi pribadi raja, nanging uga dibukak kanggo para imam lan sarjana sing dihormati. Perpustakaan kasebut dijenengi miturut raja Ashurbanipal.

Pustaka Ashurbanipal
Teks sing diklumpukake yaiku babagan obat, astronomi, lan sastra. Luwih saka 6,000 isi tablet sing ditemokake yaiku babagan undang-undang, korespondensi lan keterlibatan asing, deklarasi bangsawan, lan masalah finansial. Liyane ana ing ramalan, omens, incantations, lan himne kanggo macem-macem dewa. © Kredit Gambar: takomabibelot | Flickr (Domain Umum)

Teks kasebut nduweni "penting sing ora ana tandhingane" ing sinau babagan budaya kuno ing Timur Cedhak, miturut Museum Inggris, ing ngendi akeh potongan saka Perpustakaan Ashurbanipal saiki ana.

Pustaka Ashurbanipal
Tablet lempung Asyur kuna kanthi tulisan cuneiform Mesopotamia saka perpustakaan kraton raja Ashurbanipal ing Niniwe ing eksposisi arkeologi ing British Museum ing London. © Kredit Gambar: Nicoleta Raluca Tudor | Wektu impen (ID 219559717)

Perpustakaan iki dibangun ing Irak lor modern, cedhak kutha Mosul. Bahan saka perpustakaan wis ditemokake dening Sir Austen Henry Layard, wong lelungan Inggris, lan arkeolog, ing situs arkeologi Kouyunjik, Nineveh.

Austen Henry Layard (1883)
Austen Henry Layard (1883) © Wikimedia Commons (Domain Umum)

Miturut sawetara teori, Perpustakaan Alexandria diilhami dening Pustaka Ashurbanipal. Alexander Agung seneng banget lan kepengin nggawe siji ing kerajaane. Dheweke miwiti proyek sing rampung dening Ptolemy sawise pati Alexander.

Perpustakaan Ashurbanipal: Perpustakaan paling tuwa sing dikenal sing menehi inspirasi kanggo Perpustakaan Alexandria 2
Rendering seni Perpustakaan Alexandria abad XIX dening seniman Jerman O. Von Corven, adhedhasar sebagian bukti arkeologi sing kasedhiya ing wektu kasebut © Wikimedia Commons

Akèh-akèhé tèks utamané ditulis ing basa Akkadia ing aksara cuneiform nalika liyane ditulis ing basa Asiria. Akeh materi asli wis rusak lan mokal kanggo reconstruction. Akeh tablet lan papan tulis sing pecahan rusak banget.

Tablet lempung Asyur kuna
Tablet lempung Asiria kuna saka perpustakaan kraton raja Ashurbanipal ing eksposisi arkeologi ing British Museum ing London. © Kredit Gambar: Bernard Bialorucki | Dreamstime (ID 175741942)

Ashurbanipal uga ahli matematika sing apik banget lan salah siji saka sawetara Raja sing bisa maca aksara cuneiform ing basa Akkadia lan Sumeria. Ing salah sawijining teks, dheweke ujar:

Aku, Assurbanipal ing (kraton), ngurusi kawicaksanan Nebo, kabeh tulisan lan papan lempung, babagan misteri lan kesulitan sing dakrampungake.

Prasasti liyane ing salah sawijining teks ngelingake yen ana sing nyolong tablet (perpustakaan), para dewa bakal "buwang wonge" lan "Busak asmane, wijine, ing bumi."

Saliyane masterpiece "Epik Gilgamesh," mitos Adapa, mitos penciptaan Babilonia "Elis," lan crita kayata "Wong Miskin Nippur" ana ing antarane epik lan mitos penting sing ditemokake saka Perpustakaan Ashurbanipal.

Kejatuhan Niniwe, John Martin
The Fall of Nineveh, lukisan dening John Martin (1829), inspirasi saka puisi Edwin Atherstone © Sumber Gambar: むーたんじょ | Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Para sejarawan nyimpulake manawa perpustakaan bersejarah kasebut kobong nalika taun 612 SM nalika Niniwe dirusak. Nanging, ing geni sing luar biasa wadi tablet kanggo rong millennia sabanjuré nganti ditemokaké maneh ing 1849.

Previous Artikel
'Kepala watu' sing ora diterangake ing Guatemala: Bukti anane peradaban extraterrestrial? 3

'Kepala watu' sing ora diterangake ing Guatemala: Bukti anane peradaban extraterrestrial?

Artikel Next
Komplek megalitik sing gedhe banget wiwit taun 5000 SM ditemokake ing Spanyol 4

Komplek megalitik sing gedhe banget wiwit taun 5000 SM ditemokake ing Spanyol