Para ilmuwan ngetutake 'dalan bata kuning' ing papan sing durung tau katon ing Samudra Pasifik

Ilmuwan ngetutake 'dalan bata kuning' ing papan sing durung tau katon ing Samudra Pasifik 1
Inilah Yellow Brick Road, struktur jalan raya susunan bata seperti binaan manusia. © Kredit Gambar: Domain Umum

Dalan menyang Emerald City bisa uga ngliwati dhasar segara. Awak (peneliti) Kapal Eksplorasi Nautilus ndeleng formasi sing katon aneh nalika nyinaoni wilayah sing diarani Liliʻuokalani Ridge ing Monumen Nasional Kelautan Papahānaumokuakea ing Samudra Pasifik.

Ilmuwan ngetutake 'dalan bata kuning' ing papan sing durung tau katon ing Samudra Pasifik 2
Kapal Eksplorasi Nautilus nemokake fitur dhasar segara liar sing katon kaya "dalan bata kuning menyang kutha mitos Atlantis" nalika sinau ing Lili'uokalani Ridge. © Kredit Gambar: Gambar video dening Amanda Kooser/CNET

"Jalan bata kuning?" sawijining ilmuwan mikir ing wawancara babagan panemuan kasebut ing April 2022. Wong liya ujar manawa watu kasebut kaya jagad fiksi sing beda banget: "Iku dalan kanggo Atlantis, " siji peneliti ngandika.

Watu-watu emas, dipisahake kanthi sudut 90 derajat sing sampurna, mbentuk jalur cilik sing katon dipahat lan diatur dening tangan manungsa. Nanging, dalan sing katon aspal, mung minangka produk alami saka kegiatan vulkanik lawas atusan kaki ing ngisor permukaan banyu, miturut peneliti.

"Ing puncak Nootka Seamount, tim kasebut nemokake formasi 'tlaga tlaga garing', saiki diidentifikasi minangka aliran pecah saka watu hyaloclastite (watu vulkanik sing dibentuk ing letusan energi dhuwur ing ngendi akeh pecahan watu dumunung ing dhasar segara)," peneliti ujar.

"Divisi sing luar biasa kaya bata ing antarane watu-watu kasebut bisa uga minangka akibat saka tekanan pemanasan lan pendinginan saka pirang-pirang letusan gunung berapi sajrone jutaan taun", tim nambah.

Nalika nyopir kendaraan sing dioperasikake kanthi jarak jauh (ROV) ing sekitar Monumen Nasional Kelautan Papahnaumokuakea, sawijining wilayah konservasi sing dilindhungi kira-kira 582,578 mil persegi (1,508,870 kilometer persegi) saka Samudra Pasifik ing sisih lor-kulon Hawaii, para peneliti nyimpang ing dalan ngisor laut sing medeni iki.

Ilmuwan ngetutake 'dalan bata kuning' ing papan sing durung tau katon ing Samudra Pasifik 3
Devil's Piles uga nggawe batu sing pengkaji Temui lan Yellow Brick Road. © Kredit Gambar: Domain Umum

Ekspedisi iki minangka bagéan saka Program Eksplorasi Nautilus Ocean Exploration Trust, lan tujuane kanggo nliti gunung laut kuno ing Liliuokalani Ridge, sing dumunung ing wates kulon monumen kasebut.

Salah sawijining tujuan utama tim yaiku kanggo ngumpulake conto geologi saka gunung laut ing wilayah kasebut, yaiku gunung ing jero banyu sing disebabake dening aktivitas vulkanik, supaya bisa luwih ngerti umur lan asal-usule. Para kru uga bakal ngumpulake conto mikroba kanggo ndeleng apa jinis makhluk aneh sing bisa urip ing cedhak gunung geni ing jero banyu ing Pasifik.

"Eksplorasi kita ing wilayah sing durung ditliti sadurunge mbantu para peneliti ndeleng luwih jero babagan urip ing lan ing lereng-lereng watu ing gunung laut sing jero lan kuno iki," peneliti ditambahake. Ekspedisi sadurunge ing kapal riset Nautilus wis nemokake akeh anomali akuatik sing nggegirisi.

Sajrone lelungan menyang Monumen Nasional Kelautan Papahnaumokuakea ing taun 2018, para peneliti kaget karo makhluk googly-eyed sing katon owah wujud ing ngarep kamera.

Ilmuwan ngetutake 'dalan bata kuning' ing papan sing durung tau katon ing Samudra Pasifik 4
Belut Gulper (Eurypharynx pelecanoides). © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Spesies iki pungkasane diakoni minangka belut gulper (Eurypharynx pelecanoides), iwak kanthi cangkeme raksasa sing bisa ngeculake rahang sing gedhe banget kanggo ngonsumsi apa wae sing luwih gedhe tinimbang awake dhewe.

Para panaliti ing komando ROV sajrone lelungan kasebut uga nggawe alusi budaya kanggo nanggepi adegan sing ora dikarepake ing ngarepe. "Katon kaya Muppet," siji peneliti ngandika.

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Previous Artikel
Freezers hi-tech kuna sing njaga es kadhemen - sanajan ing mangsa panas ara-ara samun! 5

Freezers hi-tech kuna sing njaga es kadhemen - sanajan ing mangsa panas ara-ara samun!

Artikel Next
Menehune

Menehune saka Hawaii: lomba kuna utawa dongeng fiksi?