Tes DNA nuduhake manawa tengkorak Paracas dudu manungsa

Tengkorak Paracas

Paracas minangka semenanjung ara-ara samun sing dununge ana ing propinsi Pisco, ing Wilayah Ica, ing pesisir kidul Peru. Ing kene arkeolog saka Peru Julio C. Tello nggawe salah sawijining panemuan paling misterius ing taun 1928. Sajrone penggalian, Tello nemokake kuburan rumit lan canggih ing lemah sing kasar ing ara-ara samun Paracas.

Tengkorak Paracas
Tengkorak Paracas © Wikimedia Commons

Ing makam sing enigmatis, Tello nemokake serangkaian titah manungsa sing kontroversial sing bakal selawase bakal ngganti cara ndeleng leluhur lan asal usul. Mayit ing makam kasebut duwe sawetara tengkorak memanjang sing paling gedhe sing durung tau ditemokake ing planet iki, sing diarani tengkorak Paracas. Arkeolog saka Peru nemokake luwih saka 300 tengkorak misterius sing dipercaya paling ora umure 3,000 taun.

Kaya-kaya bentuk tengkorak ora cukup misterius, analisis DNA anyar sing ditindakake ing sawetara tengkorak nampilake sawetara asil sing paling enigmatis lan luar biasa sing nantang kabeh sing kita ngerti babagan wit evolusi manungsa lan asal usul.

Misteri ing balik Tengkorak Paracas

Tengkorak Paracas
Tengkorak iki dipajang ing Museo Regional de Ica ing kutha Ica ing Peru © Wikimedia Commons

Deformasi tengkorak: Laku agama kuna

Nalika macem-macem budaya ing saindenging jagad nindakake praktik deformasi tengkorak (elongation), teknik sing digunakake beda-beda, tegese asile uga ora padha. Ana suku Amerika Selatan sing 'ngiket tengkorak bayi' kanggo ngowahi bentuk, nyebabake wujud tengkorak sing dawa banget. Kanthi ngetrapake tekanan terus-terusan sajrone nggunakake alat-alat kuno, suku-suku kasebut bisa nindakake deformasi kranial sing uga ditemokake ing budaya-budaya kuno ing Afrika.

Elongasi endhas
Telung gambar metode sing digunakake dening masarakat Maya kanggo mbentuk endhas bocah.

Nanging, nalika deformasi kranial iki ngowahi bentuk tengkorak, ora ngowahi ukuran tengkorak, bobote, utawa volume, kabeh kasebut kalebu ciri khas tengkorak manungsa biasa.

Iki persis ing endi ciri-ciri tengkorak Paracas sing paling apik. Tengkorak Paracas ora liya. Tengkorak Paracas paling ora 25% luwih gedhe lan luwih abot 60% tinimbang tengkorak manungsa biasa. Peneliti percaya manawa ciri-ciri kasebut ora bisa digayuh kanthi teknik sing digunakake dening suku-suku kaya sing diandharake sawetara ilmuwan. Ora mung beda bobote, nanging tengkorak Paracas uga beda struktural lan mung duwe siji piring parietal, nanging manungsa normal duwe loro.

Fitur aneh kasebut wis nambah misteri ing pirang-pirang dekade, amarga peneliti isih durung ngerti sapa sejatine tengkorak sing dawa kasebut.

Tes mengko nggawe tengkorak Paracas luwih enigmatis

Direktur Museum Sejarah Paracas ngirim limang conto tengkorak Paracas kanggo tes genetik, lan asile apik banget. Sampel sing kalebu rambut, untu, kulit, lan sawetara fragmen balung tengkorak menehi rincian luar biasa sing nyebabake misteri ing sekitar tengkorak anomali iki. Laboratorium genetik sing dikirimake conto sadurunge ora dingerteni babagan asal-usul tengkorak kasebut supaya ora 'mengaruhi asil'.

Apike, DNA mitokondria, sing diwarisake saka ibune, nuduhake mutasi sing ora dingerteni manungsa, primata, utawa kewan sing ana ing planet Bumi. Mutasi sing ana ing sampel tengkorak Paracas nuduhake manawa peneliti nindakake 'manungsa' sing beda banget, beda banget karo Homo sapiens, Neanderthal, lan Denisovans. Asil sing padha ditemokake saka tes sing ditindakake ing Star Child Skull sing ditemokake udakara taun 1930 ing trowongan tambang udakara 100 mil sisih kidul-kulon Chihuahua, Meksiko.

Wong-wong ing tengkorak Paracas kacarita beda banget kanthi biologis, mula manungsa ora bisa main karo dheweke. "Aku ora yakin iki cocog karo wit evolusi sing dingerteni," wrote ahli genetika.

Sapa makhluk misterius kasebut? Apa dheweke beda evolve ing bumi? Apa sing nyebabake dheweke beda banget karo manungsa biasa? Lan apa bisa uga makhluk kasebut ora asale saka bumi? Kabeh kemungkinan kasebut minangka teori sing ora bisa dibatalake kanthi bukti saiki. Kita mung ngerti saiki yaiku akeh perkara sing ora dingerteni para peneliti, sejarawan lan ilmuwan. Bisa uga, sawise kabeh, pitakonan apa kita dhewe ing jagad iki bisa dijawab amarga tengkorak Paracas.

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Previous Artikel
Alat watu paling tuwa

Alat watu paling tuwa wiwit 350,000 taun kepungkur sing diidentifikasi ing Israel

Artikel Next
"Wobble" sing misterius ngobahake kutub Mars 1

"Wobble" sing misterius ngobahake kutub Mars